CE'nin kapsamı genişletiliyor

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türk ürünlerinin AB pazarlarından serbest dolaşıma girebilmesi yönünde son üç yılda yapılan yoğun çalışmaların neticeye ulaştığını belirterek, CE işareti ve onaylanmış ilk Türk kuruluşları kapsamının giderek genişlediğini belirtti.

Bakan Coşkun yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden kaynaklanan yükümlülükleri kapsamında uyumlaştırmakla yükümlü olduğu AS teknik mevzuatı kapsamındaki yeni yaklaşımın, Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen 'CE' işaretinin ürüne iliştirilmesini zorunlu kıldığını belirterek, CE işaretinin, bu yönü itibariyle, ürünlerin AB'de bir üye ülkeden diğerine geçişinde bir nevi pasaport işlevi gördüğünü kaydetti. Yeni yaklaşım kapsamına giren Türk ürünlerinin gerek Türkiye gerekse AB pazarlarından serbest dolaşıma girebilmesi için taşıması gereken CE işaretinin, Türk onaylanmış kuruluşları tarafından verilebilmesi için Sanayi Bakanlığı ve ilgili kuruluşları tarafından yoğun bir çaba harcandığını ifade eden Coşkun, çalışmaların son üç yıldır, bu sistemin sağlıklı uygulanmasını sağlayacak alt yapının Türkiye'de oluşturulması konusunda yoğunlaştığını kaydetti. Bu süreçte, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TÜRKAK'ın 2006 yılında Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) ile Karşılıklı Tanınma Antlaşması (MLA) imzalamasının rolünün de yadsınamayacağına dikkat çeken Coşkun, TÜRKAK'ın, Bakanlık tarafından atanacak onaylanmış kuruluşların yeterliliklerini değerlendirdiğini ve Bakanlığın, TÜRKAK tarafından onaylanan bu kuruluşlar arasından atama yaptığını bildirdi.

Reklam
Reklam

İLK YETKİLENDİRMEDE YER ALAN YÖNETMELİKLER 2006 Kasım ayı içinde ilk onaylanmış kuruluşlar Avrupa Komisyonu tarafından ilan edilmişti. Bunlardan ilki olar Türk Standartları Enstitüsü, Asansör Yönetmeliği kapsamında 1783 kimlik numarası ile görevlendirildi. İkinci kuruluş olan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında 1784 kimlik numarası ile görevlendirildi. Üçüncü kuruluş olan Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi ise Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği kapsamında 1785 kimlik numarası ile görevlendirildi. Böylece, TSE, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği ve Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesi, belirtilen alanlarda artık AB pazarında hizmet veren onaylanmış kuruluşlarla eşit hak ve yükümlülüklere sahip olarak hizmet vermeye başladı.

GENİŞLETİLMİŞ YETKİLER NELERİ KAPSIYOR
Bakan Coşkun, bu ilk atamaların ardından, 1/95 sayılı ve 1/2006 sayılı Ortaklık Konseyi Kararları uyarınca, uyumlaştırılan yeni yaklaşım yönetmeliklerinin AB müktesebatına uygunluğunu teyit eden beyanın Ocak ayı içinde imzalanmasıyla birlikte kapsamın genişletildiğini ve Türk Loydu Vakfı Basınçlı Kaplar Yönetmeliği kapsamında, Türk Standartlar Enstitüsü ise Yapı Malzemeleri, Basınçlı Ekipman ve Gaz Yakan Cihazlar Yönetmelikleri kapsamında da onaylanmış kuruluş olarak ilan edildiğini bildirdi. Onaylanmış kuruluşların, gerek sayıca kapsam itibariyle giderek yeni yaklaşım yönetmelikleri kapsamında yer alan daha çok ürünü içereceğini belirten Coşkun, "Bu da yerli üreticimizin CE işaretlemesi konusunda yabancı onaylanmış kuruluşlara bağımlılığının giderek azalmasını ve konu ile ilgili hizmetlerin yerli kuruluşlarca tedarik edilebilir duruma gelmesini sağlayacaktır. Bu gelişme, ülke sanayimiz ve ekonomimiz açısından önemli bir adım teşkil etmektedir" dedi.

Reklam
Reklam