Çeyrek altın ne kadar oldu merak ediliyor. Altın fiyatları yeni güne yükselişle başladı. Geçen hafta sonu yükselen dolar kuruna dün Merkez Bankası bazı hamleler ile müdahele etti. Bu hamleler sonrasında dolar/TL oranında düşüş başladı. Güne 3,88 lira ile başlayan dolar, 3,83 liraya kadar düştü. Altın fiyatları da bu düşüşe paralel bir eğilim göstererek düşmeye başladı. Çeyrek altın 257 liraya, gram altın ise 157 liraya kadar gerilemişti. Dün sabah bu rakamlarla açılış yapan altın fiyatları, gün sonunda gram altın 159 liradan, çeyrek altın 260 liradan kapadı. Yatırımcılar, altın fiyatlarının bugün ne şekilde bir eğilim göstereceğini merak ediliyor. Peki çeyrek altın ne kadar oldu? Gram altın kaç lira? Uzmanların altın fiyatları analizi ne şekilde? İşte 8 Kasım Çarşamba güncel altın fiyatları...
Anlık olarak altın fiyatları; 159,51 liradan alınan gram altın, 159,54 liradan, 255,21 liradan alınan Çeyrek altın 260,84 liradan, 508,83 liradan alınan Yarım altın 521,69 liradan, 1045 liradan alınan Cumhuriyet altını ise 1055 liradan, 1020,85 liradan alınan Tam Ziynet altını, 1040,19 liradan satılıyor. Altın fiyatlarını anlık ve güncel olarak aşağıdaki bağlantıdan 7/24 takip edebilirsiniz.
Yurt içinde yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan altın, yükseliş eğilimindeki döviz kurlarından ve son zamanlarda artan jeopolitik risklerden bulduğu destekle 3 Kasım'da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 158,9 lirayı gördü.
2017'ye 130 lira seviyesinden başlayan, yıl içinde rekor üstüne rekor kıran gram altın, yatırımcısına geçen ay yüzde 5,6, yılın başından bu yana da yüzde 21 prim sağladı.
Konuyla ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan AA Finans Analisti İslam Memiş, altının gram fiyatının yurt içi piyasalarda dolar/TL'den destek alarak bu ay tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 158,9 lirayı test ettiğini söyledi.
Memiş, altının gram fiyatındaki yükselişlerin sürpriz olmadığını ifade ederek, "Avro/dolar paritesindeki düşüşlerin dolar/TL'yi yukarı yönlü destekleyeceğini düşünüyorum. Özellikle altının gram fiyatındaki yükselişler orta vadede 165-170 lira seviyelerine kadar devam edebilir." dedi.
"160 lira seviyesi önemli"
İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aylin Cevizci de eylül ayından bu yana TL'nin, dolar karşısında yüzde 9 değer kaybetmesi göz önüne alındığında, gram altının bu denli yükselişinde en önemli faktörün dolar/TL'den kaynaklandığını söylemenin mümkün olduğunu vurguladı.
Cevizci, dolar/TL'nin 3,80-3,90 aralığındaki seyrini koruduğu sürece ons altına bakmak gerektiğini, altının ons fiyatının 1.290 seviyesine doğru yükselmesi halinde gram altının da yükselişini bir süre daha koruyacağını söyledi.
Gram altının şu anda 158,2 lira direnci altında bulunduğunu ve bu seviyenin iyi bir realize noktası olabileceğini belirten Cevizci, "160 lira seviyesi önemli. 160 liranın aşılması halinde stratejilerde, alımdan daha çok satım yönlü hamleler uygun olabilir. Aşağıda ise 150-156 lira aralığı alım için uygun olabilir." diye konuştu.
CUMHURİYET ALTINI 92 YAŞINDA
Türkiye'de 92 yıllık geçmişe sahip Cumhuriyet altını, tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti kağıt paralarını geride bırakırken, vatandaşların yatırım ve özel günlerde takı amaçlı tercihlerinde ilk sıralardaki yerini de bugüne kadar korumayı başardı. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte artık eski kalıplar ile sikke basımı mümkün olmadığından Cumhuriyet dönemi altın sikke (meskük) basımı için mevzuat düzenleme çalışmalarına başlandı.
İlk altın sikke basımı ise 1925 yılında dönemin maliye vekili, milletvekilleri, askeri ve mülki erkanın katıldığı bir törenle Topkapı Sarayı avlusunda yer alan Darphane'de gerçekleştirildi. İlk olarak basılan 5 liralık altın sikke, Atatürk'e sunulmak üzere dönemin Maliye Vekili Abdülhalik Renda'ya teslim edildi.
Meskük beş liralık altının ön yüzünde Arap alfabesiyle "Türkiye Cumhuriyeti 1341", arka yüzünde ise "Ankara 23 Nisan 1336" yazısı bulunuyor. Meskük Cumhuriyet altınının ise bir yüzünde ''Türkiye Cumhuriyeti 1923'', Cumhuriyet'in hangi yılında basıldığını gösteren tarih ve diğer yüzünde ise ortada Atatürk'ün başının yandan görünüşü ile ''Hakimiyet Milletindir'' ve resmin altında ''Ankara'' ibareleri bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına mahsus Ekim 1925'te basılan ilk Cumhuriyet beş liralık altın, bugünkü standardına ise 1951'de kavuştu. İlk ziynet 5 liralık altın ise 1927'de basılmıştı. İlk Atatürk resimli meskükler 1944'e, ilk Atatürk resimli ziynetler ise 1938'e ait.
1951 tarihli TBMM kararı çerçevesinde sadece Darphane tarafından üretilen Cumhuriyet altınları; 24 ayar standart külçe altının döküm, hadde, doğrama, tolerans, tav, baskı, kenar tırtıl, kalite kontrol gibi çok güvenlikli ve hassas işlemlerden geçirilerek sikke ve ziynet olmak üzere iki grupta, 10 farklı çap ve ağırlıkta, 22 ayar olarak üretiliyor.
Meskük altın, üzerinde Atatürk kabartması olduğu için "Ata lira" olarak anılırken, inceltilmiş şekilde basılan ziynet altın ise genelde takı olarak alınıyor.
"10 çeşit altına verdiğimiz isim; Cumhuriyet altını"
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk Cumhuriyet altını basımının 1925 yılında yapıldığını anımsatarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması üzerine eski kalıplarla altın basımına imkan olmadığı için yeni kalıpların yapılması ve yeni altınların basılmasıyla ilgili yasal düzenleme çalışmalarına başlandığını anlattı.
Parmaksız, Cumhuriyet altınının; tam, yarım, çeyrek, iki buçukluk ve beşlik grubundan oluştuğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Meskük ve ziynet grubundaki 10 çeşit altına verdiğimiz isim; Cumhuriyet altınıdır. Ziynet yani süs grubu, piyasada ince grup diye tabir edilir. Genellikle süs, takı amaçlı düğün ve nişanlarda kullanılır. Meskük yani sikke grubu ise piyasada Ata lira, kalın diye tabir edilir ama tamamı Cumhuriyet altınıdır. Bu iki grup arasında ayar olarak fark yok. İkisi de 22 ayar. Ağırlık itibarıyla her ikisinin de tam, yarım, çeyrek, iki buçukluk ve beşliki var. Görsel olarak bakıldığında ziynet altınlar daha ince, geniş çaplı ve tırtılı eğik. "