Çeşme Kavunu Eskimiyor

Tadı ve kokusu sebebiyle ün yapan ve adeta lokum olarak tabir edilen Çeşme Kavunu uzun...

Tadı ve kokusu sebebiyle ün yapan ve adeta lokum olarak tabir edilen Çeşme Kavunu uzun yıllar geçmesine ve üretimi azalmasına rağmen varlığını sürdürüyor. Bölgede yıllardır varlığını sürdüren Çeşme kavununun en büyük özelliğinin kışın yenilebilmesi olduğu belirtildi. Tavana askı yöntemiyle asılan kavun uzunca bir süre bozulmuyor. Bu sebeple “kış kavunu” olarak da tanınan Çeşme kavunu susuz ve kuru toprakta yetiştirilmesiyle biliniyor. Yıllar önce ihracatı yapılan fakat suni gübre ve yanlış sulama yapılması sebebiyle ezilme, bozulma ve tat kaybı yaşamaya başlayan kavun, dış pazarı bu şekilde kaybetti. Çeşme kavunu bilinçsiz üreticiler tarafından dünyaya açılma fırsatını kaybetti.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 20 senedir Çeşme’de kavunculuk yapan Saadettin Dinçkal (46) isimli vatandaş, bu kavunun Çeşme'ye özel olduğunu belirterek “Bu tohumu başka yerde bulamazsınız. Çeşme'de yetişebilecek bir kavun. Tadı da oradan geliyor. Biz burada dönümünden 1 ton alıyoruz. Eşimin babaları çok uzun süreden beri 70 -80 yıldır bu işi yapıyorlar” diye konuştu.

YANLIŞ GÜBRELEME DIŞ PAZARI KAPATTI

Kavunun yıllar önce son derece tanınmış ve yurt dışına özel siparişlerle gittiğini belirten Dinçkal, şunları söyledi: “Kavun önceden yurt dışına ihraç ediliyordu. Fakat sonradan gübre atmaya başladılar dayanıklı olması için. Fakat bu ters tepti. Kavun oraya gitmeden erimeye, çürümeye başladı. Genetiğini bozdular. Bu şekilde Çeşme kavunu aç gözlü üreticiler yüzünden Avrupa pazarını kaybetti” İyi bir kavunun nasıl anlaşılacağını anlatan Dinçkal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kavuna dokunarak iyi ya da kötü olacağını anlarsınız. Bu hissetmekle ilgili bir durum. Ben sadece dokunarak bu tarladaki kavunların durumunu anlayabiliyorum.”

Reklam
Reklam

Dinçkal, kavunun kuru iklimi sevdiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Kavun yetiştirebilmek için önce toprağınızın kuru olması gerekiyor. Ekimden önce toprağın işlenmiş olması gerekiyor. Ben burayı haftada bir olmak kaydıyla suluyorum. Çünkü tarla rüzgar alıyor. O zaman ürün kurur. Az su ve güzel toprakla kavun yetiştirmek kolaydır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz