Chp Genel Başkan Yardımcısı Akkaya’nın Zonguldak Ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingi öncesinde bazı milletvekilleri ile birlikte Zonguldak’a gelen CHP Genel...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingi öncesinde bazı milletvekilleri ile birlikte Zonguldak’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Genel Maden İşçileri Sendikası, Batı Karadeniz Muhtarlar Federasyonu, Zonguldak Belediyesi ve Şehit Aileleri Derneği’ni ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumartesi günü gerçekleştireceği ‘Emek, demokrasi ve Özgürlük’ mitingi öncesinde çalışmaları görmek amacıyla Zonguldak’a gelen CHP’li Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı(GMİS) ziyaret etti. CHP’li Genel Başkan Yardımcısı Akkaya’yı GMİS Genel Başkan Vekili Satılmış Uludağ ve GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam ile Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun’un karşıladığı ziyarete CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Eski Milletvekili Çetin Soysal, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ile CHP il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Reklam
Reklam

Ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirten GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşadığına dikkat çekerek, acilen işçi açıkları konusunda acilen çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti. Zonguldak’ın olmazsa olmazı Türkiye Taşkömürü Kurumu olduğunu anlatan Uludağ, “Bildiğiniz gibi dünyada ve ülkemizde çalışanların önemli sorunları var. Zonguldak açısından bakıldığında halen olmazsa olmazımız taşkömürüdür. Türkiye, geçtiğimiz yıl taşkömürü ithalatı için yaklaşık 4 milyar dolar ödedi. Ülkemizde sadece Zonguldak bölgesinde taşkömürü var. 164 yıllık üretim kültürüne sahip olan TTK, yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen yaklaşık 1,5 milyon ton üretiyor. Bölgemizde özel sektörle birlikte toplam üretim yıllık 3 milyon tonu bulmuyor. Ancak ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 20 milyon tonun üzerinde. Bugün kamu ve özel sektör eliyle bölgemizden yıllık 10 milyon ton taşkömürü üretsek bile 100 yıldan fazla üretebileceğimiz bir taşkömürü rezervine sahibiz. TTK Genel Müdürlüğü, üretimi artırabilmek için 2 yıldır işçi açıklarının giderilmesini istiyor. Biz de Sendika olarak aynı şekilde ilgilileri bilgilendiriyor ve uyarıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza, bölge milletvekillerimize ve siyasetçilerimize dosyamızı sunduk. TTK, tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. İşçi açıkları had safhada. Ve acilen çözüm üretilmeli. Bu konuda desteğinizi istiyoruz” dedi

Reklam
Reklam

Miting hazırlıklarınızı yakından izlediklerini de belirten Uludağ, “Böyle bir dönemde Emeğin Başkenti’nde yapılacak bu mitingin Türkiye’ye ve dünyaya önemli mesajlar vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“ÇALIŞMA BARIŞINI BOZACAK DÜZENLEMELER YAPILIYOR”

Uludağ, Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısının TBMM’de beklemesi nedeniyle 900 iş yeri ile sözleşme yapılamadığını hatırlattı. Ulusal İstihdam Stratejisi’nde çalışma barışını bozacak düzenlemelerin yer aldığını belirten Uludağ, şöyle devam etti:

“Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde beklemede. 900 işyeri toplu sözleşme yapamıyor. Bu işyerlerinden 2’si bizim örgütlendiğimiz işyerleri. Ayrıca sözü edilen Ulusal İstihdam Stratejisi, tamamen çalışma barışını bozacak düzenlemelerle dolu. Başta Kıdem Tazminatı olmak üzere, kiralık işçilik, esnek çalışma gibi sendikaları ve örgütlenmeyi hedef alan düzenlemelere karşı sizden ve tüm kamuoyundan destek bekliyoruz. Zaten sıcak geçecek bir yaz mevsimini daha da ısıtacak bu adımlar tüm yaşamı felç edebilir” dedi.

Reklam
Reklam

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise mitingin önemini anlatarak, mitinge davet etti. Milletvekili Köktürk, “Bu mitingin bir diğer anlamı da Zonguldak’ın, Mehmet Haberal’i de bizimle birlikte parlamentoya göndermiş bir kent. Dünyanın en saygın bilim insanlarından biri olan, sadece Türkiye’de değil, bilim dünyasında da büyük çığırlar açan değerli milletvekili Mehmet Haberal, maalesef soyut iddia ve delillerle tutuklu. Dolayısıyla biz hem Emeğin Başkenti’nde ve Emeğin Başkenti’nin milletvekilinin de tutuklu bulunması nedeniyle hem emeğe sahip çıkmak için hem demokrasiye sahip çıkmak için hem de özgürlüklere sahip çıkmak için Genel Başkanınızın kararlılığıyla burada bir miting gerçekleştireceğiz. Zonguldak’a yakışan bir miting olacağını düşünüyoruz. Özellikle madencilerimizi de emeğe sahip çıkma konusunda o coşkuyu yaratmak için alanda bekliyoruz” dedi.

“İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİ”

Köktürk, Adalet ve Kalkınma Partili Milletvekillerinin seçimler öncesinde Zonguldak merkezindeki mahalle gezilerinde yaptıkları toplantılarda TTK’ya işçi alacakları sözünü verdiklerini hatırlatırken, soru önergeleri vermelerine rağmen somut bir cevabı alamadıklarını ifade etti. Köktürk, “TTK’ya işçi alımı için Hazine’den onay beklediklerini söylemişlerdi. Aradan geçen 1 yıla rağmen maalesef seçim meydanlarında verilen sözler tutulmadı. Bizler de soru önergeleri verdik. Acaba Kabine mi ağır çalıyor ya da Hazine’de alınmış böyle bir karar yok mu diye? Hazine Müsteşarlığı adına ilgili bakanlardan aldığımız yanıta göre bize somut yanıtlar verilemedi. Oysa ki yeraltında işçi açıkları giderilmeli, Zonguldak’taki üretim artışı sağlanmalı, AKP döneminde ithal kömüre verilen 20 milyar dolarlık bedel, ülkemizin insanının istihdamı için, insanlık onuruna yaraşır yaşam koşulları yaratmak için kullanılmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, hem Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunduğunu hem de Basın-İş Sendikası’nın Genel Başkanlığı’nı yürüttüğünü belirterek, kendilerine en büyük desteği GMİS’in verdiğini söyledi. Akkaya şöyle konuştu;

“1991’de 4 Ocak Büyük Yürüyüşü’ne destek veren bir kişi olarak kendi evimizdeyiz. Sendikaların kuruluş amacı muhalefettir. Sendikalar hiçbir siyasi partinin yanında ve güdümünde olamaz. Hangi siyasi parti iktidarda olursa olsun onlar çalışanların taleplerini dile getirmek, o taleplerin kazanımla sonuçlanması için mücadele etmek zorundadırlar. Kim iktidarda olursa olsun çalışma hayatıyla ilgili yaptıkları olumlu işler için teşekkür ederler, yapmadıklarında ise ona muhalefet ederler. Çünkü kuruluş amacı budur. Genel Maden-İş Sendikası da bugüne kadar hep bu anlayışla mücadele vermiştir ve Sendikacılık tarihinde de çok önemli izler bırakmıştır.

10 yıllık AK Parti iktidarında sadece çalışma hayatına baktığınız zaman çok büyük kayıplarla karşı karşıya kalınmıştır. AK Parti iktidara ilk geldiğinde İş Güvencesi Yasası, 10 kişi ve üzerinde çalışan işyerlerini kapsıyordu. AK Parti bu rakamı 30 kişi ve üzerinde yaparak Türkiye’deki iş yerlerinin yüzde 85’inde çalışanları İş Güvencesi Yasası kapsamı dışına çıkarmış oldu. Birçok meslekte zor şartlar altında çalışanların yıpranma paylarını kaldırdı. Esnek çalışmanın bütün yöntemleri bu dönemde uygulandı. Sendikaların da bir araya gelmesiyle, hep birlikte bu haksızlığa dur demek, haklı ve meşru talepleri haykırmak hepimizin görevi. Haklı taleplerimizi haykırabilmek için bir araya gelmeliyiz. Üretmeden zenginleşmek, üretmeden bu ülkenin büyümesi mümkün değil. Biz CHP olarak üreterek büyümek anlayışına sahibiz. İnşallah iktidar olduğumuzda yatırımlarımızla bunları göreceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

BELEDİYE ZİYARETİ

Tutuklu milletvekillerini de hatırlatan Akkaya, Başbakan Erdoğan’ın rüyasına göre ülkeyi yönettiğini ileri sürdü. Akkaya, “Bugün 102 gazeteci yalnızca düşünceleri nedeniyle içerideler. Vatanseverler düşüncelerinden dolayı içerideler. Bir insan düşüncesini ortaya koyduğu zaman beğenirsiniz-beğenmezsiniz, herkesin düşüncesi farklı olabilir. Ama ben beğenmiyorum at içeri diyebilir misiniz? Böyle bir demokratik anlayış olmaz. Yasama, yargı ve yürütmenin ayrı ve bağımsız olduğu bir ülke ôluşturmak hepimizin özlemi. Ama şu anda tek elde toplanmış durumda. Akşam ak saçlı bir dede geliyor rüyasına, ‘ey Tayip, sen şunu yap’ diyor, sabah uyandığında o aklına geleni yapmaya çalışıyor. Böyle bir anlayışla bir ülke yönetilmez” dedi. Batı Karadeniz Muhtarlar Derneği Federasyonu Genel Başkanı Şerafettin Nas'ı makamında ziyaret eden Akkaya ve CHP'li vekillere Devrek simidi tereyağı, bal, Ereğli Osmanlı çileği ve erik ikram edildi. Sonra Zonguldak Belediye Başkan Vekili Adil Bahadır’ı makamında ziyaret eden heyet, bir süre burada sohbet etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, “Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeyi, protokol anlayışımız gereği ziyaret etmiyoruz. Burasını evimiz gibi görüyoruz. Biz belediyemizin çalışmalarını yerinde izliyoruz. Halkımızın bu konudaki takdirlerini de görüyoruz” diye konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkan Vekili Adil Bahadır ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bahadır, Bu ziyaretler, Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak’ta ne kadar güçlü olduğunun bir örneğidir. Bizler Belediye Başkanımız ve vekili olarak teşkilatımızla beraber olmaktan onurlu ve gururluyuz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

ŞAŞIRTAN BENZERLİK

Başkan Vekili Bahadır, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve beraberindekilere günün anısına madenci heykeli hediye etti. Belediye Başkan Vekili Bahadır'ın Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'a Madenci heykeli vermek için bir araya geldiğinde ikili arasındaki ilginç benzerlik ortaya çıktı. Milletvekili Köktürk'ün "Ne kadar birbirinize benziyorsunuz" demesi üğzerine diğer vekiller de Köktürk'ü tastik ederek bir süre güldü. Zonguldak Belediyesi’nde öğle yemeği yiyen Akkaya ve beraberindeki heyet, Zonguldak Şehit Aileleri Derneği’ne geçti. Akkaya,Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz ve şehit yakınları sohbet etti. Başkan Yorulmaz, kapıda karşıladığı CHP’li heyete belediyenin aldığı otopark parasından yakındı. CHP’li Zonguldak milletvekili Köktürk ise konunu çözümü için devreye gireceklerini ifade etti. Başkan Yorulmaz, Başbakan Erdoğan’ın söz verdiği şehidin ikinci kardeşi ile ilgili çalışmada, şehidin sadece evli kardeşine iş imkanı verileceği yönünde söylenti duyduklarını belirterek, Akkaya’dan destek istedi.

Reklam
Reklam

Akkaya ise bu ve benzer sorunların iktidar olmaları halinde çözebileceklerini belirterek, CHP iktidarı için Yorulmaz’dan destek istedi. Akkaya ve beraberindekiler, Atatürkçü Düşünce Derneği ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’ni ziyaret ederek, gezisini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: