ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kişilerin ceplerinden yaptıkları sağlık harcamalarının kendi iktidarları döneminde yüzde 20'lere kadar indiğini belirterek, "Bugün Türkiye dünyada cepten sağlık harcamasının en az olduğu ülkelerden biri haline gelmiştir" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümete gelmelerinden önce yüzde 33-34'ler civarında olan kişilerin ceplerinden yaptıkları sağlık harcamalarının yüzde 20'lere indiğini söyledi. Akdağ, "Bugün Türkiye dünyada cepten sağlık harcamasının en az olduğu ülkelerden biri haline gelmiştir" diye konuştu. Bakan Akdağ, kişilerin sağlık konusunda kamu kurumlarından yararlanma oranının arttığını söyledi. Bakan Akdağ, cepten yapılan sağlık harcamalarıyla ilgili uluslararası bazı kuruluşlara yaptırılan bir araştırma olduğunu belirterek, araştırmanın son yıllarda cepten sağlık harcamalarında önemli oranda düşüşler olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Bakan Akdağ, 2000'li yıllarda, kendileri iktidara gelmeden önce yüzde 33-34'ler civarında olan cepten sağlık harcamalarının bugün yüzde 20'ler seviyesine gerilediğini kaydetti. Bakan Akdağ, hastaların özel muayenehanelere gitmesinin önlenmesi, eczanelerden ilaç alınabilmesi gibi düzenlemeleri hayata geçirdiklerini hatırlatarak, söz konusu düşüşte bu önlemlerin önemli rol oynadığını vurguladı. Akdağ, "Bugün dünyada cepten sağlık harcamasının en az olduğu ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyeti haline gelmiştir. Biz AK Parti Hükümetleri olarak bununla iftihar ediyoruz ve bu husustaki çalışmalarımıza da devam edeceğiz" dedi.
Öte yandan, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, devlet hastanelerinde muayene olanların sayısında 2002 yılından bu yana yüzde 75 oranında artış sağlandı. 2002 yılında 110 milyon kişi devlet hastanelerinde muayene olurken, bu rakam 2006 yılında 195 milyona yükseldi. 2002 yılında hekim başına düşen hasta sayısı 78 iken, bu rakam 2006 yılında yüzde 25 azalarak hekim başına 59 kişiye düştü. 2002 yılında devlet hastanelerinde 6 bin 700 muayene odası bulunurken 2006 yılında bu sayı 16 bin 500'e çıkarıldı.