CEO Club Bankacılar Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Önümüzdeki yıl hem bilançoda hem mevduatta hem de nakdi kredilerimizde yüzde 15'lik büyüme bütçelemesi yaptık. Bunu yaparken de ortalama yüzde 15 öz kaynak karlılığı bizim açımızdan yeterli olacaktır diye düşünüyoruz." dedi.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde düzenlenen CEO Club Bankacılar Zirvesi'nde konuşan Arslan, kamu bankalarının, yeniden yapılanmaları sonrası Türk ekonomisini desteklemek adına önemli oyuncular haline geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Arslan, geçen yıl yaşanan gelişmeler dolayısıyla 2017'de tüm sektör oyuncuları gibi kendilerinin de biraz temkinli büyüme tahminlerinde bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hem kredilerde hem de bilançomuzda yüzde 15 gibi bir büyüme hedefliyorduk. Fakat daha sonra, özellikle şubat ve mart aylarında Kredi Garanti Fonu (KGF) düzenlemeleriyle sektörde çok iyi canlılık oldu. Bunun belki ilk aşamadaki etkisinde, özellikle TL mevduata yoğun bir talebin gelmesi ile birlikte bir miktar mevduat faizlerinde yukarıya tırmanış olsa da, ekonominin parasal akışkanlığını, ödemeler sisteminin kredi akışkanlığını sağlaması adına önemli bir düzenleme oldu. KOBİ ve esnaf bankası olarak, Halkbank olarak, KGF'de ciddi bir atılım yaptık. En çok KGF destekli kredi kullandıran banka olarak birinci sıraya yerleştik."

Esnaf ve KOBİ'lere verdikleri destekler hakkında bilgi veren Arslan, 1,5 milyon esnafa Hazine destekli, düşük faizli kredi kullandırdıklarını bildirdi. Arslan, son 15 yılda Halkbank'ın 1,5 milyon esnafa 70 milyar lira toplam kredi kullandırdığını, esnafa ortalama 45-50 bin liralık finansman sağladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Arslan, son yapılan düzenlemelerle esnafa kullandırılan kredi üst limitinin 150 bin liradan 200 bin liraya çıktığını, bunun önemli bir finansman imkanı getireceğini söyledi.

- "Toplam krediler içinde KOBİ'lerin payını yüzde 45'lere çıkarmak istiyoruz"

Osman Arslan, yapılan düzenlemelerle gelecek yıl için esnafa ilave 8-10 milyar liralık daha finansman desteği sağlayacaklarını belirterek, "Halkbank olarak, toplam krediler içinde KOBİ'lerin payı yüzde 35. Önümüzdeki dönemde bu payı da yüzde 45'lere kadar çıkarmak istiyoruz." dedi. Finansman politikalarında her zaman maliyet ve gelir dengesini gözettiklerini ifade eden Arslan, Halkbank'ın misyonuna devam ettiğini, esnaf ve KOBİ'lerin gelişmesine önemli destek verdiğini söyledi.

Arslan, "Finansmanı sağlarken ağırlıklı olarak yerel kaynaklara müracaat ediyoruz. Önümüzdeki yıl hem bilançoda hem mevduatta hem de nakdi kredilerimizde yüzde 15'lik büyüme bütçelemesi yaptık. Bunu yaparken de ortalama yüzde 15 öz kaynak karlılığı bizim açımızdan yeterli olacaktır diye düşünüyoruz. 4 tane 15'le gelecek yıla hazırlanıyoruz. Hem 2017 hem de 2018 bankamız için güzel bir yıl." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

- "Toplam bankacılık işlemlerimizin yüzde 95'i şube dışı kanallarda gerçekleşiyor" Halkbank Genel MüdürüArslan, maliyet gelir rasyosunda kamu bankalarının oldukça iyi durumda bulunduğunu belirterek, "Halkbank olarak yüzde 40'lar civarında bu rasyoyu korumuş bir bankayız." dedi.

Teknolojiyi, verimliliği ve dijital bankacılığı devreye sokmadan bu rakamlara ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Arslan, tüm bankacılık işlemlerini şube dışına kaydırmak için uzun yıllardır çalıştıklarını söyledi. Arslan, şu anda toplam bankacılık işlemlerinin yüzde 95'inin şube dışı kanallarda gerçekleştiğini, bunun yüzde 85'inin parasal işlemler olduğunu, teknolojik entegrasyon konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Arslan, operasyonel giderleri kontrol etmenin bankalar için önemine işaret ederek, "Kamu bankaları olarak ATM'ler ve çağrı merkezlerinde acaba bir optimizasyon yapabilir miyiz? Bu gibi konular üzerinde de tartışıyoruz. Baktığınız zaman en az 10 tane bankanın ATM'si yan yana. Biz kamu bankaları olarak en azından bunu ortak kullanalım diyoruz. Yatırımlarımızı yaparken verimlilik ve sürdürülebilirlik unsurlarını göz önünde bulundurmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

- "Türkiye'de katılım bankacılığı sektörü yeni oyuncuları hala alabilecek seviyede" Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku da katılım bankalarının ilk kurulduğundan bu yana reel sektörün içinde olduğunu, ticari ve kurumsal şirketlerle 1980'lerden itibaren çalıştıklarını söyledi.

Süreç boyunca oluşan krizlerin hepsinde mevcut olan katılım bankacılığı sektörünün 2002'den beri hızlı şekilde büyüdüğünü ifade eden Utku, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Albaraka olarak farklı bir model ortaya koyuyoruz. Dünyada katılım bankaları içinde en çok kar zarar projesi yapan bankalar içinde Albaraka Türk var. Yeni modeller de geliyor. Finansman modelimiz içinde şu anda da mevcut modeller var ama önümüzdeki dönemde ciddi şekilde hızlanıp yaygınlaşacak. Katılım bankaları önümüzdeki dönemde finans sektörünü tamamlayıcı ciddi bir unsur olarak büyümeye devam edecek. Türkiye'de katılım bankacılığı sektörü yeni oyuncuları hala alabilecek seviyede. Uzun vadede paylaşabileceğimiz ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum."

Reklam
Reklam

- "Albaraka Garaj'a 200'ün üzerinde proje başvurdu" Melikşah Utku, Albaraka Türk'te girişimcilik ruhu bulunduğunu belirterek, bu yıl hayata geçirilen Albaraka Garaj'a 200'ün üzerinde projenin başvurduğunu, fikir konusunda dünyanın gerisinde olmadıklarını, başvuranların arasında 16 yaşında gençler de bulunduğunu anlattı.

Utku, yeni petrolün data olduğuna işaret ederek, yapay zekanın gelişmesi için verinin, mevzuatın çok önemli olduğunu, insana yatırımın da önem taşıdığını kaydetti.