WASHINGTON (İHA) - Woodrow Wilson Uluslararası Merkezi'nde "Türkiye, Irak ve Kerkük'ün geleceği" konulu bir panele konuşmacı olarak katılan gazeteci Cengiz Çandar, PKK'ya IRA benzetmesi yaptı.
PKK'nın alışılageldik şekilde sadece suçlanması ve kötülenmesinin bir netice getirmeyeceğini belirten Çandar, "PKK'yı sadece suçlamak, bizi bir yere götürmez. Politik açıklamalar yapmak kolaydır. Nitekim Amerikalılar bunu çok yapıyor zaten. Türkiye'ye iyi gözükmek için her zaman PKK'yı terörist örgüt olarak adlandırıyorlar, daha çok şey yapılması gerektiğini söylüyorlar, ama konuşmalar hep boş bitiyor. Bu tavır, Türk insanını kızdırıyor ve anti Amerikan çevrelere de pirim veriyor. PKK yerli bir örgüttür ve bu bir Türkiye'deki Kürtler sorusudur. PKK bir terör örgütü müdür? Evet; uluslararası oybirliği ile öyledir. Kimsenin aksini iddia etmesi bir mana taşımayacaktır. Türkiye'nin de bir parçası olmaya çalıştığı Batı toplumu PKK'yı terörist olarak tescillemiştir. Fakat bu terör örgütü, Türkiye'nin çözülmemiş Kürt sorusunun bir parçasıdır. Eğer biz meseleye geniş bir açıdan yaklaşmazsak, suçlamalarla kendimizi tekrar edip dururuz. Biz bunu neredeyse 20 yıldır yapıyoruz ve olduğumuz yerdeyiz" dedi.
Bazı milletvekili adaylarının da "PKK sözcüsü" olduğunu ima eden Cengiz Çandar, İrlanda Kurtuluş Ordusu IRA'nın, politik kanadı olan "Shin Fen"lere atıfta bulunarak, "Beyaz Saray'dan PKK için her ne kadar el-Kaide'ye eş değer suçlamalar yapılsa da bu gerçekçi olmayacaktır. PKK'nın Türkiye'de Shin Fein'leri var. Şimdi onlar da seçim sürecinde. Büyük ihtimalle de seçilecekler. 25-35 milletvekili seçilecek ve onlar toplum önünde bizim PKK ile bir işimiz yok diyecekler. Fakat bilinen bir gerçek var ki onlar PKK'nın Shin Fein'leri ve Türkiye'nin kanun yapıcıları olacak" şeklinde konuştu.
PKK'nın çeşitli yönleri olduğuna ve mücadelede hedefin doğru olarak seçilmesi gerektiğine de dikkat çeken gazeteci Çandar, "Birçok PKK var. Ben PKK'nın ne olduğunu bilmiyorum. Bir tane PKK var ki, askeri hapishanede hayat süren Abdullah Öcalan ve askeri teftiş altında bile örgütünü yönlendirmek için emirler yayınlıyor. Bu bir tanesi ve çok önemlisi, çünkü örgütün lideri. Diğer PKK, yüksek seviye komutanları ve polit büro üyeleriyle Kandil dağlarındaki savaşçı olan. Bunların bir yerden emir mi aldıkları yoksa kendi inisiyatiflerinde mi olduklarından emin değiliz. Bir diğer PKK var ki uyuşturucu ve narkotik trafiğinden büyük miktarda para biriktiren, bazı Batı Avrupa gizli servisleri tarafından kontrol ediliyor. Bir de Türkiye'deki Kürt nüfusu içinde PKK'ya sempati duyanlar var. Şimdi PKK'ya atfedilen bazı hareketler duyuyoruz. Ben hangi PKK'nın bu PKK olduğunu merak ediyorum. Genel olarak bir suçlama yapmak, son adam kalana kadar savaşacağız demek bence sorunun doğrulanabilir bir çözümü olmayacaktır" diye konuştu.
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin de PKK mücadelesinde Türkiye'nin yanında yer almayacağına inandığını belirten Cengiz Çandar, şunları söyledi:
"Bölgesel Kürt Hükümeti PKK'ya karşı yapması gerekenleri yapıyor mu? Hayır, kesinlikle hayır. Problem de burada. Fakat bunlar, 1990'larda Türk Silahlı Kuvvetleri'yle birlikte savaşan insanlar. Mesut Barzani ile defalarca görüştüm. Ne zaman bu mesele gündeme gelse, bu mücadeleyi örnek vererek 3 bin tane savaşçılarını bu mücadelede kurban verdiklerini ve bir daha yapmayacaklarını söylüyor. Irak'taki bu son karışık durumdan dolayı Kürtler, Kürt olarak birleşik durmaları gerektiğine inanıyorlar. Bir kenarda güvenli olarak durmak ve farklılıklarını minimize ettikleri sürece daha birleşik ve güçlü duracaklarına inanıyorlar. PKK, bütün bir Irak içinde, bütün bu Kürt yapılanmasın bir unsuru. İçinde yaşadığımız bölgenin problemleri, Rusların matruşkaları gibi iç içe. Onlara PKK ile savaşmaları söylenirse bunu yapmayacaklar ve bunu yapmayacaklarını da söylüyorlar".