Cezaevinde yangın

Şanlıurfa E Tipi Cezaevi'nde mahkumlar arasında çıkan kavgada koğuş ateşe verildi. Olaylarda 13 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.

Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde, adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C-15 koğuşunda çarşaf ve yataklar ateşe verildi. Çıkan yangında koğuşta bulunan 18 kişiden 13'ü öldü, tuvalete sığınan 5'i yaralandı.

[

](http://video.mynet.com/habervideo/Cezaevinde-yangin/1456719/)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/cezaevinde-yangin-13-olu/10239/329712/)

Olayın duyulmasının ardından KCK tutuklusu BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu cezaevi önüne akın eden tutuklu ve hükümlü yakınları saatlerce haber alabilmek için bekledi.

Reklam
Reklam

Zaman zaman polis ile tutuklu ve hükümlü yakınları arasında gerginliğin yaşandığı cezaevi çevresinde gergin bekleyiş halen devam ediyor.

264 kişinin kalmasına yönelik yapılan ve aşırı yoğunluk şikayetleri üzerine yapılan düzenleme ile kapasitesi 350 civarına çıkarılan, ancak 1057 kişinin kaldığı Şanlıurfa Cezaevi'nin C-15 koğuşunda, gece saat 22.45 sıralarında yangın çıktı. Yangına müdahale etmeye giden görevliler içeriye giremeyince, itfaiye ekipleri ve güvenlik güçlerinden yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen askerler ve itfaiye erleri yangına müdahale etti. Yaklaşık yarım saat sonra kontrol altına alınan yangının ardından koğuşa girenler, tamamen yanmış ve tanınamaz hale gelen cesetlerle karşılaştı. Koğuşun tuvalet bölümüne girildiğinde ise dumandan etkilenen ve kısmen yanık izleri bulunan 5 kişi ile karşılaşıldı. Yaralılar ambulanslar ile Şanlıurfa'daki çeşitli hastanelere sevk edildi.

Hırsızlık, yaralama ve gasp gibi adli suçlardan tutuklu ve hükümlü 18 kişinin kaldığı C-15 koğuşundaki facia, iddiaya göre yatak ve vantilatörün hangi tarafını serinleteceği anlaşmazlığından çıktı. İki gruba ayrılan ve aralarında daha önce de kavga eden tutuklu ve hükümlüler dün gece saat 22.45 sıralarında yeniden birbirlerine girdi, yatakları ateşe verdi.

Reklam
Reklam

ADALET BAKANI: 'TADİLAT NEDENİYLE KOĞUŞLARDA 18 KİŞİ VARDI'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.

Bakan Ergin ve Çelik, beraberinde Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ile geldikleri ceza evinde yaklaşık 2 saat içeride kalıp, yetkililerden olayla ilgili bilgi aldı.

İnceleme sonrası açıklama yapan Ergün şunları söyledi: "Koğuşun kapısı önüne barikat konularak yataklar ateşe verilmiş. Hayatını kaybedenlerin otopsileri yapılmaktadır. Hayatını kaybeden hükümlü ve tutuklular adli suçlardan tutuklu ve hükümlü olanlardır. Hayatını kaybedenlerin isimleri İmam Bakırtek, Mustafa Kemal Kılıç, Mehmet Aslantay, Hüseyin Kıskanç, İbrahim Halil Kaya, Mehmet Satış, Mehmet Emin Gerçek, Fuat Yıldız, Sinan Özal ve Suphi Köksal. Cezaevinde bulunan tütuklu ve hükümlüler aileleriyle telefonla görüştürülüyorlar. Bakanlığımızca idari tahkikat başlatılmıştır. Soruşturma devam etmektedir."

Cezaevinin artırılmış kapasitesinin 600 kişi olduğunu belirten Ergün, "Kısa süre önce bir tadilat başladı. Tadilat yapılan bölümdeki tututlu ve hükümlüler diğer bölüme alınmıştır. 10 Temmuz'a kadar sıkışıklık olacak. Bu tarihten sonra kısmen rahatlık söz konusu olacak. Bir takım nakillerle daha da rahatlatılması söz konusu olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Koku üzerine ilgili koğuşa ulaşıldığını kaydeden Ergün, üst kata çıkışı engellemek için bariyer yapıldığını, bu nedenle oraya ulaşılamadığını ifade etti.

Ergün, "İnceleme sonucunda net tablo ortaya çıkacak. İhmal varsa, görevi kötüye kullanma varsa üzerine gidilir" dedi.

Ergün, cezaevindeki koğuşun normal kapasitesinin 12 kişi olduğunu, ancak yoğunluk nedeniyle 18 kişi bulunduğunu ifade etti.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ YAKINLARI CEZAEVİNE AKIN ETTİ

Haberin duyulmasının ardından yüzlerce tutuklu ve hükümlü yakınları Eyyübiye semtinde bulunan cezaevi önüne akın etti. Yakınlarından haber almak isteyenlerin yoğunluğu üzerine, bölgeye çok sayıda polis ve zırhlı araçta sevk edildi. Polisler zırhlı araçlar ile cezaevi çevresinde güvenlik şeridi oluşturarak, öfkeli kalabalığın yaklaşmasını engelledi.

VALİ İNCELEME YAPTI

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'te, beraberinde Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve yetkililer ile birlikte cezaevine gelerek inceleme yaptı. Saat 01.00 sıralarında cezaevinden çıkan Vali Güvenç, olayın siyasi tutuklularla ilgisi bulunmadığını ve adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu C-15 koğuşunda meydana geldiğini belirterek, "Koğuş ateşe verilmiş ve içerideki 18 kişiden 13'ü maalesef yaşamını yitirmiştir. Hastaneye götürülen 5 kişiden 4'ü tedavilerinin ardından taburcu edildi, 1 kişi ise müşahade altında tutuluyor" dedi.

Reklam
Reklam

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Vali Güvenç, olayın neden meydana geldiği veya müdahale noktasında eksikler bulunup bulunmadığına ilişkin yorum yapmanın erken olduğunu vurgulayarak, "Bu konuda titiz bir inceleme yapıyoruz. Hem biz, hem savcılarımız olayın yaşandığı koğuşa kadar girerek inceleme yaptık. Ancak, burada ihmali olan varsa, kusuru olan varsa bu da Adalet Bakanlığı müfettişlerinin incelemesinin ardından ortaya çıkacak" dedi.

POLİS İLE VATANDAŞLAR ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

Bu sırada, açıklamalardan tatmin olmayan ve cezaevindeki yakınlarından haber almak isteyenlerin bekleyişi zaman zaman gerginliğe yol açtı. Cezaevine gitmek isteyen vatandaşlar ile kendilerine engel olan polisler arasında arbede çıktı. Öfkeli bazı vatandaşlar ise zaman zaman, polislere bölgede yapımı devam eden kaldırım taşlarını atarak saldırdı. Polisler, bu saldırıya biber gazı ve basınçlı su ile karşılık verdi. Gerginlik sırasında polise direnen ve taş atan bazı kişiler gözaltına alındı.

CEZAEVİ KAPISINI YUMRUKLADILAR

Öte yandan açıklamalarla yetinmeyen ve yakınlarından haber almak isteyen bazı kişiler cezaevi önüne gitti. Burada cezaevine girmek isteyen bazı vatandaşlar kapıyı yumrukladı, kadınlar ise ağıt yakıp gözyaşı döktü. Öfkeli vatandaşlar, uzun uğraşların ardından cezaevi giriş kapısından uzaklaştırıldı.

Reklam
Reklam

1 GÜN ÖNCE DE KAVGA ETTİLER İDDİASI

Olayın meydana geldiği c-15 koğuşunda; gasp, hırsızlık ve yaralama gibi suçlardan tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu öğrenildi. Cezaevi İdaresi'ne 3 koridor uzaklıkta olduğu öğrenilen koğuşta kalan kişiler arasında bir gün önce çıkan tartışmada tutuklu ve hükümlülerin kavga ettiği ileri sürüldü. Koğuşta kalan 18 kişinin, gece ise ikinci kez yaptığı tartışma sonrası önce koğuş kapısının arkasına ranza ve diğer eşyaları koyarak girişi engelledikleri ardından çarşaf ve yatakları ateşe verdiği iddia edildi. 13 kişinin öldüğü yangından yaralı olarak kurtulan 5 kişinin ise tuvalete sığındığı ortaya çıktı.

'8 KİŞİLİK KOĞUŞTU 18 KİŞİ KALIYOR' İDDİASI

Olayın meydana geldiği koğuşun normalde 8 kişilik olduğu, ancak yoğunluk nedeniyle 18 kişinin birarada kaldığı iddia edildi. Kapasitesinin 3 katı tutuklu ve hükümlünün bulunduğu ve sık sık koğuşta yatak nedeniyle kavga ve tartışmalar çıktığı ileri sürüldü. Yataklarda yer olmadığı gerekçesiyle bazı tutuklu ve hükümlülerin yerde yattığı iddia edildi.

Reklam
Reklam

BDP'Lİ VEKİLİN YAKINLARI DA GELDİ

Cezaevinin siyasi tutuklular koğuşunda bulunan ve 20 ay önce KCK soruşturması kapsamında tutuklanan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın eşi, avukatları ve yakınları da cezaevine akın etti. Burada olaya ilişkin bilgi alan ve daha sonra Ayhan ile görüşen avukatlarından Bekir Benek cezaevi çıkışında gazetecilere açıklama yaptı. Meydana gelen olayın hizmet kusuru olduğunu savunan Bekir Benek, cezaevi kapasitesine ilişkin şikayetlerin daha önce bir çok kez gündeme gelmesine rağmen çözülmediğini söyledi.

BARO BAŞKANI: KAPASİTENİN ÜZERİNDE TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ VAR

Şanlıurfa Barosu Başkanı Avukat İrfan Güven de, Şanlıurfa Cezaevi'nin yapılan iyileştirmelere rağmen yetersiz olduğunu ve kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlünün barınmak zorunda bırakıldığını belirterek, "Bu olaya ilişkin soruşturmalar yapılacak ve nedenleri ortaya çıkacak. Ancak, daha önce defalarca gündeme getirdiğimiz kapasite sorunu bugün istenmeyen şekilde gün yüzüne çıkmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

CESETLER GAZİANTEP'E GÖNDERİLDİ

Koğuşta çıkan yangında yaşamını yitiren 13 kişinin cesedi otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Cezaevinde savcılar tarafından ön otopsisi yapılan, çoğunluğu tanınamayacak haldeki 13 ceset işlemlerin tamamlanmasının ardından cenaze araçları ile Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Cesetlerin burada yapılacak otopsi ve bazılarının yakınlarından alınacak örnekler doğrultusunda yapılacak DNA testi sonrası Şanlıurfa'ya geri gönderileceği bildirildi.

DAHA ÖNCE DE İSYANLAR ÇIKTI

Kapasitesinin üzerinde tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Şanlıurfa Cezaevi'nde, geçmiş yıllarda zaman zaman isyanlar çıktı. Çoğunluğu siyasi tutukluların çıkardığı isyanlarda, tutuklu ve hükümlüler yatacak yer bulamadıklarından ve cezaevi koşullarından şikayet edip koğuşları ateşe vermişti. Hafif yaralanmalara yol açan isyanlar, güvenlik güçlerinin müdahalesi ile bastırıldı. Öte yandan 2010 yılının Temmuz ayında ise PKK üyesi olmak suçundan cezaevinde bulunan Erkan Gümüştaş isimli hükümlü kendisini ateşe vermiş, ağır yaralı olarak götürüldüğü hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "İNCELEME İSTEYECEĞİM"

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meksika gezisi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, cezaevinde çıkan olaylarla ilgili olarak inceleme başlatacağını belirterek şunları söyledi:

"Şanlıurfa Cezaevi'nde istenmeyen bir olayla, çıkarılan yangınla 13 vatandaşımız öldü. Kendilerine rahmet diliyorum. Konuyla ilgili Olarak Gerek Adalet Bakanım, Şanlıurfa Millletvekilim ve aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımla, Şanlıurfa Valimiz ile de görüştüm. Valimiz zaten şu anda cezaevinin odluğu bölgede ve yangının çıktığı koğuşu gezmiş incelemiş. Kendisinden detaylı bilgiler aldım. Fakat asıl bizim detay bilgiler bu konu ile ilgili yapılacak teftişten sonra ortaya çıkacak. Bunu içinde ciddi bir teftişin yapılmasını istedik. Yalnız sağ kalanlardan bir tanesi ile valimizin yaptığı bir görüşme var. Valimizin yaptığı görüşmeye göre; "Önce arkadaşla arasında bir kavga çıktı ve kavgayı müteakiben ateşe verdiler. Ben kendimi dışarıya atarak, kurtardımö diyor. Ama 13 kişi maalesef bu yangın neticesinde öldü. Birde tabi ki koğuşun 18 kişiye uygun olmadığına dair Vali Bey'in söylemi var. Bunların hepsinin incelenmesi adalet bakanımızdan isteyeceğim."

Anahtar Kelimeler: