Cheney ve Edwards tartıştı

CLEVELAND (İHA) - ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 2 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimindeki rakibi demokrat başkan yardımcısı adayı John Edwards ile canlı yayında karşı karşıya geldi.

Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde düzenlenen 90 dakikalık tartışmanın öncelikli konusunu Irak oluşturdu. Irak savaşının 11 Eylül saldırılarının ardından teröre karşı global çapta başlatılan mücadelenin parçası olarak görülmesi gerektiğini belirten Cheney (63), El Kaide ile bağlantısı olduğunu öne sürdüğü devrik lider Saddam Hüseyin'in de belirgin bir tehdit olduğunu iddia etti. Cheney, "Irak'ta yaptığımız, yapılacak en doğru şeydi. Dünya bugün daha güvenli çünkü Saddam Hüseyin hapiste. Hükümeti artık iktidarda değil ve biz doğru olanı yaptık" dedi. Demokrat başkan adayı John Kerry ve yardımcısı John Edwards'ın Senato'da ordunun Irak'a girmesine destek verdiğini hatırlatan Cheney, daha sonra muhalefet göstermelerini ise eleştirdi. Cheney, Kerry ve Edwards'ın Irak konusunda güvenilir olmadığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Cheney'in durumu çarpıttığını söyleyen Edwards (51) ise, Bush yönetiminin savaş ve savaş sonrası Irak hakkında Amerikan halkına karşı dürüst olmadığını belirtti. Irak'ta kitle imha silahı bulunamamasının yanısıra Saddam Hüseyin'le El Kaide arasında bağlantı olduğuna dair kanıta da ulaşılamadığını vurgulayan Edwards, "Irak'taki kargaşayı gören tek ben değilim" diyerek Kongre'deki Cumhuriyetçilerin eleştirilerini hatırlattı. Bush yönetimini Irak ve Afganistan hakkında umut verici bir tablo çizmekle eleştiren Edwards, kendilerinin halka gerçekten neler olduğunu anlatacağını kaydetti.

Bush yönetimini Irak'a yetersiz asker ile barış ve uluslararası desteği sağlayacak plandan yoksun olarak girmekle suçlayan Edwards, "Taze bir başlangıca ihtiyacımız var. Iraklıların eğitimine hız kazandıracak bir başkana ihtiyacımız var. Yeniden yapılanmaya hız kazandırmalıyız ki Iraklılar az da olsa gerçekten yarar sağlayabilsin. John Kerry gibi, diğerlerini de bu çabaya çekecek güvenilirliği olan bir başkana ihtiyacımız var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Edwards'ın, Cheney'in eskiden başkanı olduğu Halliburton şirketiyle ilgili sözleri ise tansiyonun yükselmesine neden oldu. Cheney'in CEO olduğu dönemde Halliburton'un Libya ve İran gibi ABD'nin önde gelen düşmanlarıyla iş yaptığını söyleyen Edwards, söz konusu dönemdeki rüşvet olaylarının halen araştırıldığını söyledi. Cheney, Halliburton'un Irak'ta ihalesiz 7.5 milyar dolarlık iş aldığını da sözlerine ekledi. Cheney ise Kerry ve Edwards'ın başarıları nedeniyle Halliburton'a saldırdığını ifade etti.

İkilinin üzerinde uzlaştığı tek konu ise Filistin saldırılarına karşı İsrail'in kendini koruma hakkı oldu. Toplantı başkanının Ortadoğu'daki durum ve ABD'nin tutumu hakkındaki sorusunu yanıtlayan Edwards, ABD'nin son 4 yılda bölgede barışı sağlamaktan büyük ölçüde uzakta kaldığını ifade etti. İsrail halkının Filistin saldırılarına karşı kendisini savunma hakkı olduğunu söyleyen Edwards, Başbakan Ariel Şaron'un Gazze'den tek taraflı çekilme planını da "tarihi bir karar" diye niteledi. John Edwards, ABD'nin bu plana deste vermesi gerektiğini söyledi. Filistin lideri Yaser Arafat'ı da eleştiren Edwards, İsrail'i barış sürecinde karşısında meşru bir lider buluşması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

İsrail'in kendini koruması hakkında benzer görüş belirten Cheney ise, Saddam Hüseyin'in Filistinlilerin en büyük destekçilerinden biri olduğunu, ayrıca Irak savaşının Filistin saldırılarının azalmasında etkili olduğunu söyledi. Cheney, yol haritası kapsamında bağımsız Filistin devletinin kuruluşuna destek veren tek başkanın Bush olduğunun altını çizdi.