Cenevre'de çifte kritik toplantı

ANKARA (ANKA)- İsviçre'nin Cenevre kentinde bu ayın ortasında Irak ile ilgili iki önemli toplantının yapılması öngörülüyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), yurt dışındaki Iraklı mülteciler ve ülke içerisinde mülteci duruma düşen Iraklıların insani ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 17-18 Nisan tarihlerinde Cenevre bakanların düzeyinde uluslararası bir konferans düzenledi. Bu arada, konferansa katılacak Türkiye ve Irak ile BMMYK yetkilileri arasında Kuzey Irak'taki Mahmur Kampına ilişkin ikinci toplantının yapılması planlanıyor.

Reklam
Reklam

Irak'ta şiddet olayları tüm hızla devam ederken bu ülkeden kaçan ve ülke içerisinde evlerinden edilen Iraklıların sayısı 4 milyonu aştı. Halen 1.1 milyonu Suriye'de olmak üzere, 2 milyondan fazla Iraklı, yurt dışında mülteci olarak yaşıyor. Bu arada, 2 milyon Iraklı, kendi ülkesinde mülteci durumuna düştü. Her ay 50 bin Iraklının ülkeyi terk ettiği veya evinden edildiğine dikkat çekilirken komşu ülkelerin büyük bir yük üstlendiği de vurgulanıyor. Türkiye'de BMMYK'ye kayıtlı 3 bin Iraklı mültecinin olduğu belirtiliyor ancak ülkede kayıtsız yüz binlerce Iraklının olduğu sanılıyor.

Sayıları giderek artan Iraklı mültecilerin insani ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla BMMYK, 17-18 Nisan günlerinde Cenevre'de geniş kapsamlı bir uluslararası konferansı düzenledi. BMMYK, milyonlarca Iraklılar ile mülakat yapmanın mümkün olmadığını dikkate alarak hem yurt dışına kaçan, hem de ülke içerisinde evlerinden edilen Iraklıların tümünün "mülteci" olarak kabul edilmesi kararını verdi.

Bakanların düzeyindeki "Irak İçinde Yerlerinden Edilenin Ve Komşu Ülkelerdeki Mültecilerin İnsani İhtiyaçlarının Karşılanması İçin Uluslararası Konferans"a aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 190 ülke davet edildi. Türkiye'nin davetini kabul ettiği, konferansa katılacağı ifade ediliyor. Buna karşın Türkiye'nin konferansta hangi düzeyde temsil edileceği henüz belirlenmedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün katılma olasılığının da bulunduğu, Gül'ün müsait olmaması halinde de Türkiye'nin başka bir bakan tarafından temsil edileceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Mahmur Kampı toplantısı

Bu arada, uluslararası konferans dolayısıyla hem Türkiye, hem de Irak yetkililerinin Cenevre'de olacakları için Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı konusunda ikinci "üçlü toplantı"nın yapılması planlanıyor. Türkiye'nin, PKK'nın etkisinin altına girdiği gerekçesiyle kapatılmasını istediği Mahmur Kampı konusunda geçen 5 Mart'ta Cenevre'de bir toplantı yapılmıştı. Türkiye, Irak ve BMMYK'nin temsil edildiği "üçlü toplantı"ya ABD ise "gözlemci" sıfatı ile de katılmıştı.

2004 yılında yapılan "üçlü görüşmeler"de müzakere edilen ancak yürürlüğe giremeyen anlaşmada yapılacak değişikliklere ilişkin önerilerin sunulduğu Mart toplantısında Ankara'nın talebinin doğrultusunda Mahmur Kampı'nın kapatılması yönünde bir eğilimin belirlendiği öğrenildi. Nitekim, Türkiye'nin ve ABD'nin PKK ile Mücadele İçin Özel Temsilcileri Edip Başer ve Joseph Ralston, toplantının ardından yaptıkları açıklamalarında, Mahmur Kampı sorununun yakında çözümlenmesi beklendiğini söylemişlerdi. Konuya yakın kaynaklar, da Mahmur Kampı toplantısının 5 Mart'taki toplantının devamı niteliğinde olacağını belirterek tarafların, önceki toplantıda ortaya konulan önerilere ilişkin görüşlerini dile getireceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Aynı kaynaklar, Mart'taki toplantının kampın kapatılması yolunda "genel bir anlayış" ortaya çıktığına dikkat çekerek "Ümit ediyoruz ki imza öncesi duruma gelebiliriz" dedi.