CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bakanlıkları arpalığa çevirdiler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kanun Hükmünde Kararnameler ile bakanlıkları arpalığa çevirdiler.” dedi. CHP...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kanun Hükmünde Kararnameler ile bakanlıkları arpalığa çevirdiler.” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında yaptığı konuşmada 22 tane kanun hükmünde kararname çıkartıldığını belirterek, “Çoğunluğu olan bir siyasal partinin kanun hükmünde kararname çıkarması bir demokrasi ayıbıdır.” dedi. Kanun hükmünde kararnamenin 12 Eylül ürünü bir anlayış olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hani bunlar 12 Eylül’e karşıydılar. Tam aksine 12 Eylül ürünü düşüncelerin yanında yer alan bir siyasal anlayış var. Parlamento işlevsiz bırakıldı ve kanun hükmünde kararnameler çıkartıldı.” diye konuştu.
Bakan yardımcılıkları uygulamalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Eskiden KİT’lerde arpalıklar vardı. Seçimi kaybedenler, yandaşlar KİT’lerin yönetim kurullarına atanırdı. Birer araba, birer sekreter, dolgun maaş. Her şey verilirdi. KİT’ler özelleştirildi, yağma dönemi bitti. Ne yapacaklar? Şimdi bakan yardımcılıkları oluşturuyorlar. Yağma düzenini bakanlıkların içine taşıdılar. Eski milletvekilleri, seçime girmiş kaybetmiş olanlar, hepsi şimdi bakan yardımcılıklarına atandılar. Niçin atandılar, bakan yok mu? Var. Ya eskisi yanlıştı, ya yenisi yanlış. Yandaşlara devletin kaynağını ayırmak, onlara devletin kaynağını vermek, yağmayı bu şekilde meşrulaştırmak doğru mu? Yeni bir yöntemle yola çıktılar. Kanun hükmünde kararname ile bakanlıkları arpalığa dönüştürdüler.”

Reklam
Reklam

PARLAMENTO ESKİ HÜKÜMETE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME ÇIKARMA YETKİSİ VERDİ
Bu süreç içerisinde anayasaya aykırı olduğu iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Anayasa Mahkemesi yürürlüğü durdurma talebini şu ana kadar karara bağlamış değil. Anayasa Mahkemesi öyle anlaşılıyor ki, yetki yasasının süresinin dolmasını bekliyor. 'AKP çalışsın, anayasaya aykırı düzenlemeler yapsın, ben sesimi çıkarmayım' düşüncesi...” eleştirisinde bulundu.
Bu anlayışın yargıya güveni azalttığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu anlayış Anayasa Mahkemesi’nin temel işlevinin anayasaya aykırılıkları görmek değil, görmemek anlayışıdır.” ifadesini kullandı.
Parlamento'nun eski hükümete kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Hükümet değişti, yeni bakanlıklar kuruldu. Şimdi bu hükümet kanun hükmünde kararname çıkarmaya devam ediyor. Anayasa Mahkemesi bu gerçeği bile bile hala suskunluğunu sürdürüyorsa, bir sorun var demektir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz