Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi, Tbmm Plan Bütçe Komisyonu’nda

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bakanlığımız ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için toplam...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bakanlığımız ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü için toplam 2 milyar 538 milyon 355 bin 650 TL ödenek öngörülmüştür" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 yılı bütçesi, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Komisyona bakanlığının bütçesine ilişkin bir sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sanayileşmenin bir sonucu olarak 19. yüzyılda ortaya çıkan şehirleşme olgusunun hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. 1950’li yıllarda dünya nüfusunun yüzde 30’dan daha azı şehirlerde yaşarken, bugün bu oranın dünyada yüzde 50’yi geçtiğini belirten Bayraktar, Türkiye’de de bu oranın yüzde 76’ların üzerinde olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Türkiye’deki hızlı şehirleşmenin bir yandan plansız ve çarpık yapılaşmaya neden olduğunu, diğer taraftan da doğal kaynakların ölçüsüz kullanılmasına ve çevre kirliliğine yol açtığını ifade eden Bayraktar, bu doğrultuda sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir yerleşimler sağlamak, ülke çapında kentsel dönüşümü başlatmak ve kentlerin marka değerini artırmak için bakanlıkta heyecanlı ve titiz bir yapı oluşturduklarını söyledi.

Bakan Bayraktar; 2013 yılı için bakanlığa 1 milyar 880 milyon TL, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne 657 milyon 446 bin TL olmak üzere Merkezi Yönetim Bütçesinden toplam 2 milyar 538 milyon 355 bin 650 TL ödenek öngörüldüğünü belirterek, İller Bankası için de 500 milyon civarında bir yatırım bütçesi planlandığını söyledi.

Bayraktar, bakanlığının stratejik amaçlarını ise, “Sağlıklı, güvenli, mekan kalitesi yüksek yerleşkeler oluşturmak için mekansal planlama, afet zararlarını önlemeye yönelik kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları ile altyapı hizmetlerini yürütmek, ulusal coğrafi bilgi sistemini oluşturmak, çevre kirliğini önlemek, çevre standartlarını yükseltmek, iklim değişikliği ile mücadele etmek, tabiat varlıklarını koruyarak geliştirmek, inşaat yapım teknikleri ve mesleki hizmetlere ilişkin ilke ve esasları belirlemek, etkin ve izlenebilir kayıt ve denetim sistemini oluşturarak kaliteli ve güvenli yapılaşmayı sağlamak” şeklinde sıraladı.

Reklam
Reklam

Bakanlığa bağlı genel müdürlüklerin faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bayraktar, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye’nin şehir ve kasabalarında 20 milyon civarındaki konuttan afet riski taşıyanların elden geçirilmesi için, ilgili yasa çerçevesinde çalıştığını söyledi. Bayraktar, “Geçtiğimiz 10 yıllık süre içinde ülke sathında TOKİ olarak 560 bin konut ürettik, bunların yaklaşık 500 binini teslim ettik” diye konuştu.

Yine önümüzdeki süreçte 6.5 milyon deprem riski taşıyan konutun elden geçirilmesini sağlamayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, “Bunu 2-5-7-13-15 ve 20 yıllık periyotlar halinde tamamlamayı hedefliyoruz. Ancak ilk iki yılda vatandaşlarımızın desteğini, güvenini ve katılımını sağlayarak önemli bir mesafe alacağımıza ve Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında da bu projeyi büyük ölçüde tamamlayacağımızı varsayıyoruz” dedi. Bayraktar, 100’ün üzerinde Kentsel Dönüşüm çalışmaları yaptıklarını belirterek, TOKİ eliyle de 256 noktada kentsel dönüşüm çalışmalarını devam ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de çevre koruma amaçlı yapılan çalışmalar ve bakanlık tarafından verilen maddi ve teknik destekler sonucunda son yıllarda kanalizasyon şebekesi ve atık su arıtma tesisi ile hizmet verilen belediye sayısında ve bu hizmetlerin verildiği nüfusta önemli artışlar olduğunu ifade eden Bayraktar, “2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 35’ine atık su hizmeti verilirken, bugün bu oran yüzde 72’ye yani 45 milyona çıkmıştır. Ayrıca belediyelerin atık su arıtma tesislerine harcadıkları enerjinin yarı bedeli de yine bakanlığımız tarafından ödenmektedir. Artık eskisi gibi çöp dağları oluşmuyor, çöpler modern tesislerde bertaraf ediliyor. 2003 yılında Belediye birlikleri eliyle yürütülen katı atık depolama tesisi sayısı 15 iken bu sayı bugün 68’e ulaştı. Bugün itibariyle 879 belediyede 44 milyon kişiye katı atık arıtma tesislerinde düzenli depolama ile hizmet verilmektedir” diye konuştu.

Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Bayraktar, Genel Müdürlüğün 22 bölge müdürlüğü, 957 Tapu Müdürlüğü ve 81 Kadastro Müdürlüğü’nden oluştuğunu, toplam 17 bin 772 personeli ile yılda ortalama 20 milyon vatandaşa hizmet verdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Kamuoyunda 2-B yasası olarak bilinen ‘Orman Vasfını Yitirmiş Arazilerin Değerlendirilmesi ve Satışı’ konusunda yapılan düzenleme ile 3 yılda, 7 bin 350 birimde 630 bin taşınmazın kadastrosunu tamamladıklarını belirten Bayraktar, İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün de Hazine’den aldığı mahalli idareler paylarından belediyelere aktardığı oranın son 10 yılda yüzde 440 oranında arttığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: