Cepteki teknolojik gelişmeler en fazla ormancıların işine yarıyor

Gelişen teknoloji ve cep telefonlarının yaygın bir şekilde kullanılması Muğla’nın Fethiye ilçesinde yanan ormanlık alan...

Gelişen teknoloji ve cep telefonlarının yaygın bir şekilde kullanılması Muğla’nın Fethiye ilçesinde yanan ormanlık alan sayının azalmasına neden oldu. Orman yangını ihbarlarının büyük bölümünü vatandaşlardan alan Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü, bu şekilde yangına büyümeden müdahale edebiliyor. İşletme Müdürü Reşat Tunç, bu yıl 17 yangına müdahale ettiklerini, bu yangınlarda sadece 4.6 hektar ormanlık alanın yandığını açıkladı.
Orman yangınları bakımından riskli bölgede yer alan Fethiye’de, orman yangın sayısı ve yanan arazi miktarı her geçen gün azalıyor. 1 yangın söndürme helikopteri, 6 arazöz, 4 tanker, 4 ilk müdahale aracı ve 111 personeli ile hizmet veren Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nün en büyük yardımcısı vatandaşlar oluyor. Gözetleme kulelerine fırsat vermeden cep telefonuna sarılan vatandaşlar, araçların giremediği bölgelerde çıkan yangınları bile ihbar ediyor. Fethiye Orman İşletme Müdürü Reşat Tunç gelişen teknolojinin her türlü nimetinden faydalanmak için özen gösterdiklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

İHBARCILARLA 3G BAĞLANTI YAPILIYOR
GSM şirketleri ile yaptıkları girişimler sonucunda Fethiye’deki ormanlık alanların tamamında cep telefonlarının çekim ağına sahip olduğunu kaydeden Tunç, bu şekilde en ücra köşedeki yangından bile haberdar olduklarını ifade etti. Çoğu yangının büyüklüğünü öğrenmek için vatandaşlarla 3G bağlantısı yapıp yangın yerinden görüntü veya fotoğraf istediklerini anlatan Tunç, “Bu şekilde yangının büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olup, o bölgeye gerekli araç ve ekipman desteği çıkarıyoruz. Bugüne kadar gelen ihbarların büyük bölümünü vatandaşlar oluşturuyor. Vatandaşlar bilinçlendikçe, teknoloji geliştikçe bizim de yangınlara müdahalemiz hızlanıyor. Fethiye’de şuan bir yangına müdahale süremiz 5 dakikaya kadar düşmüştür.” dedi.

ÇOBANLAR FAHRİ ORMANCI OLARAK ÇALIŞIYOR
Tunç, orman yangınlarına müdahale konusunda en büyük yardımı çobanlardan aldıklarını açıkladı. Özellikle dağlardaki çobanlarla iletişim halinde olduklarını söyleyen Tunç, Fethiye ve çevresindeki 60 çobanın telefonlarının işletmede kayıtlı olduğunu belirtti. Orman İşletme Müdürü olarak kendisinin telefonlarının çobanların hepsine verildiğini anlatan Reşat Tunç, her köyde en az 5 kişinin yangınlar konusunda kendilerine bilgi aktardığını ifade etti.
Tunç, "Cep telefonlarının yaygınlaşması nedeniyle artık herkesin cebinde telefon var. Özellikle dağ köylerinde yaşayanlar ve çobanların telefon kullanımı arttı. Olası bir yangında çobanlar bizi arıyor veya biz onları arayıp yangının tam başlangıç yeri ve büyüklüğü hakkında bilgi alıyoruz. Bu da yangın mahalline daha hızlı ulaşmamızı sağlıyor." dedi.
İlçede 2009 yılında çıkan 49 yangında 50.3 hektar alan, 2010 yılında çıkan 57 orman yangınında ise 14.5 hektar alan kül olmuştu. Fethiye Orman İşletme Müdürü Reşat Tunç, bu sayının bu yıl 17 yangın ve 4.6 hektara gerilediğini ifade etti.

Reklam
Reklam

“İLK MÜDAHALE ARAÇLARIYLA 5 DAKİKADA YANGIN YERİNDEYİZ”
Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde bu yıl 4 adet yangın ilk müdahale aracının hizmete girdiğini hatırlatan Reşat Tunç, şu bilgileri verdi: “Arazi koşullarında rahat hareket edebilen bu araçlar sayesinde yangın yerine 5 dakika gibi bir sürede ulaşabiliyoruz. Bu araçlarımızda 400 Litre su ve 40 Litre köpük bulunuyor. Yangın yerine ulaşan aracımız hemen ilk müdahaleyi yapabiliyor. Şu an için iki tanesi Fethiye merkezde, bir tanesi Göcek’te, bir tanesi de Eşen’de konuşlandırıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz