Chavez, Obama'yı kutladı 

Ankara (AA)- Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in, ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'yı kutlayarak, her iki ülkenin halkının iyiliği için "ikili yapıcı bir gündemin" başlatılması yönündeki isteğini dile getirdiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığının bildirisinde, "Amerikalılar için umut günü olan bu günde, Venezuela halkı adına Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD halkını ve büyük zaferinden dolayı, seçilmiş Başkan Barak Obama'yı kutluyor" denildi. Bildiride, Chavez'in "bu tarihi seçimin Washington'la yeni ilişkilerin başlangıcını gösterdiğine inandığı" belirtildi.

Reklam
Reklam

Demokrat Parti'de başkan adaylığı seçimini Obama'ya karşı kaybeden New York Senatörü Hillary Clinton da Obama'ya tam destek sunarak, "Amerikan seçmeni, sessiz, kendi başına gerçekleştirdiği bir vatandaşlık hareketi ile kendi umut ve değerlerini dile getirdi ve değişime oy verdi, artık daha fazla görünmez olmayı reddetti" dedi.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ise Obama'nın başkan seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve "Obama, Martin Luther King'in rüyasını gerçekleştirdi" diye konuştu.İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yardımcısı Ali Ağa Muhammedi de Obama'nın seçim kampanyasında verdiği sözleri yerine getirmesi halinde İran
ile ABD arasındaki ilişkilerde iyileşme kapasitesinin doğacağını söyledi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Kgalema Motlanthe de başarısından gurur duyan ülkesinin Obama ile birlikte daha iyi bir dünyanın yaratılması için ikili ve çok taraflı zeminlerde verimli ilişki kurmak istediğini belirtti. ABD'de başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanması, Pakistan'da da umutları besledi. Pakistan'da analizciler, yeni başkanın döneminde ABD'nin, terörizmle mücadelede müttefikine karşı daha az zorlayıcı olacağını ve kısa süre önce sivil demokrasiye geçen ülkeyi destekleyeceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam