Cevher Hazırlama Mühendisleri, doğal kaynaklardaki kıymetli minerallerin cevherden ayrılmasını sağlayarak, endüstriler için kullanıma hazır hale getirir. 4 yıllık eğitim sürecinde mühendis adaylarına doğal kaynaklar, doğal kaynakların işlenmesi ve kullanılması konusunda eğitim verilir.
Cevher Hazırlama Mühendisliği, doğal kaynaklar ile elde edilen cam, seramik, metalürji, demir-çelik, çimento gibi malzemeleri, enerji endüstrisi için kullanıma hazır hale getiren meslek grubudur. Bu maddelerin işlenmesi, minerallerinin çıkarılması ve kullanıma hazır hale getirilmesi Cevher Hazırlama Mühendislerinin başlıca görevleri arasında yer alır.
Cevher hazırlama işlemi için dört aşama gereklidir. Bunlar, boyut küçültme, zenginleştirme, sınıflandırma ve susuzlandırmadır. Bir Cevher Hazırlama Mühendisi, bu aşamaları profesyonel olarak yapmaktadır.
Cevher Hazırlama Mühendisleri, doğal kaynaklardan elde edilen cevherleri işleyerek pek çok alanda kullanıma hazır hale getirir. Bu işlemler sırasında doğal kaynakları zararlı maddelerden arındırma ve zenginleştirme yapılır. Cevher Hazırlama Mühendisleri, tüm bu süreçten sorumludur. Bunlara ek olarak, imalat, tasarım, bakım ve onarım gibi görevleri de bulunur.
Cevher Hazırlama Mühendisliği mezunlarının kamuda iş olanakları, bölümde verilen geniş kapsamlı eğitim nedeniyle oldukça fazladır. Madenler ve enerji kaynakları üzerinde çalışmalar yapan pek çok kurum ve kuruluş, Cevher Hazırlama Mühendislerinin çalışma alanlarıdır.
Cevher Hazırlama Mühendisliği mezunlarının özel sektörde iş olanakları da vardır. Kamuya ait olmayan özel kurum ve kuruluşlarda yine bu bölüm mezunları iş bulabilmektedir.
Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümünden mezun olan mühendisler, pek çok sektör için gerekli olan ham madde üretimi konusunda eğitim aldıkları için oldukça önemli bir pozisyondadır. Cevher Hazırlama Mühendisliği mezunları,
Tüm bu çalışma alanlarına ek olarak akademik kariyer planı yapan mezunlar, öğrenim hayatına devam ederek akademisyen olabilmektedir.
Maden Fakültesi kapsamında eğitimi verilen Cevher Hazırlama Mühendisliği, 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm sayısal puanı baz alarak öğrenci alımı yapmaktadır.
2021-2022 yılı YÖK verilerine göre bu bölüm Türkiye'de yalnızca İstanbul Teknik Üniversitesi'nde faaliyet göstermektedir.
Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümü okuyan mühendis adayları için bölüm dersleri;
Bu derslere ek olarak öğrenciler, seçmeli dersler de alarak 8 yarıyıllık eğitim süresini tamamlamaktadır. Tüm derslerde başarı elde edenler, "Cevher Hazırlama Mühendisliği Lisans Diploması" almaya hak kazanmaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, "Cevher Hazırlama Mühendisi" unvanını almaktadır.