Çevreci Orhan Kural’a üslup tepkisi

İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve...

İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Tütün ve tütünün zararları' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya katılan bazı öğretmen ve öğrenciler üslup konusunda Kural'a tepki göstererek salonu terk etti.
Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Konferans Salonu’nda, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz, Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Yılmaz, okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin hazır bulundu. Konuşmasına Türkiye’nin bu günlere çok zor koşullarda geldiğini belirterek başlayan Prof. Dr. Kural, "Bizler bugünlere, şişko Ata Demirer ve Jaguarıyla gezen Cem Yılmaz sayesinde gelmedik. Bu memleketi fedakar insanlar bu duruma getirdiler. Alkışlayın o insanları. Çocuklar yılbaşı kutlamaları, anneler, babalar, sevgililer günlerinden hiç hoşlanmıyorum. Bugünlerin tek bir amacı var o da tüketimi hızlandırmak. Ya anneler gününde, annesi olmayanları üzmüyor musunuz? Biliyorum bir kısmınız buradan çıkarken biri geldi bir şeyler söyledi deyip yine Banu Alkan’ın göğüs ölçüleriyle Türkiye’yi sömüren Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş Futbol şirketlerine döneceksiniz. Hala futbol şirketlerinin hile yaptıklarını öğrenemediniz mi? Zaten Birleşmiş Milletler raporlarına göre şu anda dünyada futbol kulüplerinin başındakiler dünyanın silah, kaçak sigara ve uyuşturucu ticaretinin yüzde 62’sini ellerinde bulundurdukları açıklandı."

Reklam
Reklam

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERDEN KURAL’A PROTESTO
Bu sırada salondan çıkmak isteyen öğrenciyi sahneye çağıran Kural’a rağmen öğrenci salonu terk etti. Kural, öğrenciye, "Bak ameliyatlı hoca, 62 yaşında buraya gelmiş saygısızlık ediyorsun" diye seslendi.
Toplantıda “Yaşanabilir bir dünya için el ele” konulu sunum yapan Kural’ın gençlere çevre ve canlıya saygı bilinci verirken kullandığı üsluba tepki gösteren bir öğretmen, “Affedersiniz, ben öğrencilerimi bir Banu Alkan’ın göğsünü, onun bunun orasını burasını dinletmek için getirmedim. Size saygı duyuyorum, ben öğrencilerimi alıp çıkmak istiyorum” diyerek öğrencileriyle salonu terk etti. Kural ise, “Lütfen buyurun, çıkabilirsiniz. Sizin beni anlamanız için 15 yıl geçmesi lazım” diye cevap verdi.
Yaşadığı olayla ilgili gözü yaşaran çevreci profesör, şunları söyledi: “İnsanlar buraya toplanıyorlarsa benim esprili anlatışımı beğenerek geliyorlar. Ben konuları mizahi olarak anlatıyorum. Herhalde bunlar birileri tarafından olay çıkarmak için gönderildiler. Ben burada bir şeyler söylüyorsam inandığım için söylüyorum.” Bu arada bir söz almak isteyen katılımcıya söz vermeyen Kural, "Hayır efendim, müsaade edin konuşayım. Sizlerin hangi amaçla geldiği anlaşıldı. Zonguldak’a iki gelişimde de sorun yaşıyorum. Deniz yıldızı hikayesinde olduğu gibi beni 5 kişi anlasa yeter. Daha fazla bir şey istemiyorum." şeklinde konuştu.
Öğrencilere bir takım tavsiyelerde bulunan Prof. Kural, "Sakın sakız çiğneyip yere atmayın. O sakızı ekmek zannedip gagalayan kuşlar ölüyor. Sakın ha hamburger ve cips yemeyin. Sakın ha bu tarz yiyecekleri satan yerlere gitmeyin, kapansın namussuzlar." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"DİNİMİZ HAYVANLARA ÇOK ÖNEM VERMİŞTİR"
Dinimizin çevreye ve hayvanlara çok saygılı olduğunu anlatan Kural, "Peygamber efendimiz bir kediye yiyecek verir. Kedi aldığı yiyeceği bir yere götürüyor. Bir gün merak ediyor bu yiyeceği nereye götürüyor diye. Bir bakıyor ki kör bir kediye yiyecek taşımaktadır. Ondan sonra o kediye ayrı bir önem veriyor. Bir gün kedi Peygamber efendimizin hırkasının üzerine oturuyor. Kedinin oturduğu keserek kediye bırakıyor, rahatsız etmemek için. Hayvanlar için su içebilecekleri taslar koyun. Sizler Kurtlar Vadisi izlerken onlar susuzluktan ölüyor. Zavallı hayvanlar kapınızı çalıp su isteyemiyor ki. Osmanlı’dan Allah razı olsun. O dönemde hayvanlar için su yalakları yaptırılmıştır. Ama o hayvanlar da Osmanlı’ya vefa göstermiştir, bütün Avrupa veba hastalığından kırılırken Osmanlı’da hiç veba bulaşmamıştır. Neden acaba? Fareler kedilerden dolayı barınamadığı için." diye konuştu.

2 YIL ÖNCE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI
Prof. Dr. Orhan Kural, 2 yıl önce bir konferans için geldiği Zonguldak'taki bir alışveriş merkezinde gezerken, kapalı mekanda sigara içen gençleri uyardığı için saldırıya uğramıştı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz