Chp Genel Başkan Yardımcısı Günaydın Konya'da

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasıyla ilgili, “CHP’nin görüşü nedir;...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasıyla ilgili, “CHP’nin görüşü nedir; eğitim dili tekdir, resmi dil tekdir, o da Türkçe’dir. Ama bir aile çocuğuna Kürtçe öğretmek istiyorsa bunda hiçbir sakınca yoktur” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, partisinin Konya İl Teşkilatı’nda düzenlediği basın toplantısında, ülke gündemini değerlendirdi. Türkiye’nin 2011 yılında 136 milyar dolar ihracat yaptığını belirten Günaydın, “Bu son derece önemli bir rakamdır. Önemli bir rekordur. Ancak, aynı Türkiye 2011 yılını 240 milyar dolar ithalatla kapatmıştır. Başka bir değişle, Türkiye 2011 yılında 104 milyar dolar dış ticaret açığı vermiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Günaydın, TÜİK rakamlarına göre Türkiye’nin 13 milyon yoksulu ve 3 milyon işsizi olan bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye’de artık şeker fabrikalarından başka satılacak sanayi tesisinin kalmadığını öne süren Günaydın, “Türkiye tarım arazilerini, ormanlarını, sularını, satmaktadır. Türkiye bin 975 kilometre otoyolu, köprüleri satmaktadır. Dolayısıyla Türkiye’nin üretemediğinin, yeni iş yapamadığının buna karşı mevcudu tüketerek ekonomi çarkını döndürmeye çalıştığının fotoğrafıdır” diye konuştu.

Bu ekonomin devam edebilmesi için Türkiye’ye sürekli dışarıdan sıcak para girmesi gerektiğini kaydeden Günaydın, ancak krizin dünyada giderek hız kazandığı bir çerçevede bunun da zorlaştığını savundu. Türkiye'nin dünyada ilk bağımsızlık savaşı vermiş ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Günaydın, “Bugün Türkiye tüm komşuları ile sorunlu bir ülke haline gelmiştir. İran’ın yetkilileri diyor ki, 'füze üssünü İsrail’i korumak için ve İran’ın aleyhine yaptığınızı dünyada bilmeyen yok. Ama siz başka bir şey söylüyorsunuz bizi kandıramazsınız' diyorlar. Tarihinde bu denli Amerikan çıkarlarına hizmet eden bir hal almamıştır diyor, İranlılar. Irak Başbakanı diyor ki, artık bölgede bir dostu kalmamış memleketten bahsediyoruz. Şimdi bu tablo ortadayken, Türkiye Cumhuriyeti, Amerika’nın zorlamasıyla tampon bölge oluşturmak için Suriye’ye girmeye hazırlanıyor. Bütün bu sürecin dış politikada anlamında da çok ciddi ve yeni bir sorunlu dönemi girdiğimize işaret ediyor” şeklinde konutu.

Reklam
Reklam

Bir gazetenin Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasına yönelik sorusu üzerine Günaydın, “Türkiye’de belirli bölgelerde doğmuş Kürtçe’den başka herhangi bir dil bilmeyen çok sayıda insanımız vardır. Şimdi siz bunlara hayır kendi dilinizi konuşamazsanız demenin insan haklarıyla bağdaşan bir şeyi yoktur. Bağlantılı olarak eğer aile o çocuğuna Kürtçe öğretmek istiyorsa, seçmeli ders olarak Kürtçe dersi vermenin bir sakıncası yoktur. CHP'nin görüşü nedir, eğitim dili tekdir, resmi dili tekdir, o da Türkçe’dir. Ama bir aile çocuğuna Kürtçe öğretmek istiyorsa bunda hiçbir sakınca yoktur ve devlet bunun için gerekli katkıyı sunmalıdır. Biz bunu son derece doğal bir süreç olarak görüyoruz. CHP bu meseleyi 1990'ların başında hazırladığı raporlarla zaten ortaya koymuştur. Bizim için yeni bir mesele değildir. En doğal insan hakkı olarak görüyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: