Chavez'den devletleştirme talimatı

Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD'li gıda devi Cargill'in pirinç işleme fabrikasını devletleştirme talimatı verdi.

Chavez, Portuguesa'deki Cargill'in işleme fabrikasının, belirlenen fiyatı paketlere basmadan dağıtarak Venezuella yasalarını ihlal etmekle suçluyor.

Cargill'in Portuguesa'daki pirinç işleme fabrikasının dışında Venezuella'da 12 fabrikası daha bulunuyor.

Chavez, Tarım Bakanı Elias Jaua'ya dün devletleştirme işleminin başlatılması talimatını verdi.

Cargill Sözcüsü Mark Klein, Venezuella hükümetinin kararına saygılı olduklarını ve durumu açıklığa kavuşturma fırsatı beklediklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Klein, Cargill'in Venezuella'da gıda üretimi yaparken bütün yasalara ve düzenlemelere uyma taahhüdünde olduğunu belirtti.

Venezuella'da hükümet fiyat kontrolünün enflasyonun denetim altında tutulabilmesi ve temel gıda maddelerinin ulaşılabilecek fiyatlarda satılması için gerekli olduğunu düşünürken, şirketler ise kontrolün kendilerini iflasa sürükleyebileceğini öne sürüyor.

Venezuella'da 2003 yılından bu yana pirinç, tavuk, şeker ve diğer ürünlerde fiyat kontrolü yapılmasına karşın enflasyon yüzde 31 düzeyinde seyrediyor.

Geçen yıl süresince Chavez ülkedeki en büyük telekom, elektrik ve çimento şirketlerini kamulaştırdı. Halen ülkenin en büyük çelik üreticisi Sidor'un hükümet tarafından satın alınması için görüşmeler sürdürülüyor.