Çevreciler Karaot Plajı'nda Yat Çekek Ve İmalat Yerine Karşı Çıktı

Ergün TOS/FETHİYE Fethiye'nin Karagözler Mahallesi'nde geçici izinle faaliyet gösteren Yat Çekek ve İmalat Yeri'nin, Yanıklar Mahallesi'ndeki Özel Çevre Koruma Alanı

Ergün TOS/FETHİYE Fethiye'nin Karagözler Mahallesi'nde geçici izinle faaliyet gösteren Yat Çekek ve İmalat Yeri'nin, Yanıklar Mahallesi'ndeki Özel Çevre Koruma Alanı niteliğindeki Karaot Plajı'na taşınmasına karşı çıkan mahalleli ve çevreciler, bölgeye ilişkin alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi BİLİM HEYETİ İNCELEME YAPTI
Karaot'a gelen Muğla İdare Mahkemesi Hakimi İsmail Solmazgül ve beraberindekiler ilk olarak davalı ve davacı avukatlarından konuya ilişkin görüş aldı. Avukatların görüşünü bildirmesinin ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesi'nden gelen bilim heyeti projenin uygulanacağı alanda inceleme yaptı. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de heyetin incelemesini çevrecilerle birlikte takip etti. İnceleme sırasında kooperatif yetkilileriyle mahalle sakinleri arasında küçük bir tartışma yaşanması üzerine jandarma ekipleri keşif heyetinin sağlıklı çalışması için inceleme yapılan alanı boşattı. Bu sırada bir grup 'Plajımızı elimizden alamayacaksınız' sloganı attı.
'TESİSLER ÇEVREYE ZARAR VERİYOR'
Fethiye Tekne Yat İmalat ve Çekekçileri İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan, projenin 1999 yılında Karagözler Mahallesi'ndeki Yat Çekek Yeri'nin kapatılmasıyla gündeme geldiğini söyledi. 2001 yılında yer belirleme çalışmaları kapsamında Karaot Plajı'nın öne çıktığını anlatan Taşan, 2008 yılında 25 binlik çevre düzeni planının onaylandığını, 2011 yılında da olumlu ÇED raporunun alındığını kaydetti. 2012 yılında koruma amaçlı imar planını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunduklarını vurgulayan Taşan, şöyle konuştu:
"Biz yanlış ve hatalı bir şey yapmadık. Burayla ilgili tüm raporlarımızı aldık. Kurumların onayına sunduk. Kurumlar verdiğimiz raporlar sonucunda onay verme aşamasına geldi. Karagözler'deki mevcut tersane şu an çevreye zarar veriyor. Ancak yeni yapılacak tesiste alınacak önlemlerle herhangi bir çevre kirliliğinin yaşanmayacağını biliyoruz. Burası mevcut yerden çok daha fazla maliyet gerektiriyor. Bu yüksek maliyet hem bize hem de teknesini buraya çekmek isteyenlere yansıyacak. Ama biz sırf çevre koruma adına bu maliyeti kabul ediyoruz."
'ÇEVREYE ZARAR VERECEK'
Mahalle sakinleri ve çevrecilerin avukatı Bora Sarıca ise davanın gönüllülük üzerine yürüyen kolektif bir çalışma sonucu açıldığını aktardı. ÇED raporunun iptalini talep ettiklerini anlatan Sarıca, buraya yapılacak tesisin çevreyi kirleteceğini ön gördüklerini kaydetti. Karaot Plajı'nın hem deniz kaplumbağalarının üreme alanı hem de halkın ücretsiz kullanabileceği bir plaj olduğunu vurgulayan Sarıca sözlerini, şöyle dedi:
"Burada böyle bir projenin pek akla mantığa uymayacağını düşünüyoruz. Buradaki yapılaşmanın tarıma, deniz kaplumbağalarına, balık popülasyonuna ve çevredeki yeşil örtüye zarar vereceğini düşünüyoruz. Yat yapılıp satılacak ama buranın doğası kaybolursa geri getirilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle bir yanlışı düzeltmek için yola çıktık. Gerekirse dava süreçlerini devam ettireceğiz. Umarım ilk davamızda olumlu sonuç alacağız."
Mahkeme heyetinin yaptığı incelemenin ardından plajda toplananlar olaysız dağıldı.
Karaot Plajı'nda yapılması düşünülen proje kapsamında, kıyıdan yaklaşık 100 metre içeride Yat Çekek ve İmalat Yeri'nin oluşturulması, buradan denize ulaşacak 30 metre genişliğindeki bir yapıyla yat ve teknelerin imalat yerine taşınmasının planlandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: