Cezayir'de "siyasi deprem"

PARİS(ANKA) - Cezayir'de "İslami muhafazakar" başbakan Abdelaziz Belkhadem görevinden alınarak yerine "anti İslamcı" olarak adlandırılan Ahmed Ouyahya'nın getirilmesi yankı buldu. Fransız Le Figaro gazetesi, Belkhadem döneminde "Tırmanan İslamlaşmanın sinyallerinin soru işaretlerini ve kaygı yarattığını, içki satan yerlerin kapatıldığını, evli olmayan çiftlerin avlandığını, lokantalara tek başına giden kadınlara servis yapılmadığını" yazdı.

Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro, Pazartesi günü Cezayir Cumhurbaşkanı Bouteflika'nın geniş bir hükümet değişikliğine gittiğine dikkat çekerek "İslami muhafazakar" Başbakanı Abdelaziz Belkhadem'in yerine "anti İslamcı" Ahmed Ouyahya'nın getirildiğini yazdı. Gazete şunları yazdı:
"Belkhadem'in 2006 yılında hükümetin başına getirilmesinden sonra tırmanan İslamlaşmanın sinyalleri, soru işaretlerini ve kaygı yarattı. Bazı kentler, tekrarlanan olaylar ile çalkalanırken eski tek partinin İslamcı kanadının önderi, başka bir dönemin ideolojik savaşını başlattı: İçki satan yerler kapatıldı, ‘ahlaksızlar' Ramazan sırasında yasadışı bir biçimde orucu bozdu diye kınandı, evli olmayan çiftler avlandı, lokantalar tek başına kadınlara servis yapmayı reddetti."

Reklam
Reklam

Le Figaro, Ocak 2008'den beri hrıstiyanlar hakkında "izinsiz ibadet" ettikleri gerekçesiyle davalar açıldığını, Belkhadem'in de "Kuran'ı, Cezayir toplumunun tek anayasası" ilan ettiğini belirtirken daha önce iki defa başbakan olan Ouyahya için "orduya yakın", "kompleksiz bir anti İslamcı" nitelemelerini kullandı.