Çernobil nükleer güç reaktörü kazasının 27. yıldönümü sebebiyle nükleer santral yapılmak istenen Sinop’ta, etkinlik düzenlenecek. Etkinlikte 1986 yılında Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınındaki nükleer santral kazasına ve sonrası yaşananlara tanıklık eden tasfiye memuru Jurij Schumchenco, konferans verecek. Sinop Çevre Platformu’nun davetlisi olan memur Schumchenco’nun nükleer felakete ilişkin anılarını Sinoplularla paylaşacak.
Mersin-Akkuyu Nükleer Santrali’nden sonra gözler Türkiye’nin en kuzeyine, Sinop İnceburun’a çevrildi. Uzun süredir nükleer enerji santral yapımı konusundaki çalışmalar, devam ederken, Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) yetkililerinin İnceburun bölgesinde yaptığı saha lisanslama çalışmalarında sona yaklaştığı, farklı bir aşamaya geçildiği ileri sürülürken, çalışmalarla ilgili TAEK’ten resmi bir açıklama yapılmadığı öğrenildi.
Sinop Nükleer Santrali projesiyle ilgili süreci en başından beri takip eden Sinop Çevre Platformu, nükleer santralin turizm kenti Sinop’a ve insanlara her açıdan büyük zarar vermesinden endişe ettiklerini belirtti. Yüzde 100’ü ormanlarla kaplı İnceburun’un doğal sit alanı olduğunu ifade eden Sinop Çevre Platformu Başkanı Metin Gürbüz, balıkların da ürete alanı olan İnceburun’da TAEK yetkilerinin saha çalışması yaptığı bilgisini verdi. Gürbüz, “Kurum yetkilileri, İnceburun’da saha lisans çalışmasını tamamlamak üzere. Aldığımız bilgilere göre bundan sonra farklı bir aşamaya geçilecek. Resmi açıklamaların da kısa sürede yapılmasını bekliyoruz.” bilgisini verdi.
Nükleer enerji santralinin Sinop’ta yapılmak istenmesinin bütün yönleriyle ele alınması gerektiğini ifade eden Sinop Çevre Platformu Başkanı Gürbüz, “Sinop, doğal güzellikleriyle Karadeniz’in turistik illerinden birisidir. Nükleer santral yapılması düşünülen İnceburun'da ekolojik ve coğrafi açıdan önemli bölge. Alanın tamamı ormanlık olup doğal sit alanıdır. Balıkların üreme alanı da olan İnceburun’da nükleer santral inşa edilerek doğal ve ekolojik denge tamamıyla bozulacak, bölge insansızlaştırılacak. Yani santralin yaşatacağı bütün bu olumsuzluklar ele alınıp üzerinde titizlikle çalışılmalı, tartışılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Çernobil Haftası sebebiyle Sinop’da etkinlik düzenleyeceklerini açıklayan Gürbüz, “8.5 milyon insanın radyasyona maruz kaldığı Çernobil kazasında görev alan 800 bin tasfiye memurundan bu gün çok azı hayatta. Biz de o felaketin tanıklarından tasfiye memuru Jurij Schumchenko’yu davet ettik. 25 Nisan günü Sinop’ta Meluha Kasım Oteli’nde konferans verecek." ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde ihaleyi Japon Mitsubishi ile Fransız enerji şirketi Areva SA ortaklığının kazandığı, Atmea 1 tipi orta ölçekli nükleer santral inşasına 2017'de başlayacağı, elektrik üretiminin 2023'te devreye girebileceği ve 22 milyar dolara mal olacağına dair Japon medyasında haberler çıkmıştı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz