Çevre Dostu Termik Santraller İçin İmza Atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin seyahatinde, çevre dostu Ultra Süper Kritik Enerji Santralleri için imza...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin seyahatinde, çevre dostu Ultra Süper Kritik Enerji Santralleri için imza atıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretine eşlik eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın huzurunda Hattat Holding, Avic International ve CPIPEC firmaları ile 2 milyar dolar yatırım bedelli anlaşma imzaladı. Anlaşma, 3x660 MW yaklaşık 2 bin MW çevre dostu Ultra Süper Kritik Enerji santrallerini kapsıyor. Türkiye'de ilk kez hizmete sunulacak olan Avrupa'da yeni yapılmaya başlanan, tabiat, çevre ve ekolojik değerlere duyarlı Ultra Süper Kritik Termik Santraller, son teknoloji ile donatılarak çevre dostu santraller olarak imal ediliyor. Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, "Pahalı olsun ama ekolojik dengeler korunsun. Mevcut yeni yapılmış olan santrallere nazaran daha yüksek bir maliyetle yapılacak. 300 milyon dolar yatırımla yeraltı maden makineleri ve mekanizasyonu ile birlikte bölgenin en büyük yatırımı olacak bu proje tamamen bölgedeki taş kömürü işi tamamlandığında 11 bin kişi istihdam edilecek" dedi.

Reklam
Reklam

Mehmet Hattat, ülkemizde sadece Batı Karadeniz bölgesinde bulunan kalorisi yüksek yerli taş kömürü çalışacak olan Ultra Süper Kritik Termik Santraller için, mühendislik, satın alma, inşaat anlaşması ile ilgili imza töreninin, Çin'e resmi ziyarette bulunan Sayın Başbakan ve Bakanların katıldığı iş forumu sırasında Pekin'de gerçekleştirildiğini söyledi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde eksi (-) 1000 metrelere ulaşan 3 adet 8 metre çapında taşkömürü kuyusu inşa edildiğini belirten Mehmet Hattat, şöyle konuştu: "İlk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta ise 10 milyon ton/yıl taşkömürünü yeryüzüne çıkararak, milli servetimiz olan 6 bin kcal değerindeki bu taşkömürü ile yapılacak enerji santralleri için Avic International ve CPIPEC firmaları ile anlaşma sağladı. Bu proje, başka bir yönden de 4 milyar dolar seviyelerinde kömür ithalatını önemli ölçüde azaltarak

ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır"

İmza töreni sonrasında Avic İnternational ve CPIPEC firmalarının yetkilileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat hatıra fotoğrafı çektirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz