Chirac'tan, Sezer'e cevap yok

ANKARA (İHA) - Fransız Parlamentosu'nda sözde Ermeni soykırımı inkarını suç sayan yasa tasarısının görüşülmesine 24 saatten az bir süre kalırken, tüm girişimlerine olumlu cevap alamayan Ankara'nın umutsuz bekleyişi sürüyor.

Çıkacak her türlü sonuca göre izleyeceği stratejiyi belirleyecek olan Ankara, ilişkilerin seviyesini düşürmenin yanı sıra ekonomik ambargoyu da gündemine aldı. Tasarının yasalaşmaması için her düzeyde çalışma yapan Ankara, tüm bu girişimlerine rağmen olumlu bir sonuç elde edemedi. Başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Fransız mevkidaşlarıyla görüşen Türk yetkilileri son ana kadar çalışmalarını sürdürürken, gelinen nokta Ankara'da umutsuzluğa neden oldu. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Fransız meslektaşı Jacques Chirac'a gönderdiği mektuba aradan yaklaşık 5 gün geçmesine rağmen halen bir cevap alamadı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de Fransız meslektaşıyla yaptığı görüşmeden de olumlu bir sonuç çıkmadı. Diplomatik Kaynaklar, Fransız hükümetinin söz konusu tasarıya karşı olduğunu belirtirken, ama bu konudaki çabaları da yetersiz bulduklarını belirtti. Tasarının kabul edilmesi halinde ortaya çıkacak olumsuz sonuçlardan hem Türk tarafının hem de Fransız tarafının etkileneceğini belirten diplomatik kaynaklar, şu anda Türk Büyükelçiliğinin girişimlerinin sürdüğünü ifade ettiler. Tasarının yarın geçmesi halinde senatodan onaylanmasının belirli bir zaman alacağını dile getiren bir Türk diplomat, "Bu 3 ayda olabilir, 3 yılda olabilir. Fransa'da bir seçim var. Seçim malzemesi olarak da kullanılabilir" dedi. Tasarıyı gayri ciddi bulan diplomatlar, "Fransa girdikleri bu ayıp ile kendileri utanacaklar. Avrupa kurumları onları eleştirecek ve hukuki olarak yasanın iptali gündeme gelebilecek" diye konuştu.
Tasarının geçmesi halinde Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurup başvurmayacağı konusunda ise kurumsal anlamda değil ama bireysel anlamda bazı girişimlerde bulunulacağı ifade edildi.

Reklam
Reklam

Verilecek tepkilerin ölçülü olması gerektiğini kaydedilen diplomatlar, Türkiye'nin Fransız Büyükelçisine geri çekmesinin şu anda gündemde olmadığı ifade etti. Ama çıkacak her sonuca göre bir senaryo hazırladıklarını ve tepkilerini de olası sonuçlara göre zaman içinde ortaya koyacaklarını anlatan diplomatik kaynaklar, ilk aşamada 2 ülke arasındaki ilişkilerin seviyesinin düşürüleceğini söyledi. Fransa'ya ekonomik anlamda bir ambargo uygulaması ile ilgili konuda ise diplomatlar, "Eğer böyle bir şey yapılacaksa bu sadece Fransa'nın canını acıtmalı. Başka ülkelere bir zarar getirmemeli" ifadesini kullandı.