120 CHP milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesine sunulan dilekçede, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun; 1'nci maddesiyle Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 29'uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen, "6. Havacılık hizmetlerinde" bendinin Anayasa'nın 2, 5, 6, 10, 13, 15, 54 ve 90'ıncı maddelerine aykırı olduğu iddiasıyla iptali ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talep edildi.
Başvurusu dilekçesinin gerekçesinde, grev hakkı niteliği ve tanımı itibariyle emekçilerin özellikle ve öncelikle ekonomik haklarını elde etmelerinin yolu olduğu belirtilerek, şöyle denildi:
"Hava-İş Sendikası 17 yıl boyunca greve gitmemiş iken, "Havacılık hizmetleri'ne ekonomik gerekçelerle grev yasağı getirilmesi, Devlete Anayasanın 5'inci maddesiyle verilen görevlerle bağdaşmamaktadır.
Toplu İş Sözleşmesi aşamasında havacılık hizmetlerine grev yasağı getirilmesi, Hava Taşımacılığı İşkolunda çalışan ve aileleri ile birlikte 50 bin kişiye ulaşan toplumun geniş bir kesiminin insan onuruna yakışır bir gelir seviyesinde refah, mutluluk ve huzur içinde yaşamaları olanağını ortadan kaldırarak ileride telafisi olmayan zarar ve ziyanlarının doğmasına neden olmuştur.
Bu zarar ve durumların doğmasını önlemek amacıyla, Anayasaya açıkça aykırı olan ve iptali istenen hükümlerin iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin de durdurulması istenerek Anayasa Mahkemesine dava açılmıştır."
ANKA