Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin doğanın kirlenmesinde fazla bir payı olmadığını vurguladı. Bayraktar, "Dünyayı kirleten esasında gelişmiş ülkelerdir. Bakın, Türkiye'de emisyon gazı ortalama 5 ton iken; OECD ülkelerinde 15 ton, Avrupa Birliği ülkelerinde 10 ton, ABD'de 19 tondur." dedi.
Çevre ve Şehirclik Bakanı Bayraktar, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)'nin 'Düşük Karbon Ekonomisinde Rekabet Gücü: 2012 Ve Sonrası İçin Beklentiler' başlıklı konferansa katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, "Şu an enerjinin yüzde 40'tan fazlası konutlarda tüketiliyor. Konut stoğumuzun enerjiyi savurduğu malum. Ciddi enerji kayıplarmız var. Ama 2011 Ocak ayından bu yana uyguladığımız Enerji Kimlik Belgesi'ni hakiki manada hayata geçirirsek konutlarda yüzde 40 hatta 50 tasarrufa imkan tanınacak. Bu da toplamda yüzde 20 tasarruf demektir." ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın karbon salınımını en aza indirme adına önemli faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Biz, gelişmekte olan bir ülkeyiz, gelişeceğiz, kalkınacağız; ama atmosferi kirletmeyeceğiz. Karbon salınımını önemli oranda kısacağız. Doğanın kirletilmesinde bizim fazla bir payımız günahımız yok çünkü yeni gelişiyoruz. Dünyayı esasında gelişmiş ülkeler kirletti. Bakın, Türkiye'de emisyon gazı ortalama 5 ton iken; OECD ülkelerinde 15 ton, Avrupa Birliği ülkelerinde 10 ton, ABD'de ise 19 ton. Biz, dünyayı kirletmede gerilerdeyiz. Birleşmiş Milletler ve Kyoto kararlarına uyuyoruz. Yine Durban'da alınan kararlara da aynen uyduk, uyacağız da. Tabii burada bizim ortaya koyduğumuz duyarlılığa mukabil gelişmiş ülkelerden yardım bekliyoruz. Türkiye olarak çevre konularında üzerimize düşeni yapacağız. Emisyon azaltımını, karbon salınımını azaltmada tedbir alacağız."
Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin çevreyi koruyarak zenginleşmek, ihracatı artırmak durumunda olduğunun altını çizdi. "Biz, uluslararası toplumun çevre ve iklim ile ilgili kararlarını uyguluyoruz, ama ABD Çin ve Hindistan da uysun. Nihayetinde çevre dostu dünya oluşsun." çağrısında bulundu.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de "Çevre ve iklim değişikliği konusunda Türkiye olarak büyük bir ciddiyetle çalışmaya başlamalıyız. Tutarlı ve uzun dönemli azaltım politikaları gerekiyor. Türkiye uluslararası toplumun sorumlu üyesi olarak sera gazı salınımlarını azaltmak adına görevlerini yerine getirmelidir. Kamu ve özel sektör bu anlamda güç birliği içinde olmalıdır." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz