CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

ANKARA (İHA) - CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Meclis İç Tüzüğü'nün yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını belirterek, "Türkiye'de parlamenter demokrasinin bu şekilde iktidarın sayısal çoğunluğunu toplumsal çoğulculukla pekiştiremediği bir sürecin uzun devam etmeyeceğini umuyorum" dedi.

CHP ile AK Parti arasındaki "TBMM İç Tüzüğü" gerginliği devam ediyor. TBMM İç Tüzüğü'nün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesine tepki gösteren CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Anayasa Mahkemesi'ne yürürlüğün durdurulması ve iptal için başvurdu. Başvurusunun ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Koç, "Dün Genel Kurul'da AK Parti'nin bile bile lades olabilecek İç Tüzük değişikliğini, gece yoğun çalışmalarımızdan sonra Anayasa Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle başvurduk. Umarım demokrasiyi by-pass etmek isteyenler, muhalefetsiz bir parlamento oluşturmak isteyenler, Türkiye'ye emrivaki yapılan yasaları muhalefetin itirazı olmaksızın TBMM'den çabucak geçirmek isteyenler, hak ettikleri bir yasal yargı kararıyla karşı karşıya kalırlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konu hakkında hukuksal gerekçeleri hazırladıklarını belirten Koç, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce de konuyla ilgili yürürlüğü durdurma ve iptal kararı olduğunu söyledi. "Türkiye'de parlamenter demokrasinin bu şekilde iktidarın sayısal çoğunluğunu toplumsal çoğulculukla pekiştiremediği bir sürecin uzun devam etmeyeceğini umuyorum" diyen Koç, AK Parti'nin şu anda tek başına 'demokrasi oynadığını' savundu. Koç, "CHP mecliste fakat Genel Kurul'da değil. Çünkü CHP, bu şekildeki bir İç Tüzük ile muhalefette dekor kalmayı kabul etmiyor. Bunun daha sonraki boyutunu toplumsal muhalefet stratejisiyle birleştireceğiz. Önümüzdeki günlerde bunu yaşama geçireceğiz" şeklinde konuştu.

İç Tüzük değişikliğine göre, Genel Kurul'da bazı tasarı veya teklifler, temel yasa olarak bölümler halinde görüşülecek. Her bölüm en çok 30 maddeden oluşacak.

Bölümler maddeler okunmaksızın ayrı ayrı görüşülecek ve ayrı ayrı oylanacak. Milletvekilleri tarafından her madde için iki önerge verilebilecek.