Bugüne kadar müzik dinlemek, fotoğraf ve video çekmek, internette gezinmek gibi sayısız alanda kullanılan cep telefonları, bir kaç yıl içinde kimlik yerine de geçecek.
Mobil imza geliştirici firmalarından Valimo'nun genel müdürü Tapio Vailahti, A.A muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Islak imza yerine belgelerin elektronik ortamda imzalanmasına yönelik elektronik imzanın, yerini daha kullanışlı olan mobil imzaya bırakmaya başladığını anlatan Vailahti, mobil imzanın bir çok kişi ve kurum
tarafından geliştirildiğini söyledi.
Kendilerinin Finlandiya merkezli bir şirket olduğunu anlatan Vailahti, İsveç, Almanya, Fransa ve Türkiye'de iş ortakları ile mobil imza çalışmaları yaptıklarını anlattı.
Mobil imzanın yaygınlaşması ile kimlik yerine kullanılabileceğini belirten Vailahti, şunları kaydetti:
"2008 ya da 2009 yılları, mobil imza konusunda kırılma noktası olacak. Önümüzdeki iki sene içerisinde sokaktaki herkes bu teknolojiyi tanımış olacak. 2010 yılından itibaren de cep telefonları kimlik yerine kullanılabilecek. Türkiye'nin bir çok Avrupa ülkesinden farklı olarak bu konuda liderlik yaptığını düşünüyoruz. Türkiye'deki iş ortağımız Turkcell, gerekli teknik altyapıyı kurdu ve bu yılın başından beri bu hizmeti veriyor. Diğer operatörlerin de bu konuda çalışmaları var.
Türkiye, doğru zamanda doğru hareketleri yaptı. Bundan 2 yıl öncesine kadar Türkiye'nin bu kadar başarılı olabileceğini kimse düşünmüyordu ve Türkiye şimdi bir çok Avrupa ülkesi için de model olmuş durumda."Tapio Vailahti, mobil imzanın elektronik imzaya alternatif olarak çıktığını belirterek, elektronik imza için bir bilgisayar, bilgisayara bağlı bir kart okuyucu ve uygun yazılım gerektiğini, oysa mobil imzada cep telefonlarının yeterli olduğuna dile getirdi.
Vailahti, şöyle konuştu:"Her yerde interneti ve elektronik imza için gerekli donanımı bulamayabilirsiniz ama cep telefonunuz her zaman yanınızda. Sabah evden çıkarken bilgisayarınızı yanınıza alamayabilirsiniz ama cep telefonunuzu unutmazsınız.Cep telefonları biliyorsunuz çok amaçlı kullanılıyor. Mesela; kamera, takvim gibi... Artık ödeme cihazı olarak kullanılacak. Online dünya olarak kullanılacak, kredi kartının görevlerini üstelenecek, sinema ya da toplu taşım için kullanılabilecek. Sürücü belgesi, pasaport gibi kimliğinizi ispat noktasında online olarak kullanılabilecek.
Cep telefonlarının kimlik olarak kullanılabilmesinin ardından, örneğin yolda polis sizden kimlik istediği zaman, kendi dizüstü bilgisayarından sizin cep telefonunuza bir SMS atacak. Siz de cep telefonunuza gelen mesajı, şifrenizini girerek geri göndereceksiniz. Bu şekilde, polis sizin 'siz' olduğunu anlayacak."Tapio Vailahti, mobil imza uygulamalarının "hükümetlerin başarısında bir gösterge" olacağını ifade ederek, "Finlandiya İletişim Bakanı Suvi Lindén, 'bu hükümet döneminde mobil imzayı ülke geneline yayamazsak, bu, hükümetimizin başarısız olduğunu gösterir' şeklinde bir açıklaması oldu.
Bu çok önemli bir şey" dedi. Vailahti, Finlandiya'da yaklaşık 5,5 milyon kişinin yaşadığını ve kısa bir süre zarfında tüm vatandaşların mobil imza kullanabileceğini söyledi.
Mobil imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda tarif edilen ve ıslak imza ile eşdeğer elektronik imzanın, GSM SİM kartları ile kullanılabilen türü olarak tanımlanıyor. Bunun için ilk olarak anlaşmalı bankalardan birine ön başvuru yapılması gerekiyor. Ardından, ilgili GSM operatörünün abone merkezine giderek ehliyet, nüfus cüzdanı veya pasaport ile servis taahhütnamesi imzalanıyor.
Başvuruyu takip eden bir hafta içinde, GSM şirketi, kullanıcıyı arayarak servisi başlatabilmek için bir başlatma kodu iletiyor. SIM kartı kullanıma açıldığında, başlatma kodu girilerek şifre belirleniyor. Mobil imzanın kullanıma hazır olduğu kısa mesajla kullanıcıya bildiriliyor.
Mobil imzayı destekleyen bir uygulama üzerinde elektronik imza atmak istendiğinde, uygulama ekranındaki "imzala" tuşuna basılıyor ve bilgiler hazırlanarak, imzalanmak üzere kişinin SIM kartına gönderiliyor. İmzalama talebi SIM kartına geldiğinde, telefon ekranında, imzalanacak işleme ait açıklama "tamam"a basılarak onaylanıyor. Yapılan işlem için üretilen kod, telefon ve bilgisayar ekranından karşılaştırılıp "tamam"a basılıyor, işlemi imzalamak için şifre giriliyor ve tekrar "tamam"a basılıyor. Yaklaşık bir dakika içerisinde örneğin belediyeye gitmeden abonelik başvurusu yapılabiliyor.
AA