Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri Erciş'te Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Erciş'in imar planı için vatandaşlarla bir araya geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Erciş'in imar planı için vatandaşlarla bir araya geldi.

Erciş Belediyesi Nikah Salonu'nda yapılan "Erciş'in İmar Planı" toplantınsa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Funda Torman, Van Vali Yardımcısı Barbaros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Erciş'teki sivil toplum örgütü başkanları, mahalle muhtarları, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Barbaros Baran, depremden sonra imar çalışmalarıyla alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen heyetin son kararı vermeden önce Ercişlilerin görüşlerini almak için geldiğini söyledi. Baran, "Çevre ve şehircilik Bakanlığı Mekansal Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Funda Torman ekibiyle ilçemize teşrif ettiler. Depremde büyük acılar yaşadık, büyük sıkıntılar yaşadık. Deprem sonrasındaki süreci fırsata dönüştürebiliriz. İmar planın olması gerektiğinden daha az kalitede, daha az güzellikte yapılmasını da istemiyoruz. İkisi arasında bir denge kurarak bu çalışmaları yürütecekler. Yaptıkları çalışmalarla alakalı bize bilgi verecekler ve bizi bilgilendirecekler" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ise, büyük acılar yaşadıklarını belirterek, "Gerek 23 Ekim'de gerekse 9 Kasım'da büyük acılar yaşadık. İlçemizin alt ve üst yapısında ciddi hasarlar meydana geldi. Van ve Erciş'te 644 insanımız hayatını kaybetti. Bunlardan 514'ü ilçemizde hayatını kaybetti. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Allah ülkemize böyle bir acı daha vermesin. Tabi ki yaralarımız sarılıyor. Başbakanımız, gerek bakanlarımız ve milletvekillerimiz ilçemizde yaralarımızı sarma noktasında büyük destek verdiler. Depremde en büyük zorluğu, en büyük sıkıntıyı esnaf çekti. Esnafın oturacak sandalyesi yok. Dükkanı yıkılmış ya da ağır hasarlı. Esnaf borcunu ödeyemiyor, alacağını tahsil edemiyor. Dolayısıyla esnafın ayağa kalkması lazım. İlçemizde 80 bin nüfus var, köylerle birlikte 170 bin nüfusa sahibiz. İlçemiz 28 ilden daha büyük nüfusa sahip. Bölgenin en büyük ilçesi, Doğu Anadolu'nun ve Van'ın en büyük ilçesi. Aynı zamanda ticari alanın çok canlı olduğu ve cazibe merkezi olduğu, sürekli çevresinden göç alan bir ilçemiz. Depremde büyük bir hasar, büyük bir tahribat aldı. Acılarımız çok büyük, en büyük acıyı esnafımız çekiyor. Esnafımız borcunu ödeyemiyor, alacağını tahsil edemiyor. Haklı olarak bir an önce ilçenin ayağa kalkabilmesi için ticari alanları bulunan yapıların bir an önce ortaya çıkması gerekiyor. İmarımızda 1989 yapılmış. Bizde bir imar çalışması planlıyorduk, tabi depremle birlikle bakanlığımızda imarın yeniden yapılmasını önerdiler. Tabii ki imar çok önemli. Erciş'te 20, 30 yıl sonrasını planlamak zorundayız. Erciş sürekli göç alıyor. En büyük sıkıntımızda, özelikle birinci derecede tarım alanlarının yoğun yerleşim alanlarına dönüşmüş olması. Yoğun yerleşim alanlarında vatandaşlar konut yapmışlar, evler yapmışlar, en büyük sıkıntıları tapularını alamıyor, ruhsatını alamıyor, evini yapacak ruhsatını alamıyor. Sayın Genel Müdürümüzden talebim şu, ticari alanlarımızın ana arterlerimizin acil çözülmesi, en azında esnafın ayağa kalkması, Tekevler, Vanyolu Caddesi, Çarşı merkezi, Tuğay Caddesi, Çınarlı Caddesi bunların acil olarak çözülmesi gerekiyor. İlçede hayatın bir an önce ayağa kalkması lazım. Bizim için çok önemli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Funda Torman ise, kasım ayı sonunda Afet Acil Yönetim Başkanlığı'nın müracaatıyla imar planı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Torman, "Biz önce alan tespiti yaptık. Bölgede daha önce onaylanmış 1989 imar planın olduğunu, ama bugün ise yüzlerce tadilatlar yapılmış. Doğukan Firması nisan ayı içerisinde imar ihalesini almış. Birinci aşama değerlendirme aşamasının sonuna gelmiş aşamasındayız. Daha öncesinde arazinin durumunu öğrenmemiz gerekirdi. Jeolojik ve jeofizik teknikler yaptırdık. Etaplar halinde yapılıyor. Birinci etap onaylandı. İkinci etap onaylama aşamasında. Onunda sonuna geldik. Sizleri dinleyerek, belediye başkanımız dinleyerek Erciş'in sıkıntısı nedir? Öncelikleri neler olmalı? Neler yapmalıyız? Sizlerin katılımını alarak birinci aşaması bitmiş bunu planı aktarmayı düşünüyoruz. Bir an önce nasıl yol verebiliriz, nasıl canlandırabiliriz bu çalışmaları şu an yapıyoruz. Bir fırsat yakaladık, vereceğimiz kararlar önümüzdeki 50-100 yılı planlayacağız. Bazı arkadaşlar geç kalındı diyebilir, biz hızlı karar vermeye çalışıyoruz. Sizlerden destek bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Aslan'ın da yapıtığı konuşmanın ardından diğer katılımcılar fikirlerini ifade ettiler.

Erciş'in birinci etabı bitmiş olan imar planı ile ilgili yapılan çalışmalar slayt gösterimiyle davetlilere izlettirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz