Çevre Bakanlığı uyuyor mu?

kalırken Gönüllü çevre dostları konuyla ilgili tüm kuruluşları duyarlı olmaya davet ediyor.

Turizm Ülkesi diye bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Çevre kirliliği ve Pislik aldı başını gidiyor. Çevre ve Turizm bakanlığı bu konuda duyarsız kalırken Gönüllü çevre dostları konuyla ilgili tüm kuruluşları duyarlı olmaya davet ediyor.

Konsantre tesisinden çıkan ve içerisinde asit bulunduğu belirtilen atık sular çevreye bırakılıyor Güzelyurt-Kalkanlı anayolu üzerinde bulunan devlete ait Cypfruvex tesislerinden çıkan atıklar çevreyi kirleterek insan sağlığı için tehlike yaratıyor.

Vatandaşlar, “Devlet kendi eliyle çevreyi kirletiyor, insanını riske atıyor” derken, ilgililer, Cypruvex tesislerinden çıkan konsantre atıklarını umursamıyor.Kirli sular, her türlü hastalığa davetiye çıkarırken, etrafa çok kötü kokular yayılıyor.Devletin işletiminde olan tesiste yetkililer bu duruma seyirci kalırken, pis sulardan oluşan göletler nedeniyle bölgede salgın hastalıkların baş göstermesinden korkuluyor.

Reklam
Reklam

Sağlığımız hiçe sayılıyor

Çevrede oturan vatandaşlar Cypfruvex’in boşalttığı atık suların sağlık açısından büyük tehlike arz ettiğini söyledi.Özellikle havaların ısınmaya başladığı bu dönemde bölgeden etrafa pis kokular yayıldığını anlatan vatandaşlar, sulara gelen sineklerin de evlerine girerek sofralarına konduğunu belirtti. Yetkililerin bu çevre felaketini bugüne kadar görmezden gelmesine tepki gösteren vatandaşlar, çevre kirliliğini devlete ait bir kurumun yapmasını ise “kabul edilemez bir durum” olarak niteledi. Bölgede mandırası olan ve hayvan besleyen vatandaşlar, hayvanlarının her gün hasta olduğunu ve veterinere para vermekten bıktıklarını belirterek, “Hayvanlarımızı otlatmaya çıkardığımız zaman atıkları dereye döktükleri için bu sudan içiyorlar ve hasta oluyorlar” dedi.

Çevreye dökülen her şey zararlıdır

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, söz konusu tesisle ilgili olarak görmeden yorum yapmanın zor olduğunu söyledi, ancak “Doğaya dökülen her atık zararlıdır” dedi.Konunun araştırılması, dışarıya boşaltılan suyun ve tesisin kapasitesinin bilinmesi gerektiğini kaydeden Güler, çevreye boşaltılan özellikle asitik suların büyük zarar verdiğine işret etti.

Reklam
Reklam

Ekolojik sisteme zarar veriliyor

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, fabrikada bir arıtma tesisi olması gerekirken bunun yapılmadığını ve doğaya boşaltılan atıklarla doğanın dengesinin bozulduğunu vurguladı.Ülkemizde devlet daireleri ve kuruluşların yasaları en çok çiğneyenler arasında olduğunu kaydeden Sahir, “Artık bıçak kemiğe dayandı. Hiçbir önlem alınmıyor” dedi.

Sahir, söz konusu atıkların çevreye boşaltılmasının asitik ortam içerdiğinden dolayı toprağın durumunu değiştirerek ekolojik sisteme zarar verdiğini kaydetti. Sahir, atıkların kimyasal reaksiyona girerek bunun doğrudan canlıları öldürücü etki yapacağını söyledi.Toprağa bırakılan bu asitik suların kimyasal reaksiyona girerek canlılara ikinci kez zarar vereceğini kaydeden Sahir, devlet yetkililerini bu konuda önlem almaya çağırdı.

Bize iki ay süre verildi

Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Uzun, Cypfruvex’in konsantre tesisinden çıkan havuzlara akıtıldığını iddia etti.Tesisin kurulduğu günden beri konsantre atıklarını havuzlara boşalttığını kaydeden Uzun, havuzların etrafının betonla çevrili olmadığını da söyledi. Çevre Dairesi ile irtibata geçtiklerini anlatan Uzun, konunun dairenin bilgisinde olduğunu, atıkları fabrikadan borularla dereye akıttıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Çevre Dairesi’nin konudan haberi olduğunu anlatan Uzun, “Çevre Dairesi bize durumu düzeltmemiz için iki ay süre tanıdı. Uğraşıyoruz” dedi.Çevre Dairesi ile istişare ettiklerini ve ne gibi önlem alacakları konusunda araştırma yaptıklarını kaydeden Uzun, önlem almak için çalışma yaptıklarını belirtti.Tarım Bakanlığı’na hemen yazı yazıyoruz Çevre Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Cypfruvex’in konsantre tesisinin atık suları dereye boşalttığını belirterek, bununla ilgili olarak kuruma yazılı ihbar gönderdiklerini söyledi. Konuyla ilgili Jeoloji ve Maden Dairesi’nden görüş de aldıklarını; verilen görüşte çevreye boşaltılan atık suların yer altı kaynaklarına geçebileceği tehlikesine vurgu yapıldığını söyleyen Ünlüsoyer, “ Cypruvex yetkilileri söz konusu tesiste artırma tesisi bulunduğunu ancak arızalı olduğu için kullanamadıklarını bize belirttiler. Sorun buradan kaynaklanıyor. Ben hemen Tarım Bakanlığı’na bağlı olduğu için bakanlığa ivedi olarak bir yazı yollayarak sorunun halledilmesini isteyeceğim” dedi.Ünlüsoyer, Cypruvex’in devlet kurumu olduğu için kurumdan kuruma para veya kapatma cezası veremediklerini, konuyu takip edeceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz