Çevreciler Karadeniz'den özür diledi

GİRESUN (İHA) - Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRKÇEK) Giresun Şubesi üyeleri tarafından 31 Ekim Karadeniz Günü etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan bildiri denize karşı okunarak, kirlilik tehlikesi altında bulunan Karadeniz'den özür dilendi.

TÜRÇEK Giresun Şubesi Başkanı Hakan Adanır, belediye çöplük sahasında yaptığı açıklamada, 17 ülkeye kıyısı bulunan Karadeniz'in kirlilik tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti. Denizin korunması için Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında geçmiş yıllarda uluslararası sözleşmelerin imzalandığını vurgulayan Adanır, ancak bunların uygulanmadığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Karadeniz'in kaynaklarının bilinçsizce kullanılmaya devam edildiğini vurgulayan Adanır, "Karadeniz'e her yıl en az 9 milyon 800 bin ton organik madde, 575 bin ton inorganik azot, 55 bin ton inorganik fosfor, 90 bin ton demir, 206 bin ton petrol kökenli kimyasallar, 48 bin ton deterjan, 12 bin ton çinko, 6 bin 700 ton manganez, 4 bin 500 ton kurşun, 2 bin 300 ton fenoller, bin 700 ton arsenik ve 80 ton civa dökülüyor" dedi.

Çevreciler olarak Karadeniz'in kirlilik tehdidi altından kurtarılmasını ve uluslararası sözleşmelerin uygulama konulmasını istediklerini aktaran Adanır, "1992'de imzalanan Bükreş Sözleşmesi, 1996'da imzalanan Uluslararası Karadeniz Stratejik Eylem Planı ve diğer tüm uluslararası sözleşmelerde verilen sözlerin yerine getirilmelidir. Taslağı 7 yıl önce hazırlanan Ulusal Karadeniz Stratejik Eylem Planının en kısa sürede hayata geçirilmelidir. Karadeniz'de ekolojik ölümlere yol açan tüm uygulamaların bir an önce durdurulmalıdır. İnsan sağlığı ve çevreyi tehdit eden evsel atıklar ve sanayi atıklarının deşarjının engellenmesi için öncelikle evsel atıklar ve sanayi atıkları için arıtma tesislerinin yapılmalıdır. Balıkçılığın gelişmesi ve sürdürülebilirliliği için gerekli tedbirlerin alınmalıdır. Nehirler yoluyla gelen karasal kirliliğin azaltılması için her türlü tedbirin alınmalıdır. Enerji, ulaşım ve sanayi projeleri gerçekleştirilirken çevresel etki değerlendirmelerinin yapılmasını ve hiçbir şekilde sürdürülebilir kalkınma ilkelerinden taviz verilmemelidir. Çevre bilincinin arttırılması yolunda çaba gösteren sivil toplum kuruluşlarına bu çalışmalarında gerekli desteğin verilmelidir. Çevreciler olarak tüm bu hususları ülke yöneticilerinden talep ediyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜRKÇEK Giresun Şubesi tarafından 31 Ekim Karadeniz Günü nedeniyle hazırlanan özür metni dernek üyesi Seçil Habiboğlu tarafından denize karşı okundu. Okunan yazıda "Ben, tüm canlılar gibi yaşamımı devam ettirmek için, yapmak zorunda olduğum faaliyetlerin sorumluluğunu kabul eden ve Karadeniz kıyısında yaşayan şanslı biriyim. Denizin gerçek sahiplerinin yaşadığı sıkıntıların farkındayım. Ancak tek değilim. Binlerce, yüz binlerce, milyonlarca kişiyiz. Aslında amacı sana zarar vermek olmayan, sadece ve sadece yaşamaya çalışırken atık üreten bir sistemin parçası olan insanlarız. Biliyoruz bizden şikayetçisin. Ancak şunu bilmeni isteriz. Her şeyin farkındayız. Bilinçlendik ve seni çok seviyoruz. Sularının mavi, sularında hayat bulanların sağlıklı olması için biraz daha dayan Karadeniz. Seni kurtarmak için çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerine yer verildi.