Türkiye'de cep telefonu sayısının 67.5 milyon olduğu tahmin ediliyor. Mobil internet kullanımı ise 11 milyondan fazla.
Aylık kişi başı ortalama cep telefonu ile konuşma süremiz 299 dakika ve bu Avrupa'nın en yüksek rakamı. Ülke olarak toplam aylık cep telefonu konuşma miktarımız ise tam 20 milyar dakika.
Türkiye'de saniyede yapılan telefon görüşmesi süresi, Youtube'a saniyede yüklenen videoların tam iki katı.
Türkiye'de saniyede 2 saate eş değer telefon görüşmesi yapılırken, Youtube'a 1 saatlik video yükleniyor.
Ve Türkiye'de tüm dünyada yayılan bir yeni çağ hastalığı ile tanışıyor: NomoPhobia; yani cep telefonu olmama hastalığı.
İlk teşhis İngiltere'de koyuldu
NomoPhobia'nın adı İngilizce "No Mobile Phone" yani "Cep Telefonu Olmama" tabirinden geliyor.
Teşhisin yapıldığı ilk ülke ise İngiltere. 2008 yılında Büyük Britanya Posta Ofisi'nin 2.163 kişi üzerinde yaptığı bir araştırma bu kavramın ortaya çıkmasını sağladı.
Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %53'ünde, cep telefonları yanlarında olmadığında veya şarjı bittiğinde, belirgin düzeyde stres artışı görüldüğü ve daha tedirgin oldukları görüldü.
O günlerde saygın Daily Mail gazetesi bu araştırmanın sonuçlarını "bir salgının tespiti" olarak yorumlamıştı.
Haksız değillerdi. 2012'de yine İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma NomoPhobia'nın nüfusun %66'sında görüldüğünü belirtiyordu.
NomoPhobia kavramı takip eden süreçte uluslararası bir inceleme alanı haline geldi. Araştırmalara göre NomoPhobia'nın en fazla etkilendiği yaş aralığı %77 ile 18-24 aralığı. Bunu %11 ile 25-34 aralığı takip ediyor.
Psikolog Michael Carr-Gregg bu sonucun normal olduğunu belirtiyor. Yeni nesil, akıllı telefon ve teknoloji ile olan yoğun ilişkisi bir kenara, çevreleri ile ilişki kurmak, boş zamanlarını doldurmak, sosyal bir hayat edinmek, 'bağlı' kalmak için cep telefonlarına herkesten fazla ihtiyaç duyuyor.
Tüm sosyal ilişkilerini cep telefonlarının fonksiyonları ve uygulamalarına göre şekillendiren veya edinen gençler, bu bağlantı kesildiğinde anksiyeteye kapılıyorlar.
Gregg'e göre aynı zamanda NomoPhobia hastalarının ciddi bir kısmı cep telefonları olmadığında panik atak geçiriyor.
Tüm dünyanın hastalığı
NomoPhobia sadece Batı dünyasına özgü bir zengin hastalığı değil. Aksine en yoğun görüldüğü ülkelerden biri Hindistan. Dünyanın Çin'den sonra en büyük cep telefonu pazarı olan Hindistan'da yapılan bir araştırmaya göre nüfusun %43'ü cep telefonlarına bağımlı bir hayat yaşıyor.
Hindistan'daki araştırmayı yöneten Dr. Sanjay Dixit'e göre NomoPhobia hastalarının %25'i cep telefonu kullanımı sırasında merdivenden düşmekten trafik kazalarına kadar ulaşan kayıtlara geçmiş bir kazaya karışmışlar. %20'sinde ise ciddi boyutta parmak ağrısı ve fiziksel bozulma tehdidi görülüyor. NomoPhobia hastaları gündelik hayatta onları en çok korkutan durumun cep telefonlarının şarjının bitmesi veya şarj aletine sahip olamamak olduğunu belirtiyor. %50'si toplantı gibi zorunlu koşullarda dahi cep telefonunu kapatmadıklarını belirtiyor.
Kadınlarda daha sık görülüyor
NomoPhobia kadınlar arasında daha sık görülüyor. 2012 yılında İngiltere'de yapılan araştırmada katılımcılar arasında kadınlarda %70, erkeklerde %61 NomoPhobia tespit edildi. Ancak bu sonuç, erkekler cep telefonu ile aralarına mesafe koyabildiği için ortaya çıkmıyor. Aksine erkeklerde iki cep telefonu taşıma alışkanlığının daha yüksek olması, cep telefonunun kapanma ihtimalinin onları daha az tedirgin etmesine sebep oluyor. Erkeklerin %47'si, kadınların ise %33'ü iki cep telefonu taşıyor.
Türkiye'de %82 telefon kapanmıyor
Türkiye'de henüz NomoPhobia üzerine özel olarak yapılmış bir araştırma yok ancak 2012 yılında Yaşar Üniversitesi'nde İlknur Aydoğdu Karaaslan ve Leyla Budak'ın öğrencilerin cep telefonu alışkanlığı üzerine yaptığı bir araştırma sorulara ışık tutabiliyor. Öğrencilerin %55.1'i cep telefonu kullanımının hayatlarını organize eden bir boyutta olduğunu, %84.2'si telefonlarının her zaman açık olduğunu belirtiyor. %91.5'i ise zararından haberdar ancak kullanmayı tercih ediyor.
2017 yılında bu yıl 918 milyon olması beklenen akıllı telefon popülasyonunun, 1.5 milyara çıkması bekleniyor. Telefon ve onunla ilgili her şeyin ortalaması, rakamı, önemi yükselecek. NomoPhobia'nın rakamlarının da gidecek tek bir yönü var. Yukarıya, daha da yukarıya...
Kaynak: ParaDurumu