Cevahir Bozkurt: Teknoparklarda Yüzde 56 Ile Yazılım Ve Bilişim Ağırlıkta

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Bozkurt, teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmaların sektörel dağılımında Türkiye genelinde...

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Bozkurt, teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmaların sektörel dağılımında Türkiye genelinde yüzde 56 ile yazılım ve bilişim ağırlıklı olduğunu belirtti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Türkiye'nin bilim ve teknolojiyle kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla istatistiki bölge birimleri sınıflamasına göre ikinci seviye bölgelerde düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantıları'nın üçüncüsü Bursa'da yapıldı.

Toplantıda Genel Müdür Bozkurt Bursa, Bilecik ve Eskişehir illerinin sanayi, üniversite ve ar-ge potansiyelleriyle bu bölgelerde sağlanacak imkanlar hakkında bilgi verdi. Mevcut durumdan yola çıkarak ülkenin daha ileri sektörlere ve teknolojiye yönelmesinin yollarını aradıklarını belirten Bozkurt, bunun için izlenen stratejiye, özellikle üniversite-sanayi işbirliğine yönelik birtakım mekanizmalara değindi. Bunlardan bazılarının kurumsal mekanizmalar olduğunu anlatan Cevahir Bozkurt, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi kuruluşlarının ar-ge merkezleriyle birlikte özellikle ar-ge projesi yapmak isteyen üniversite öğretim görevlileri ve sanayicilere yönelik programlar bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

'TÜRKİYE'DE 49 TEKNOPARK VAR'

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Bozkurt, "Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinde en önemli aracı olarak kabul edilen ve sayıları 49'a çıkan teknoloji geliştirme merkezleri, teknoparklar bulunuyor. Bunlardan 34 tanesi faal durumda, diğerleri ise altyapılarını tamamlama çabasında." şeklinde konuştu. Faal 34 teknoparkta toplam 2 bin 114 firma bulunduğunu kaydederek, "Buralarda 17 bin 828 nitelikli ar-ge personeli istihdam edildi. Bugüne kadar 5 bin 397 tane proje tamamlandı, 10 bine yakını ise devam ediyor." dedi. 657 milyon dolarlık ihracat rakamı yakaladıklarını vurgulayan Bozkurt, "Bu, ar-ge'si yapılmış projelerin seri üretime geçtikten sonraki ihracatı değil, sadece bu proje bazında bir birim yapılan ihracat üzerinden hesaplanmış rakam. Bu da yaşları 3–4 olan teknoparklar için önemli bir gelişmedir." diye konuştu.

TEKNOPARKLARDA 322 PATENT ALINDI

Teknoparklarda 322 patent alındığını da belirten Cevahir Bozkurt, bunların bakanlık tarafından yaklaşık 134 milyon lira hibe desteğiyle oluşturulan nitelikli ar-ge yapıları sonunda ortaya çıktığını söyledi. Türkiye'de bölge bazındaki karşılaştırmalara da değinen Genel Müdür Bozkurt, şunları söyledi: "Teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmaların sektörel dağılımı Türkiye genelinde yüzde 56 ile yazılım ve bilişim ağırlıklı; yüzde 9 elektronik, yüzde 5 savunma sektörü bulunuyor. TR 41 bölgesinde ise yazılım ve gelişim yüzde 46, bilgisayar destekli mühendislik yüzde 8,e tasarım firmaları ise yüzde 7 oranında.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: