Çetinsaya: Üniversiteler yabancı öğrenciler konusunda daha gayretli olmalı

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, üniversite rektörlerinden, kendilerine tanınan esnekliği kullanarak daha fazla yabancı öğrenci çekme...

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, üniversite rektörlerinden, kendilerine tanınan esnekliği kullanarak daha fazla yabancı öğrenci çekme gayretlerini artırmalarını istedi. Türkiye, yurt dışına 65 bin öğrenci gönderirken, yurt dışından kabul ettiği öğrenci sayısı ise 33 bin civarında.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, eğitim araştırmacıları Murat Özoğlu, Bekir Gür ve İpek Coşkun tarafından gerçekleştirilen, ‘Türkiye’de Uluslar arası Öğrenciler’ konulu araştırmanın tanıtım toplantısına katıldı. Çetinsaya burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin uluslar arası öğrenci çekmede kapsamlı ve etkili bir stratejiye sahip olmadığını söyledi. Son 10 yılda yükseköğretimdeki öğrenci sayısında belirgin bir artış yaşanırken, uluslar arası öğrenci sayısında aynı artışın gerçekleşmediğine dikkat çekti. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)’nın kaldırıldığını hatırlatan Çetinsaya, rektörlerden üniversiteler sağlanan esnekliği iyi kullanarak daha fazla yabancı öğrencinin eğitim alması yönündeki gayretlerini artırmasını istedi. Çetinsaya, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Eğitim Araştırmacısı Murat Özoğlu, ‘Türkiye’de Uluslar arası Öğrenciler’ konulu araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonucuna göre uluslar arası öğrencileri en fazla kabul eden ilk beş ülke sırasıyla ABD, İngiltere, Avustralya, Almanya ve Fransa.

Bu yıl ülkemizde eğitim gören uluslar arası öğrenci sayısı 26 bin. Türkiye’de en fazla uluslar arası öğrencinin bulunduğu üniversiteler Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Ankara ve Marmara Üniversitesi. Uluslar arası öğrencilerin yüzde 40’ı burs alıyor. Türkiye’deki uluslar arası öğrencilerin büyük bir kısmı komşu ülkelerden ya da Türkiye’de tarihsel veya kültürel bağları bulunan ülkelerden geliyor. Öğrenciler Türkiye’yi tercih ederken eğitim kalitesi, eğitim ve yaşam maliyeti, burs imkanları, Türkiye’nin kültürel, dini veya etnik yapısı ile kendi ülkelerinde faaliyet gösteren Türk okullarında çalışan yetkililerin tavsiyeleri gibi etmenler göz önünde bulunduruluyor.

Yabancı öğrencilerin bazıları, sosyal hayatta bazı sorunlar yaşadıklarını belirtiyor. Bu sorunlar, kültürel farklılıklardan kaynaklanan sorunlar, dile bağlı sorunlar, konaklama, sağlık sigortası ve maddi sorunlar başlığı altında toplanıyor. 2007-2008 eğitim öğretim döneminde yabancı öğrenciler için ayrılan kontenjan 12 bin iken, 2010-2011 eğitim öğretim döneminde bu sayı 33 bine yükseldi. Ancak 7 bin kontenjana kayıt yaptırıldı. Bu veriyi yorumlayan Murat Özoğlu, kontenjanların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin öğrenci bulmak kadar getirdiği öğrencileri sistemde tutmakta da zorlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: