Çerkes Mutfağı'nın En Sevilen 7 Yemeği

Kültürleri sadece Rusya ve Türkiye'ye değil, Kıbrıs, Ürdün, Irak, Mısır ve Balkanlara kadar yayılmış kadim bir halk Çerkesler. Binlerce yıllık geçmişe dayanan örf ve adetleri, köklü kültürleri mutfaklarında da pek tabi kendini belli ediyor. Çeşit çeşit börek ve tatlılar, hamur işleri ve mezeler... Her biri kendine has ve kişiliği olan yemeklerden söz edeceğiz şimdi size.

Pşihalive

Haluj, Hıngal, Hhaljoji, Hambal gibi bir çok değişik adı var. Aslen Çerkes Mantısı diyebiliriz ona. En basit tanımıyla 7-8 cm çapında daire olarak kesilen ince hamurun içine genellikle patates koyulup suda haşlanmasıyla yapılan mantıdır. Kayseri mantısının aksine, büyükçe hamurlar saç örgüsüne benzer biçimde kapatılır, ekşi krema veya yoğurtla servis edilir.


Şipsi Paste

Şipsi, koyu kıvamlı olup aynı zamanda sos görevi de gören bir tür çorba, yanında iyi pişmiş bir bütün tavuk ve mısır unuyla hazırlanmış katığı yani Pastesi ile Şıpsi Paste, Çerkeslerin tartışmasız en sevilen yemeklerin başında geliyor. Masaya gelen Şıpsi Paste'de, tavuğun hangi kısmının hangi aile ferdi tarafından yeneceği ise Çerkes halkında ayrı bir ritüeldir.

Reklam
Reklam

Oset

Un, tuz, yaş, süt ve maya ile hazırlanıp genişçe bir pizza büyüklüğünde açılan hamur içine soğan, sarımsak, tuz, kırmızı ve karabiberle lezzetlendirilmiş kıyma harcı konularak, üstü yine hamurla kapatılarak pişirilir. Çerkeslerin, Oset halkı arasında oldukça popülerdir.


Haliva

Bizdeki hamur kızartmasına (Pişi) veya Çi Böreğe benzetebilirsiniz. Aslen Tataristan asıllı olan Çi böreğin bir nevi kardeşi diyebiliriz Haliva için. Tek farklı Çerkesler, Haliva'yı Tatarlar gibi çiçek yağında değil, tereyağı ile pişiriyorlar ve bizce çok da leziz oluyor.


Velibah

Gözleme sanmayın, Velibah için haksızlık olur. Zira ince ve kıvamında tutturması çok da kolay değildir. Mayalı yumuşak bir hamur tutulur ve içinin harcına patates, soğan ve tuz-karabiber eklenir. Küçük açılan yufkalar bohça şeklinde kapatılır, sac üstünde pişirilir ve tereyağ sürülerek servis edilir. - - - - - -

Ape Yeşek

Çerkesler hamura ve tatlıya düşkün bir halk. Araştırmalarımızda gördük ki, Ape Yeşek'in ünü Çerkesleri de aşmış, tüm Orta Asya ve Kafkasya'da biliniyormuş. Bunun sırrını basit ve lezzetli olmasına bağladık. Öyle ki; bal- ceviz ve tarçınla süslenen kızarmış hamurlar düşünün. Ağız sulandırıcı! - - - - - -

Reklam
Reklam

Çerkes Tavuğu

Onsuz olmazdı, olmamalıydı. İyi bir Çerkes Tavuğu masaların en güzel mezesidir. Kıvamında yapmak maharet ve zaman ister. Sarımsak, ceviz ve bayat ekmeği itinayla karıştırmak, tavuğu da kararında baharatlarıyla buna yedirmek gerekir. En güzel Çerkes Tavuğu'nu bir Çerkesin elinden en az bir kere yemelisiniz.