CHP, cezaevi personelini de unutmadı

CHP, ceza infaz kurumu personelinin sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla yasa teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, Malatya milletvekili Veli Ağbaba ile birlikte hazırladığı ve CHP adına cezaevlerinde sağlık yönünden incelemelerde bulunan Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in de imzaladığı “Ceza İnfaz Kurumu Personelinin Sosyal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” toplam 7 madden oluşuyor.
TBMM’ye sunulan teklifin gerekçesinde; “Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü emrinde görevli ceza infaz kurumu personelinin yoksun bulundukları sosyal ve ekonomik haklarının geliştirilerek, çalışma koşulları ile özlük haklarının iyileştirilmesi, mahrum durumda bulundukları örgütle, fazla mesai gibi hakların kendilerine tanınarak yürütmekte oldukları ağır hizmetlerin karşılığı olan imkanların iyileştirilmesi hedeflenmiştir” denildi.
**Cezaevi personeline verilecek haklar**
Teklifte, cezaevi personeli için getirilmesini önerilen değişiklikler şöyle:
- Ceza infaz kurumu müdürü, müdür yardımcısı, infaz uzmanı, infaz uzman yardımcısı, infaz ve koruma şefi ile infaz ve koruma memurlarına yılda 90 günlük yıpranma payı (fiili hizmet zammı) verilsin.
- Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamı dışında tutulan ceza ve infaz hizmetleri için yasak kaldırılsın ve infaz koruma hizmetlerinde çalışan personel de sendikalı olabilsin.
- Ceza ve infaz kurumları personeline de fazla mesai verilebilsin.
- İşyurtları kâr paylarından sadece işyurtlarında çalışan personel değil ceza infaz ve tutukevlerinde çalışan tüm personel de yararlanabilsin.
- Özellikle emeklilik döneminde cezaevlerinde muhatap oldukları hükümlüler dolayısıyla büyük tehdit aldığını her fırsatta dile getiren ceza ve infaz kurumunda çalışan infaz koruma memurlarına emekli olduktan sonra, ikamet ettikleri valilikler aracılığıyla silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilebilsin.
Anahtar Kelimeler: