Çeşme turizminde patlama bekleniyor

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi'nde, "Çevresel Faktörler ve Turizm Ekonomisinde Çeşme" konusunda yapılan araştırmada turist sayısının 15 yıl içinde ikiye katlanarak 1.6 milyar kişiye ulaşacağı, gerekli altyapı çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve başarılı organizasyonlarla Çeşme'nin de bundan payını alacağı ve yakın bir gelecekte turizmde patlama yaşanacağı belirtildi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, Araştırma Görevlisi Nurdan Caner Erdoğan ve Uzman Dr. Süleyman Boruzanlı tarafından gerçekleştirilen araştırmada Çeşme'nin doğal güzellikleri ve coğrafi konumu itibariyle Türkiye'nin gelişmeye müsait beldeleri arasında en ön sırada yer alan cennet köşelerinden biri olduğu vurgulandı. Dr. Süleyman Boruzanlı, turizm sektörünün 1976 yılından beri dünyanın en hızlı gelişme gösteren sektörü olduğunu ve olumsuz olaylar nedeniyle dönemsel gerilemeler yaşanmasına karşın turizm sektöründe büyüme trendinin devam ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Dünya Turizm Örgütü'nün (WTO) verilerine göre, 760 milyon olan turist sayısının 2020 yılında ikiye katlanarak 1.6 milyar kişiye ulaşmasının beklendiğini ifade eden Nurdan Caner Erdoğan ise, "Turizm sektörü, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun önlenmesi ve eşitsizliğin ortadan kaldırılabilmesi için en önemli kaynak olarak görülmektedir. Ancak, birçok ülkede 'bacasız endüstri' olarak anılan turizm sektörünün, plansız ve kontrolsüz gelişimi, lokal ölçekte taşıma kapasitelerini aşan kullanımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Böylelikle, 'ekoturizm', 'soft turizm' gibi alternatif turizm çeşitleri ortaya çıkmıştır" dedi.

Prof. Dr. Ümit Erdem de, Çeşme Yarımadası'nın sahip olduğu doğal ve kültürel kaynakları nedeniyle Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu ve bu özellikleri nedeniyle geçtiğimiz günlerde "Turizm Alanı" ilan edildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Erdem, şöyle devam etti:
"İzmir'e yakınlığı nedeniyle Çeşme'nin 1950'li yıllarda gelişmeye başlayan turizm aktivitesi konutlara dayanmaktadır. 1970 yılında ikinci konut sahibi olan kişilerin sayısı 674 iken, bu 2000 yılında 17 bin 500'e yükselmiş ve yapılan trend analizi sonucunda bu sayının 2020 yılında 50 binlere ulaşacağı öngörülmüştür. Bu kapsamda, Çeşme Yarımadası'nın doğal ve kültürel yapısı ve özellikle alandaki iki ekonomik aktiviteden birisi olan tarım sektörü üzerinde önemli gerilemeler yaşanmıştır. Yaz döneminde 150-300 binlere ulaşan nüfusu nedeniyle çekilen taban suyu kaynaklarına deniz suyu girişi oldu ve bu nedenle içme ve kullanma suyu kalitesi bozuldu."

Reklam
Reklam

Dr. Süleyman Boruzanlı ise, kongre turizmi, yat turizmi, deniz turizmi, kültürel turizm, sağlık turizmi, spor turizmi, kuş gözlemciliği, doğa yürüyüşü, sualtı dalış, rüzgar sörfü açısından çok büyük potansiyele sahip olan Çeşme Yarımadası'nda taşıma kapasitesinin belirlenmesinin yanı sıra ülkesel, bölgesel ve yerel ölçekte turizm master planlarının hazırlanması ve turizm aktivitelerinin bu plan kapsamında geliştirilmesi gerektiğini belirtti.