Çevre Ve Şehircilik Bakanı Bayraktar Trabzon'da

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla Trabzon'da yapıldı. Bayraktar, "Kentsel...

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla Trabzon'da yapıldı. Bayraktar, "Kentsel dönüşümde muhtarlarla birlikte çalışacağız" dedi.

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, CHP Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çaparali, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Trabzon Muhtarlar Derneği Başkanı Bekir Aktürk ile konfederasyonlara bağlı çok sayıda muhtar katıldı.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, vatandaşların ilk müracaat kapısının muhtarlar olduğunu, onların özlük hakları ve konumları için hükümet olarak ciddi çalışmalarının olduğunu belirterek, "Muhtarlar tek başına yarışarak sandıktan çıkıyor, buna saygı göstermek lazım. Biz muhtarlığı da muhtarlarımızı da biliriz, muhtar kardeşlerimizin güçlüklerle nasıl karşı karşıya olduklarını çok iyi biliriz. Özellikle ben onların ne düşündüğünü anlamaya çalışan birisi olarak bu duyguları sizinle paylaşmak isterim. Türkiye’miz dünyanın en çalkantılı coğrafyasının ortasında bulunuyor, öyle bir merkezdeyiz. Orta Doğu’nun merkezinde tarihten gelen vagonları dolu yapı itibarıyla konumu, demografik yapısı ve tarihten gelen imparatorlukları itibarıyla konumumuz ortada. Bu bakımdan hepimize bulunduğu noktada hepimize çok ciddi görevler düşmekte. Hükümet olarak muhtarlarımıza bugüne kadar gerekli iyileştirmeleri yaptık diyemeyiz ancak şunu açıklıkla söyleyebilirim ki gerek Başbakanımız gerek kabinedeki arkadaşlarımız muhtarlar, il genel ve belediye meclisi üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi, konumlarının daha net hale getirilmesi için çok ciddi çalışmalarımız var. İnşallah hepimizin memnun olacağı bir noktayı yakalayacağız sizin de gayretinizle. Türkiye’de 53 bin civarında muhtarımız var. Büyükşehir Yasası'ndan sonra biraz ters döndü. Sayılar biraz düşecek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bakan Bayraktar Muhtarlar Konfederasyonu'nun önemli bir çalışma yürüttüğüne dikkat çekerek, "Muhtarlar Konfederasyonu’nun Türkiye’de birliği sağlama noktasında yapmış olduğu çalışma sadece muhtarların kendi konfederasyonunu oluşturma, kendi konularını kuvvetlendirme çalışması değil, bunun farkındayız. Bu toplantılar çok güzel. Bu; vatan birliğinin, dirliğinin, beraberliğimizin üniter yapımızın kuvvetlendirilmesi için muhtarların ortak akıl ve fikir etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş manifestosu etrafında, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet'in sağlamlaştırılması etrafında, dünya tarafından kafası karıştırılmak istenen birtakım karınca oluşumlarının da bastırılması çalışmasıdır. Muhtarlar bunun farkında. Bunu muhtarlar da çok iyi biliyor. Seçimle gelmiş ama devletin temsilcisi, mührü var. Osmanlı’da da böyleydi. Bu yapıyı biz koruyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, ufak-tefek hesaplar da yapılmaması gerektiğini; vatan, millet, üretim, bayrak eksenli düşünmek gerektiğinin altını çizerek muhtarların taleplerine değindi. Bayraktar, “Özlük hakları tabii ki gelmek zorunda. Mahalle sayıları şimdi arttı, muhtarlık konumunun statüsünün de yeniden gözden geçirilmesi lazım. Öyle mahallelerimiz var ki büyükşehirlerde 50 bin nüfusu var. Elimizden geldiği kadar muhtarlıklarımızı fiziki anlamda desteklemeye çalışıyoruz ama bunları bu yeni yasayla çok daha iyi konuma getirmeye gayret edeceğiz. Bakanlık olarak biz size çok yakınız. Her gittiğimiz yerde de muhtarlıklarla beraber olmaya çalışıyorum. Bundan sonra da mümkün mertebe daha yakın olmaya çalışacağız bütün ekibimizle. Bir vatanı, bir ülkeyi tanımak muhtarları tanımak bilmektir. Bunu ne kadar iyi becerirsek bu ülkenin kalkınıp gelişmesi için o kadar mesafe alırız. Biz dünyadaki 200’e yakın devlet ve bu devleti oluşturan milletler içerisinde en şerefli ve aziz milletlerden birisiyiz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Millete hizmette siyaset yapma hakkının olmaması gerektiğini kaydeden Bayraktar, “Siyasetçiler olarak hangisi daha çok hizmet yapıyorsa millet onu görüyor ve oyunu ona veriyor. Muhtarlar da artık siyaset yapabiliyor, bir partinin üyesi olabiliyor, bu güzel bir şey. Biz mahalli idarelere olabildiğince destek vermeye çalışıyoruz. 360 belediyeye önümüzdeki günlerde parti ayrımı yapmadan araç vereceğiz” şeklinde konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MUHTARLARLA BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ"

Konuşmasında kentsel dönüşüm çalışmalarını muhtarlarla beraber yürüteceklerini ifade eden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu daha iyi anlatmak suretiyle muhtarlarımızı bu işin içine dahil edeceğiz çünkü kentsel dönüşümde afet riski taşıyan alanlar ve binaların dönüşümüne öncelik verdik. Büyük travma ve yıkım yaşamayalım diye bunu yaptık. Bu yasa insanlarımızın hayat hakkını idame ettirmeye, insanlarımızın can hakkını idame ettirmeye yönelik bir yasadır. Bu yasada bizim yasanın yürütücüsü halkımız, milletimiz olacak. Gönüllülük rıza nerede varsa oradan başlayacağız. Afet riski taşıyan bir yerde dönüşüm yapacaksak vatandaşımızın rızasını alacağız. Razı olmayan yerleri daha sonraya bırakacağız acil olanlar hariç. Bu bakımdan muhtarlarımıza son derece ihtiyacımız var. Türkiye eğer kalkınacak, gelişecekse bu sadece kişi başına gelir seviyesini 25 bin dolar yapmakla olmaz, ihracatımızı yükseltmekle olmaz. Şehirlerimizin kasaba köylerimizin verdiği fotoğrafın da mutlaka güzel olması, bina stoğumuzun kaliteli olması lazım. Bu bizim çocuklarımıza, torunlarımıza olan borcumuz.

Reklam
Reklam

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’na da övgüde bulunan Bayraktar, ”Konfederasyon bizim için çok önemli, birliği, dirliği bizim için çok önemli. Birbirimize kenetlenmek suretiyle Türkiye’yi kalkındırmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da vatandaş olarak hakların en iyi şekilde kullanılabilmesi için devletin, hükümetin katılımın kanallarını açan çok önemli yasal ve idari düzenlemeleri gerçekleştirerek ülkenin ve bireylerin dünya ile entegre olmasını sağladığını belirtti. Kızılcık, "Bu düzenlemeler ve uygulamalar sayesinde bizler insanlık aleminin, demokrasinin ve hukuk devletinin koruması altında haklarımızı daha da geliştirebilme, refahımızı daha da geliştirebilme imkanına sahip olduk. Bu düzenlemeler şüphesiz sizlerin, bizlerin, Türk halkının talepleri doğrultusunda onların taleplerini yerine getirmek gerçekleştirmek arzusu ile yöneten başta TBMM ve hükümetimiz sayesinde devletimiz sayesinde yapılmakta. Biz de artık yurt dışına çıktığımızda göğsümüzü gere gere T.C. devletinin pasaportunu taşımanın onur ve gururunu daha fazla hissetmeye ve yaşamaya başladık. Bunu hem uluslararası toplantılarda hem de kişisel iş görüşmelerine gittiğimizde uluslararası kuruluşların ve bireylerin bize bakış açısından görmemiz ve uluslararası raporlara baktığımızda oradaki değerlendirmelerden görmemiz mümkündür. Bu başarı 75 milyonun başarısı, bu başarıyı küçümsememiz bu başarıyı üst noktalara nasıl taşıyabilirizin arayışı içerisinde olmamız lazım. Bunun bir numaralı unsuru, birlik ve beraberliğimizi sürdürebilmektir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP'Lİ VEKİLDEN, "SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR" TEPKİSİ

CHP Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu, muhtarların sorunlarının yıllardan beri konuşulmasına karşın çözüm noktasında mesafe katedilemediğini ileri sürdü. Canalioğlu, “Muhtarlarımıza övgü dolu sözler söyleriz, iş onların sorunlarını çözmeye gelince yetkilerini azaltma noktasında gayret gösteririz. Gerçekçi olalım; bizler milletvekilleriyiz, belediye başkanlarıyız, genel başkanın işareti ile sıralamaya gireriz ve halkın karşısına çıkarız. Siz muhtarlarımız özgür iradenizle aday olursunuz, pusulanızı hazırlar, gider köyünüzde dolanır, ‘Adayım’ dersiniz. Özgür iradenizle seçilen tek devlet kurumunu temsil edilen insanlarsınız, o nedenle sizleri kutluyorum” dedi.

Muhtarların sorunlarının çözülmeyecek sorunlar olmadığını kaydeden Canalioğlu, “385 TL ücret alıyor ve ‘Bize asgari ücret verin’ diyorlar. Bağkur ve SSK primlerimizi biz değil, devlet ödesin, diyorlar. Çalışma ofislerimize devlet katkı sağlasın, diyorlar. Bunlar iyi niyetle baktığımızda çözülecek sorunlardır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Trabzon Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Bekir Aktürk ise muhtarların demokrasinin temel taşı olduğunu söyledi. Aktürk, “Muhtar temsil eder ve milletin birinci manada temsilcisidir. Bunun için muhtara gösterilen sevgi ve saygı millete gösterilmiştir. Muhtarı sevmeyen, dikkate almayanlar milletini dikkate almayan kişilerdir” dedi.

"MUHTARLAR KİLİT VAZİFESİ GÖRÜYOR"

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz ise 2010 yılından beri muhtarları tek çatı altında toplama adına yürütülen çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Zor bir camia olduğumuzu biliyoruz. Eminim ki sayın belediye başkanım da takdir ederse en sıkıntılı noktada muhtarın olduğunu söyleyebilirim. Vatandaşla devlet arasındaki o hassas kantarı oluştururken ikisini de dengelemek zorunda. Bir tarafta hiçbir siyasi kimlik olmadan seçilen muhtar, diğer tarafta devletin uzun kollarındaki temsilci noktasında devleti temsil eden noktada muhtar. Köylerimizde ve mahallelerimizdeki sıkıntıları her ne kadar kendimiz aşabilsek de aşamadığımız bölümünü hükümetimizin veya çalışmış olduğumuz belediyenin çeşitli organlarıyla çözmeye çalışıyoruz. Bu noktada gerçekten bir kilit vazifesi gören biz muhtarlar geldiğimiz bu nokta itibarıyla çok dağınık kimliğimizi o birleşemediğimiz noktayı yakalamaya çalıştık ve 2010’dan bu yana 252 bin km ile 76 ilde bu toplanmayı başardık. Bugün geldiğimiz bu noktada, 'Bunlar birleşemez' denilen noktada biz bu birleşimi başarmaya başladık. Mutlaka sıkıntılarımız var, çözülmesi gereken problemlerimiz var. Bu problemleri çözeceğiz, çözmek için hükümetimiz için el ele kol kola çalışıyoruz. Mahalle ve köylerle ilgili kanunun da önümüzdeki günlerde TBMM’ye geleceğini umuyorum. Şimdi köylerimizde yüzde 15, şehirlerimizde yüzde 85 nüfus yaşıyor. Bu haliyle mutlaka bazı köylerimiz nüfus azalmasıyla maalesef o hüviyetlerini kaybetti. Mutlaka bu noktada köye dönüşün bir şekliyle tekrar hamle haline getirileceği kanuna ihtiyacımız var. Hükümetin üzerinde çalıştığı kanunu destekliyoruz. TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerle aynı noktada buluşuyoruz.”

Reklam
Reklam

Trabzon Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı da ortak hedefin vatandaşın yaşamını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Kınalı, “Aynı gemide beraber seyahat ediyoruz. Herkes farklı yerde ama bir hedefimiz var, o da vatandaşın yaşamını daha da kolaylaştırmak. Belediyelerle muhtarlar adına şunu söylemek gerekiyor, biz muhtarlarımızla etle tırnak gibiyiz. Muhtarlarımız bizim için dalgakıran görevi yürütüyor çünkü vatandaşın ilk müracaat yeri muhtarlıklardır. Bu anlamda işimizi kolaylaştırıyorlar. Aksi halde bizim verimliliğimiz düşecekti ve asli görevimizde de sıkıntıya düşecektik. Yerel yönetimlerde muhatap olduğunuz kitle ve alan büyüdükçe yerel yöneticilerin sorunları, uğraşları artmaz, azalır. Yani bir ters orantı var çünkü alan küçüldüğü zaman vatandaşla çok daha yakın oluyorsunuz, vatandaşların zaman zaman bireysel talepleri geliyor, bu taleplerle uğraşırken asli görevimizi olan görevleri ihmal ediyoruz ve uzaklaşıyoruz. Burada da bir sıkıntıya düşüyoruz. Muhtarlıklarımız bu anlamda önemli bir görev üstlenmektedir. Ve çok önemli bir fonksiyonları vardır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: