CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Suriye'deki politikalardan dolayı 11 ülkeyle kapılarımız kapandı. 11 ülkeye ihracat yapamıyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Suriye'deki politikalardan dolayı 11 ülkeyle kapılarımız kapandı. 11 ülkeye ihracat yapamıyoruz" dedi.

Toprak, CHP milletvekilleri Sena Kaleli, Engin Özkoç ve Veli Ağbaba ile Malatya'daki esnaf ve iş adamlarıyla görüş alışverişinde bulundu. Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Şevket Keskin ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren'le görüşen Toprak, alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasıyla esnafın zor durumlara düştüğünü belirterek, esnafın yaşadığı durumu ortadan kaldırmak ve ilgililerden akıl almak için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam
  1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kayısı ihracatı yapan bir firmayı da gezen Toprak, 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nü ziyaretinin ardından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'na (TSO) geçti. TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç'la görüşen Toprak, yaptığı konuşmada, iş dünyasının sorunlarını birinci ağızdan dinleyip, bu sorunları parlamento çatısı altında iktidarla beraber çözmek istediklerini belirtti.

    Türkiye'nin önünü açacak her türlü kanun teklifine destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Toprak, "Çünkü biz Türkiye'de önce üretimin artmasından yanayız. Önce üreteceğiz sonra onun hakça paylaşımını yapacağız" dedi.

    Çek Yasası ve Teşvik Kanunu'yla ilgili iş adamlarının sıkıntılarının bulunduğunu ifade eden Toprak, bu sıkıntıları gidermek için ellerini taşın altına koyacaklarını söyledi. Bu sorunların çözülememesi halinde bazı sanayicilerin tesislerini başka yerlere götürebileceğini belirten Toprak, bunun da işsizliği körükleyeceğini kaydetti.

    -Suriye'deki olaylar-

    Türk sanayisinin zorlu bir süreçten geçtiğini, bu ay sanayi üretiminde yüzde 6 düşüş görüldüğünü belirten Erdoğan Toprak, şöyle devam etti:

    "Bir ayda böyle bir üretim düşüklüğü ileride tehlike çanlarının çalması demektir. Eskiden biz Güneydoğu gümrük kapılarımız üstünden birçok ülkeye ihracat yapıyorduk. Ama bugün Suriye'deki politikalardan dolayı 11 ülkeyle kapılarımız kapandı. 11 ülkeye ihracat yapamıyoruz. O 11 ülkeye yapmadığımız ihracat, Türkiye'deki atölyelerin durma noktası, Türkiye'deki sanayicinin sıkıntı çekmesi demek. O gümrük kapısından 2010'da 106 bin tır geçmiş, bugün 5 bin 200 tıra düşmüş. Yani 100 bin tır geçmemiş. Bu otomatik olarak Türkiye'deki üretim sanayisine yansıyacak. Onun için ben kendi sanayicime sahip çıkmalıyım. Kendi sanayicime finansmana ulaşmada, enerjide, ham maddede katkı vermek zorundayım. Şimdi burada üstüne üstlük 5084 sayılı kanunla Malatya sanayicisini koruyamazsan, 49 ildeki sanayiciyi koruyamazsan, durum daha da vahim demektir."

    Türkiye'de üretilmesine rağmen bazı ürünlerin ithal edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Toprak, Türkiye'deki ekonominin gelişebilmesi için sanayiciye destek vermek gerektiğini söyledi. Toprak, "Türkiye'de tüten baca sayısı ne kadar artarsa, o zaman huzur olur, ne zaman tüten baca sayısı azalırsa Türkiye'de huzursuzluk olur" dedi.

    Bir gazetecinin, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın Meclis kürsüsünde marş okumasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Toprak, Meclis'in hür bir yer olduğunu, kürsü dokunulmazlığı olduğunu söyledi. Toprak, "Kürsü özgürlüğü çerçevesinde o dramatize etmiştir, bir konuyu Türkiye gündemine böyle taşıyarak dikkat çekmiştir. Başka anlamı yoktur" diye konuştu.

    Malatya TSO Başkanı Erkoç da Ticaret Kanunu'nda bazı sıkıntılı maddeler bulunduğunu belirtti. Bu maddelerin ticareti olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Erkoç, bunların bir an önce giderilmesini istedi.

    Ciddi bir sanayileşmeyi geliştirmek için iş dünyasında dünyadaki rakiplerle aynı şartların oluşturulması gerektiğini dile getiren Erkoç, bunun oluşturulması durumunda Türk iş dünyasının hedeflere rahatlıkla ulaşabileceğini söyledi.

    Teşvik Kanunu'nda işçi için verilen desteğin 31 Aralık'ta sona ereceğini hatırlatan Erkoç, desteğin istihdamı ve işletmelerin rekabet gücünü artırdığını, kayıt dışını azalttığını belirterek, desteğin devam etmesini arzuladıklarını sözlerine ekledi.

    Muhabir: Tuba Karahan

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: