''Çernobil gibi radyasyon yok''

İstanbul - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, Atatürk Havalimanında çıkan yangının ardından radyoaktif sızıntı olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Orada Çernobil gibi bir radyasyon tehlikesi söz konusu değildir" dedi.

Ekiplerin dün akşam 19.30'a kadar aralıksız ölçüm yaptığını ifade eden Çakıroğlu, "Çevreye ve insanımıza tehdit olabilecek, tehlike yaratacak hiçbir ölçüm sonucu almadık. Hiçbir bulgumuz yok. Biz sadece ölçüm yapmıyoruz, havadan, sudan, topraktan numune alıyoruz. Her şeye bakıyoruz. İnsanlarımıza zararlı olacak hiçbir şey yok. Olmasını da beklemiyoruz, çünkü oradaki malzemenin ne olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çakıroğlu, çalışmalarının dün akşam itibariyle sonra erdiğini açıklayarak, "Müsterih bir şekilde çekildik. Çünkü herhangi bir tehdit de kalmadı" dedi. Yangın alanında bulunan radyoaktif maddelerin 2 gece önce alındığını hatırlatan Çakıroğlu, "Orada kimseyi tehdit edecek bir şey kalmadı. Yangın yerinde bir miktar iyot-131 radyoaktif kutu kaldı. Onlar da betonlanarak sabitlendi. Beton radyasyona karşı zırhlama yapar" diye konuştu. Bu arada, TAEK'in internet sitesinde, Atatürk Havalimanında
yapılan çalışmalara ilişkin açıklama yapıldı.

Yangın mahalli ve çevresinden su örnekleri alındığı ve radyoaktiv analizlerinin yapıldığı vurgulanan açıklamada, yapılan analizler sonucunda bulunan radyoaktivite değerlerinin uluslararası kabul edilen limitlerin altında olduğunun görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, yangının başlangıcından şu ana kadar yapılan ölçümler,
analizler ve hesaplamalar sonucunda yangın söndürme ve soğutma çalışmalarına katılan görevliler ile havaalanı ve çevresinde yaşayanların sağlığına radyasyon sebebiyle zarar verecek herhangi bir durum oluşmadığının tespit edildiği bildirildi.

Reklam
Reklam