Cezaevlerinde 97 bin hükümlü ve tutuklu var

Ankara (AA)- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 379 cezaevinde, 97 bin 84 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirterek, bunların 86 bin 819'unun adli, 5 bin 505'inin terör, 4 bin 760'ının ise örgütlü suçlardan dolayı cezaevinde bulunduğunu kaydetti.

TBMM Adalet Komisyonunda, Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı görüşüldü. Tasarıyı komisyona sunan Şahin, Türkiye'deki 379 ceza infaz kurumunda, hükümlü ve tutuklu 97 bin 84 kişinin bulunduğunu söyleyerek, bu tutuklu ve hükümlülerin 86 bin 819'unun adli, 5 bin 505'inin terör, 4 bin 760'ının örgütlü suçlardan dolayı cezaevlerinde bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün 35 bin 143 kadrosu bulunduğunu, bu kadronun 26 bin 982'sinin dolu, 8 bin 161'inin ise boş bulunduğunu ifade eden Şahin, bu yıl bin personel alınacağını bildirdi.

-"Süreç 5 yılda tamamlanacak"-
Bakan Şahin, cezaevlerinin iç güvenliğinin Adalet Bakanlığında, dış güvenliğinin ise jandarmada bulunduğunu belirterek, 1937'de çıkarılan jandarma teşkilatı nizamiyesiyle, cezaevlerinin dış güvenliğinin, "Adalet Bakanlığınca muhafaza teşkilatı kuruluncaya kadar jandarmaya geçici olarak verildiğini" kaydetti. Bakan Şahin, 1983'de çıkarılan kanunla, jandarmaya bu görevin yasayla verildiğini söyledi.

Jandarmanın cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevini çok iyi yaptığını dile getiren Şahin, jandarma teşkilatının 14 bin 520 personelinin cezaevlerinin dış güvenliğini sağladığını kaydetti.Adalet Bakanı Şahin, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün son yıllarda yaptığı atılımlarla, artık dış güvenlikte değerlendirebileceği elemanları yetiştirebilecek bir noktaya geldiğini ifade etti.Jandarma Genel Komutanının kendisine zaman zaman, "Bu kanunu bir an önce çıkarın. Biz jandarma olarak, bu personelimizi asıl kendi işlerimizde kullanmak istiyoruz" dediğini dile getiren Bakan Şahin, cezaevlerinin dış güvenliğini sağlamak için 7 bin kadro istediklerini
söyledi.

Reklam
Reklam