Çevresel Etkenler Kanser Oluşumunda Yüzde 95 Etkili

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yüzde 90-95 arasında etkili...

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yüzde 90-95 arasında etkili olduğunu söyledi. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserden korunmanın önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğuna dikkat çekti.

Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğüne dikkat çeken Erdoğan, “Bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir” dedi.

Reklam
Reklam

Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasının kanser görülme sıklığını azalttığını anlatan Erdoğan, “Kanserden korunmak için, sigara kullanmamalıyız, Obez olmadan önce obezite ile mücadeleye başlamalıyız, Radyasyonun kanser yapıcı etkisinden korunmak için gereksiz radyolojik tetkiklerden (röntgen, tomografi vb.) kaçınmalıyız, Hamile olan hanımlar anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal madde ve radyasyondan korumalıdır” şeklinde konuştu.

Erdoğan, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanmama şeklinde özetlenebilen sağlıklı yaşam davranışlarının kazanılması ve zararlı çevresel etkenlerden koruyucu basit tedbirlerin alınması ile, kanserden korunmanın mümkün olabildiğine dikkat çekti.

“Tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” diyen Erdoğan, “Bu sebeple belli yaş gruplarında ve önerilen sıklıkta kanser taraması yaptırmak büyük önem arz etmektedir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir. Müdürlüğümüzce, en önemli kanser etkenleri arasında yer almaları sebebi ile, sigara kullanımının önlenmesi ve obezite ile mücadele çalışmalarına önem ve hız verilmektedir. Erken teşhis hayat kurtarır! prensibiyle KETEM bünyesinde; meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. 2013 yılı Ocak ayı itibari ile, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ve Aile Hekimliği Birimlerimiz aracılığı ile, ilçe ve köylerimizde de kanser taramaları yapmaya başlamış bulunmaktayız” dedi.

Reklam
Reklam

Ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle, eskiden 50 olan meme kanseri tarama yaşının, 40’a indirildiğini ifade eden Erdoğan, “Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Barsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları planlanmaktadır.Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan kemoterapi ve radyoterapi gibi ağır ve ekonomik açıdan yüksek maliyetli olan tedavilerin önüne geçilecektir. Biz farkındayız, kanseri yeneceğiz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: