Çevre kültürünün gelişmesi önemli

MATAB Başkanı Recep Barut, Çevre kültürünün geliştiği toplumların ekonomik olarak gelişmiş olduğuna dikkat çekti

Manavgat Çevre Koruma, Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (MATAB) tarafından Türkiye’de Kentsel Atıksu ve Katı Atık Yönetimi, Çevre Korumanın Sürdürülebilir Turizme Etkileri konusunda toplantı gerçekleştirdi.

Konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk’ün katıldığı toplantıya Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, MATAB Başkanı Recep Barut, Kızılot Belediye Başkanı Mustafa Keçer, Taşağıl Belediye Başkanı Ahmet Alp, MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, Side Tuder Başkanı Cengiz Haydar Barut’un da aralarında olduğu çok sayıda davetli iştirak etti.

Reklam
Reklam

Toplantının açış konuşmasını birlik müdürü Reyfan Ekici Yaptı. Ekici, MATAB’ın faaliyetlerinden bahsetti. Şu anda havadan suya kadar her şeyin kirlendiğini belirten Ekici; MATAB’ın çevre konusunda hassasiyetinin yeni projelerle devam edeceğin belirtti

MATAB Başkanı Recep Barut’ta yaptığı konuşmada,günümüzde dünya için en önemli sorunun çevre olduğunu ifade ederek, diğer bütün sosyal sorunlar, ekonomik gelişmik seviyesi gibi olguların çevre bilinciyle doğru orantılı olduğunu kaydetti. 2025 yılında dünya nüfusunun 8 milyara ulaşacağının öngörüldüğü kaydeden Barut; “Dünya liderleri en üst düzeyde toplantılar yapıyor. Çevre sorunlarına çareler arıyor” diye konuştu.

Manavgat özelinde çevre konusuna çok önem verdiklerini ifade eden Başkan Barut; “Bugün Manavgat’ın nüfus artış hızı Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 10’lar seviyesinde 2011’de yaklaşık yüzde 8 gibi bir rakam. Bu oran anadolu’da küçük bir ilçenin nüfusuna eşittir” dedi.

Çevresinden duyduğu Manavgat hızla büyüyor ifadesinden korktuğunu belirten Başkan Barut; “Benim için önemli olan nüfusuna artması değil. Refah seviyesi yüksek, yaşam kalitesinin artması önemli. Manavgat’ın ne kadar nüfusu barındıracağı konusunda imar planlarından belli. Bu konuda herkesin dşünmesi lazım” dedi.

Reklam
Reklam

MASİAD’ın yaptığı Manavgat 2050 Vizyon projesini bu anlamda önemsediğini belirten Başkan Barut, “Orataya çıkacak olan eser, gelecekte bu kenti yönetecek olanların başvuru kitabı olacak” diye konuştu.

MATAB olarak çevreye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Başkan Recep Barut; “Manavgat’ta uluslararası çapta çevre kalitesini sunmaya çalışıyoruz. Kızılağaç’ta altyapı çalışmaları bitti. 2 ay içinde terfilerde yapılacak ve bölge Manavgat arıtmaya bağlanacak. Manavgat arıtmanın derin deşarjı için zemin çalışmaları yapılıyor. Sanırım 1 ay içinde ihale aşamasına geçmiş oluruz” dedi.

Kaymakam Emir Osman Bulgurlu’da toplantıda yaptığı konuşmasında çevrenin insanyaratılmadan once yaratıldığını iifade ederek; “Yaradan, çevremizi insan burada yaşasın diye yarattı. Ama biz çevreyi kirletiyoruz” dedi. Kirlilik sebeblerinin sayılamayacak kadar çoğaldığını belirten Kaymakam Emir Osman Bulgurlu; “Nüfus artıyor, insanların, ihtiyacları artıyor. Teknoloji değişiyor. Geri gönüşüm faaliyetlerinin de artması gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantıda son olarak İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk söz aldı. Öztürk, sürülebilir çevre ve kentsel gelişim alanında neler yapılabilir konusunda bilgiler verdi. Öztürk şu konulara değindi: Çevre Düzeni Planı ile uyumlu bir imar planı, Kent Bilgi Sistemi Çevresel Altyapı Master Planları, Çevresel Altyapı Tesislerinin İşletimi, Çevresel Altyapı Tesislerinde Enerji Verimliliği, Su Temini, Etkin Atıksu Arıtımı (Modüler Arıtma), Çamur Yönetimi, Su, Atıksu ve Atık Yönetimi Tarifeleri ,Su, Atıksu ve Katı Atık Yönetiminde Enerji Verimliliği"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: