Ceygid Üyelerine Aile Şirketleri Ve Kurumlaşma Konulu Panel Düzenlendi

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) üyelerine “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” semineri düzenledi.Ceyhan Öğretmen Evi’nde düzenlenen semineri...

Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) üyelerine “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” semineri düzenledi.

Ceyhan Öğretmen Evi’nde düzenlenen semineri Adana Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Oyunları Adana Sorumlusu Vedat Kahyalar verdi.

Seminere Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, Ceyhan’daki KOBİ’ler, işadamları ve esnaflar katıldı. CEYGİD Yönetim Kurulu Başkanı Yener Ural seminer ile ilgili olarak, “Her ay çok önemli konuları üyelerimize konunu uzmanlarına anlattırıyoruz. Bu ay çok hassas ve önemli olan aynı zamanda Türkiye’de zayıf bir noktamız olan “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” konusunu seçtik. Şirketlerimizin uzun ömürlü, üretken ve yarınlara emin adımlarla büyüyerek gitmesini diliyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Vedat Kahyalar ise seminerde, ”2012’ de Türkiye olarak 152 milyar dolar ihracat yaptık. İthalatımızda 254 milyar dolar. Bu üzüntü verici bir şey. Yani geleni biraz işleyip sattık. Otomotiv sektöründe motor vs. dışarıdan geldi. Üzerine giydirdik sattık. Sadece tekstil sektöründe neredeyse yüzde yüzünü biz yaptık. En basitinden ay çiçek yağında bile ham maddeyi dışarıdan aldık. Bu böyle olmaz. 150 milyar doların yüzde 70’ i ithalata bağımlı. Bu şu anlama gelir. Dışarıdan geleni işleyerek 100 milyar dolarlık satış yaptık. Bu da bir başarı. Ama asıl ihracatımız o zaman 50 milyar dolara düşüyor. Yeter mi bu Türkiye ye. Nüfusta bize benzeyen ülkelerin ihracatlarına baktığımız zaman 400-500 milyar dolara geldi. Küçücük Kore’nin ihracatı 550 milyar dolar. Nüfusları ise 40 milyon. Bizim yarımız kadar” dedi.

Önümüzdeki yıllarda Ceyhan’a büyük şirketlerin geleceğini belirten Kahyalar, “Madem çevreden merkeze doğru yürüyoruz madem zenginleşmeye başladık oyunu doğru oynayalım. Biz babadan böyle gördük usulü doğru bir gidiş değil. Yönetimde en önemli maddelerden bir tanesi kontroldür. Kontrolsüz bir yönetim olmaz. Dünya’da çok önemli kontrol şirketleri var. Planlama, Uygulama, Görev tanımları, Kurum içi eş güdüm ve kontrolden oluşan beş bacaklı bir yönetim. Bir şirkette mutlaka bir organizasyon şeması yapmalısınız. Kim nerde ve yetkileri nelerdir. Bu pasta şekline benzer. Bu sistem ile herkes haddini bilecek” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de kurulan küçük ve orta boy işletmelerin yüzde 50’sinin aynı yılın sonunda kapandığını belirten Kahyalar, “Bu üzücü sonucun sebebi ülkemizde ve dünyada yaşanan hızlı değişim, yenilikler, rakipler, insan kaynaklarındaki önemin yeterince algılanamaması, risk yönetiminin bilinmemesi, dışarıdaki fırsatların ve tehditlerin yeterince araştırılmaması, içerideki üstün yanlarımızın ve zayıf yanlarımızın yeterince dikkate alınmaması, eğitim, Ar-Ge, İnovasyon faaliyetlerinin zayıf veya hiç olmamasıdır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: