CHP Hatay Milletvekili Akgöl: Çiftçiye verilen destek artırılmalı

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Hatay’ın en önemli geçim kaynağının tarım olduğunu belirterek,...

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Hatay’ın en önemli geçim kaynağının tarım olduğunu belirterek, tarımda ise en önemli payın pamuk, zeytin ve tütünde bulunduğunu söyledi.
Milletvekili Akgöl düzenlediği basın toplantısında özellikle son 3 yıldır zeytin, tütün ve pamuk fiyatlarının, üretim maliyeti artmasına rağmen aynı kalmasının çiftçileri çok zor durumda bıraktığını anlattı.
Zeytinde de tütün ve pamukta olduğu gibi borsa kurulması gerektiğini anlatan Akgöl, zeytin fiyatlarının iki üç tüccarın isteğine göre belirlenmesinin üreticiyi mağdur ettiğini dile getirdi.
Düşük fiyatlar nedeniyle sürekli borçlanan ve ödemelerini zamanında yapamayan çiftçilerin takibe düştüğüne dikkat çeken Akgöl, çiftçilerin artık haciz memurlarıyla dost olduğunu, borçlar nedeniyle sürekli icraya düştüklerini ve hükümetin bu duruma bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.
Akgöl, “Hatay hava şartları ve toprak yapısı özellikleri itibariyle üç sanayi ürünü için, (Pamuk, Zeytin, Tütün) birçok ilin sahip olmadığı bir avantaja sahiptir. Her üç sanayi ürünü içinde bölgemiz uluslararası standartlarda ürün elde etmeye elverişlidir. Buna rağmen ilimizde yeterince desteklenmeyen üretici artan girdi maliyetleri karşısında perişan bir durumdadır” dedi.
Ülke genelinde yanlış ve tekniğine uygun yapılmayan tarım nedeniyle de üretimde ciddi kayıplar yaşandığını belirten Akgöl; “Ülkemizde İlaçlama yetersizdir ve tekniğine uygun yapılamamaktadır. İlaçlanan alanlar genişletilmelidir. Ancak kullanılan ilaçlar çevreyle uyumlu olmalı, organik üretime engel teşkil etmemelidir. Toprak erozyonuna karşı teraslama çalışmaları ucuz ve uzun vadeli kredilerle teşvik edilmelidir. Firesiz ve hızlı zeytin toplama için mekanik hasat özendirilmeli ve yardımcı malzemelerin temini ile üretimini kolaylaştıracak önlemler alınmalıdır. Zeytin hasat makinelerinin fiyatları küçük ve orta üreticilerin alamayacağı kadar yüksektir. Bu konuda da üreticinin teşvik edilmesi gerekmektedir” diyerek tarımda yeni yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

VERİLEN DESTEKLEME ÜÇ YILDIR AYNI
Tarım alanında en büyük sorunlardan birisinin de bölgede üretimi çok yüksek olması gereken pamuk üretimi olduğuna değinen Akgöl; “Tekstil ve hazır giyim sanayisi Türkiye’nin milli hâsılatının yüzde 8’ini, sanayi üretiminin yüzde 16’sını oluşturarak ve iş gücünün yüzde 10’unu barındırarak, Türk ekonomisinde çok önemli bir yerde bulunmaktadır” dedi.
Pamuk üreticilerine verilen desteklemenin 3 yıldır aynı fiyatta olduğunu söyleyen Akgöl; “2011 yılında pamuk ithalatı için harcanan döviz miktarı 1,7 milyar dolardır. Bununla birlikte çiftçiye verilen 42 Kr/kg prim miktarı üç yıldır aynı kalmış, artırılmamıştır. AKP hükümeti başka ülkelerin çiftçilerine verdiği desteği kendi çiftçisine üreticisine çok görmektedir. 2011 Nisan ayından sonra düşmeye başlayan dünya fiyatları bugün 4,9 TL/kg iken, ülkemizde bölgelere göre değişmekle birlikte, fiyat 3,2-4,2 TL/kg’dır. Bu fiyatın kütlü pamuğa yansıması 1,4-1,6 TL/Kg arasında değişmektedir. Bugünkü fiyatlar dünya fiyatlarının da altındadır.” dedi.
Hükümetin acilen çiftçiye verilen desteği artırması ve alınan vergileri azaltmasını isteyen Akgöl; “AKP Hükümeti ivedilikle; Tohumluk, ilaç, gübre, elektrik, mazot gibi girdi kalemlerinde KDV ve ÖTV oranlarını yüzde 1’e düşürmeli, tarıma verilen destekleri artırmalıdır. Pamukta Ulusal bir politika oluşturulmazsa üretim her yıl daha da azalacak ve pamuk ihtiyacının tamamı ithalatla karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz