Ceset yiyen ayı, foto kapana yakalandı

Kastamonu'da mezardan ceset çıkarıp yiyen ayı, bölgeye kurulan foto kapanla tespit edildi.

Kastamonu'nun Ağlı ilçesinin Yağlıca Mahallesinde aç kaldığı için 50 gün önce defnedilen Halil Ü.'ye ait cenazeyi mezardan çıkaran ayı, cesedin bir kısmını yedi. Mantar toplamaya giden vatandaşlar, mezarı tahrip edilmiş ve cesedi de mezarın yanında buldu. Vatandaşların şikayeti üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından ayının tespitine başlanıldı. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri, mezarlığın yakınına domuz leşi koydu ve ayıyı tespit içinde yakınına foto kapan kurdu. Birkaç gün sonra mezarlığa musallat olan ayı tekrar gelerek domuz leşinin bir kısmını yedi. Mezarlığın yakınına kurulan foto kapana yakalanan ayı, foto kapanı fark etmesi üzerine olay yerinden hızlıca uzaklaştı. Mezardaki cesedi yediği tahmin edilen ve foto kapana yakalanan boz ayının 450-500 kilo arasında ve 10-15 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü Oğuz Bayazıt, çeşitli yaban hayvanlarının insanların malına ve canına kast etmesi yönünde olduğunu hatırlatarak, "İnsana veya doğrudan canına kast edilecek şekilde hatta insanın ölüde olsa mezarlıkta yapılacak saldırılarda, buna müdahale ediyoruz. Arkadaşlarımız bu konuyla ilgili çalışma yapıyor” dedi.

Kastamonu'da mezar kazarak ceset çıkaran ve cesedin bir kısmının ayılar tarafından yenildiğini hatırlatan Bayazıt, "Mezarlıkta ayı tarafından bir kazınmayla mevtanın ortaya çıkartılması söz konusu oldu. Bu çerçevede biz, o ayının orada tespitine çalışıyoruz şu an. Hangi ayı olduğunu tespit ettiğimizde, profesyonel avcılar tarafından doğrudan bu ayıyı avlatarak, bertaraf etmiş olacağız. Bu kapsamda söz konusu yere foto kapanları kurduk" dedi.

Kaymakamlıkla irtibat halinde olduklarını anlatan Bayazıt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayının tespiti halinde ortadan kaldırılacak. Böylelikle doğrudan insana olan zararları da bu yöntemle engellemiş olacağız. Saldırıların esas noktası gıdadır. Yaban hayvanlarının ormanlık alanda tüketebileceği çok fazla bir ürün kalmadı. Özellikle ayılar fazla et tüketmez, meyve türlerini çok fazla tüketir. Köylülerimizde bu meyve türlerini ağaçlardan topladıklarında bunları ticari ürüne dönüştürüyor veya kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ama oradaki yaban hayvanlarında gıda ihtiyacını karşılayacağı ürünleri ortadan kaldırmış oluyorlar. Hayvanda doğal olarak insana yakın olan bölgelere gitme ihtiyacı duyuyor.”

Reklam
Reklam

Yağlıca Mahallesi Muhtarı Halil Cırman da, mezarlığa geldiklerinde mezarı yarı açık vaziyette, mevtayı da 3-4 metre mezardan ileride bulduklarını belirterek "Vahşi hayvanın yaptığı belli oldu, ayak izleri toprak üzerinde belli. Belediyeden yardım istedik. Belediyenin kepçesi ile mevtayı tekrar geri defnettik” şeklinde konuştu.

Yağlıca Mahallesi Camisi İmamı Adem Demir de, mevtayı mezardan çıkmış bir şekilde köylülerle birlikte gördüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Gördüğümüz manzara dehşetti. Mezar açılmıştı. Mezardaki tahtalar insan gibi etrafa savrulmuştu. Cenaze mezardan 3-4 metre ileriye götürülmüştü. İlk gördüğümüzde tabii ki bakılacak halde değildi. Durum, karından başlayarak içerisine doğru bir elleşme olmuş. Mevtayı, temiz bir kefenle tekrar kefenleyerek, buraya defnettik. Mezarın etrafına kireç döktük. Etrafa hastalık bulaşmasın diye ve mezarın üzerine diken koyarak korumaya çalıştık.”

MHP Ağlı İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Sait Yulu da, ayıların aç kalınca köye ve evlerin yakınına kadar geldiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdiye kadar başımıza hiç böyle bir şey gelmedi. Bu yıl çok fazla meyve olmadığından aç kalan ayılar, köylerimize kadar gelip arıları, mezarları tahrip ediyor. Devletimizin bunlara bir önlem alması gerekiyor. Ayıların bir şekilde ormanlık alanda doyurulması gerekiyor. Bu ayılar, aç kaldığı müddetçe yarın bir gün gelip evimizdeki hayvanı, hatta insanları da yiyecek.”

Reklam
Reklam

(İHA)

Anahtar Kelimeler: