CHP, Hac Ve Umre Sorunları Için TBMM Araştırması Istedi

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organize ettiği hac ve umre organizasyonlarında yaşanan...

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organize ettiği hac ve umre organizasyonlarında yaşanan sorunlarla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.

İhsan Özkes ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma önergesinde, Türkiye’de bu yıl 290 bin kişinin hac başvurusu yaptığı, geçen yıllarda başvurup halen gidemeyenlerle birlikte kuraya giren kişi sayısının 1 milyon 373 bini aştığı belirtildi.

Resmi verilere göre; 2001 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı yolu ile 175 bin kişinin umre ziyaretinde bulunduğu aktarıldı. Başkanlık vasıtası ile gidecek hacı adayları için gerekli organizasyonun düzenlenmesinde hizmetlerin sunumunda maliyetlerle beraber yüzde 5 oranında ihtiyat akçesi adı altında bir fiyat uygulandığı kaydedilerek, “Toplanan bu paranın hangi amaçla toplandığı ve ne kadar süre ile nemalandırıldığına ilişkin ise kayıtlar bulunmamaktadır. Bir diğer konu ise Türk Hava Yolları’nın, Suudi Arabistan’a giden uçaklarda uyguladığı fahiş fiyat politikasıdır. Karayolu ile hac ve umre organizasyonlarının düzenlenmemiş olması, ulaşımın sadece uçakla yapılması ve Suudi Arabistan’ın özel hava yolu şirketlerini kabul etmemesi fiyatların artmasının bir diğer sebebidir. Rekabet Kurulu tarafından yapılan tespitlerin yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yetki belgesi verilen turizm acenteleri ile hacı adayları arasında sorunlar yaşanmaktadır. Her hac döneminde ve umre turlarında, Diyanet İşleri Başkanlığı ve savcılıklara vatandaşların şikayetleri söz konusu olmaktadır.” denildi.

Reklam
Reklam

Önergede, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organize ettiği hac ve umre organizasyonlarında, yaşanan sorunların araştırılarak alınacak tedbirlerin belirlenmesi için Meclis araştırması açılması istendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: