Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya, konuşmasında ABD’ye yanında küçücük bir bavul ve 2 bin dolarla geldiğini hatırlatarak, “Bizi biz yapan şey, beraberimizde getirdiklerimiz. O kültür, o çevre, ailemizin ve etrafımızdakilerin kurduğu sosyal ilişki biçimleri.” dedi.
Türkiye’de insani karakter anlamında büyük bir zenginlik olduğunu ve bunun dışarıdan bakıldığında içeridekinden çok daha net görüldüğünü söyleyen Ulukaya, Türkiye’de insanların tarih boyunca zorluklarla karşı karşılaşıp hayatta kalmayı öğrendiğini, daima “Bir yolunu buluruz” anlayışını koruduğunu, bunun da bir girişimcinin temel özelliği olduğunu vurguladı.
Hamdi Ulukaya konuşmasında şunları söyledi:
“Buradaki dostlara, Türkiye’deki meslektaşlarıma ya da girişimci olmak isteyenlere bir mesaj vermek isterim: Önce kendi içgüdülerinize ve kendinize güvenin. Bu bir numaralı kural.
İkinci kural, ‘sebep’. Bu yaptığınızı neden yapıyorsunuz? Para mı? Peki. Kendinizi keşfetmek mi istiyorsunuz? Başkalarına yardım etmek mi istiyorsunuz? Anneniz, babanız sizinle gurur duysun mu istiyorsunuz? Yoksa sebebin ne olduğunu bilmiyor ve o sebebi mi bulmak istiyorsunuz? Bu da bir gerekçe.
Üçüncü kural ise, oraya ulaştığınızda bununla ne yapacaksınız? Ben ilk ürettiğim yoğurt kutusuna bakıp ‘Bunun yüzde 10’u dünyaya geri gidecek’ diye bir söz verdim. Hiçbir şeyiniz yokken vermek kolaydır. Sıfırın yüzde 10’u yine sıfır. Zamanla o yüzde 10 bir şey haline geldiğinde onunla ne yapacağınız önem kazanır. Ben girişimciliğin, ticaretin dünyadaki pek çok soruna çözüm olabileceğine inanıyorum.
Girişimcilere şunu söylemek isterim, eğer arkasına sebeplerinizi, kendinize güveninizi koyar ve o yolu yürümeye başlarsanız, bir sihir gerçekleşecek: Paradan da, başarıdan da, rakamlardan da daha önemli olan o en basit, en muhteşem şeyi bulacaksınız, insanların hayatlarını değiştirebildiğinizi. Reklamcıların dediği gibi, işte buna paha biçilemez. “
ZİRVENİN GELİRİ TÜRKİYE'YE
Gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen zirvede Ulukaya’ın yanı sıra Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile iş ve akademi dünyasının önde gelen Türkiyeli temsilcileri konuşmalar yaptı. 200’e yakın uluslararası katılımcının takip ettiği zirvenin tüm geliri, Türk Hayırseverler Vakfı’nın birlikte çalıştığı sekiz sivil toplum kuruluşuna aktarılacak. Anatolian Artisans, KEDV (Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi), Girisimcilik Vakfi, HADD (Hisar Anadolu Destek Dernegi), KAMER Vakfi, KAGIDER (Turkiye Kadin Girisimciler Dernegi), TOG (Toplum Gonulluleri Vakfi), TTGV (Turkiye Teknoloji Gelistirme Vakfi), zirveden elde edilen geliri girişimcilik projelerine fon sağlamak üzere kullanacak.
TURKISH PHILANTHROPY FUNDS HAKKINDA
Amerika'daki başarılı Türklerin bir araya gelerek kurduğu Turkish Philanthropy Funds, Türkiye'de eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, kalkınma ve afet yardımı alanlarını hedef alan, New York merkezli bir yardım vakfıdır. TPF, 10 yıl kadar kısa bir sürede 15 milyon dolarlık bağışı Turkiye’nin 62 sehirinde ortağı olan 56 hayırsever nitelikli kurum aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmıştır.
TPF’nin hedefi, gerek cinsiyetinden, gerek sosyal-ekonomik konumundan dolayı, eğitim ve sağlık gibi en temel haklarından yoksun kalan kitlelere ulaşabilmek ve bu tür ayrımcılıkları ortadan kaldırmaktır.