Cezaevinde geçen 9 aya, 9 bin ytl tazminat

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş'ta, yaklaşık 3 yıl önce 3 kişiyi öldürdüğü iddiasıyla müebbet hapis istemiyle yargılanan ve 9 ay cezaevinde yattıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan şahıs, cezaevinde geçirdiği günler için 9 milyar lira tazminat kazandı.

Hasan Dağılan'ın (57) 9 ay suçsuz yere cezaevinde yatmasına neden olan olay, 22 Ağustos 2002 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'ne bağlı Harmancık Köyü'nde meydana geldi. Koyun otlatmak için kırsala çıkan Mustafa Yantek (16), ağabeyi Hasan Yantek (18) ve halalarının oğlu Tahir Kısakol (25), Çumruklu mevkiindeki kendilerine ait fıstık bahçesinde av tüfeğiyle başlarından vurularak öldürülmüş halde bulundu. Eldeki deliller doğrultusunda tutuklanarak cezaevine gönderilen Dağılan hakkında, "3 kişiyi planlayarak öldürmek" suçundan TCK'nın 450. maddesine göre idam istemiyle dava açıldı. Ancak, AB uyum yasaları çerçevesinde Dağılan hakkındaki idam cezası istemi müebbet hapse çevrildi. Müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başlanan Dağılan, 9 ay cezaevinde kaldı.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Dağılan, aylarca cezaevinde yattıktan sonra delil yetersizliğinden tahliye oldu. Tahliye kararıyla hapisten kurtulan Dağılan, kararın Yargıtay tarafından da onanmasının ardından maddi ve manevi olarak büyük bir yara aldığını belirterek, "Boşa hapis yattığım günlerin parasını devletten alacağım. Hem maddi, hem de manevi olarak yıkıldım" diyerek 9 milyar lira tazminat talebiyle dava açtı. Yaklaşık 1 yıl süren tazminat davası geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Dağılan'ın açtığı dava sonucu 9 milyar lira tazminat kazandı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'nde çiftçilik yaparak geçimini sağlamaya çalışan Hasan Dağılan, "Suçsuz yere cezaevinde kaldım. Manevi olarak büyük yara almıştım. Suçsuzluğum ortaya çıkınca maddi tazminat davası açtım. Adalet yerini bulduğu için çok mutluyum" şeklinde konuştu.

Hasan Dağılan'ın oğlu Nusret Dağılan ise o tarihlerde çok büyük sıkıntılar çektiklerini hatırlatarak, "Biz babamın suçsuz olduğunu biliyorduk. Ancak tutuklanınca herkes babamı suçlu gösterdi. Tahliye olunca sevindik. Sonra tazminat davası açtık. Şimdi 9 milyar lira tazminat kazandık" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam