Chp Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan:

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan anadilde savunma hakkına ilişkin...

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan anadilde savunma hakkına ilişkin yasa tasarısıyla ilgili kendi önergelerini vereceklerini belirterek, “Önemli olan yargılama makamının sanığın ne söylediğini anlaması ve yorumlayabilmesidir. Bunun sağlanması için biz elimizden geleni yapacağız. Eksiklik varsa tabii ki müdahaleler yapılmalı” dedi.

Tarhan, İzmir'den gelen sivil toplum örgütlerini kabulü öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bugün TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan anadilde savunma hakkına ilişkin düzenlemeyle ilgili bir soruyu cevaplayan Tarhan, CHP’nin bu tasarıya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 67. maddesinin paralelinde ve daha açık, net bir düzenleme içeren bir önerge hazırladığını belirterek, “Bu önergeyi vereceğiz ve konuya ilişkin tabii ki destek vereceğimiz noktalarda, özellikle infaz yasasına ilişkin konularda desteğimizi verecek, çekincelerimizi ve muhalefetimizi gerektiğinde izleyeceksiniz” dedi.

Reklam
Reklam

CHP’nin hangi konularda çekincelerinin olduğuna ilişkin olarak da Tarhan, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesi çok net. Adil yargılama hakkı bakımından o dili bilmeyen ve anlamayan kişinin tabii ki sonuna kadar kendini ifade etme özgürlüğü vardır ve yargıcın da onu anlaması gerekir. Önemli olan yargılama makamının sanığın ne söylediğini anlaması ve yorumlayabilmesidir. Bunun sağlanması çok önemlidir. Bunun sağlanması için biz elimizden geleni yapacağız. Eksiklik varsa tabii ki müdahaleler yapılmalı” dedi.

"BUNLAR, İTHAL VATANSEVER DÜŞKÜNLERİ"

Tarhan, patriotların ve yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesi ve buna yönelik eylemlerle ilgili bir soru üzerine, Türkiye’yi yönetenlerin demokratik itiraz hakkını kullanan gençlere bu şekilde bakılması ve düşman ilan etmesini yadırgamadığını söyledi. Tarhan, şunları kaydetti:

“Çünkü bu millet bir çuval travması yaşadı biliyorsunuz ve bu çuval travması yaşarken oturup mantı yiyenler vardı, ülkemizi NATO toprağı ilan edenler vardı. Bir takım beysbol sopalarından da korkanlar var. O yüzden ithal vatanseverlerle ülkemizi bir füze rampasına çevirmek istiyorlar. Onlar 'bir koy üç al' savaşperverleri; oysa biz savaşa karşıyız. Onlar kendi hayatlarını da başka devletlerin askerlerinin hayatlarını da aslında Mehmet'ten daha üstün tutuklarını daha önce de ispat ettiler. O yüzden şimdiden kendilerini kimyasal korumaya alan bir takım girişimlerde de bulunmuşlar. Kendilerini kimyasal koruma altına aldıklarına göre, savaş felaketinin yoksul halkının nelerine mal olacağını muhakkak tahmin ediyorlardır. O yüzden ben bizi yönetenlerin, Başbakan'ın, gençlerin bu vatanseverliğini, bu tür itiraz yöntemlerini anlayabileceklerini pek zannetmiyorum. Bunlar ithal vatansever düşkünleri. Gerçek vatanseverleri tabii ki sevmezler. Susturmaya ve bastırmaya çalışırlar ama biz susmayacağız. Bu gençlerin, susmayanların yanında olmaya devam edeceğiz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: