CHP Heyeti Suriye’deki temaslarını tamamladı

Suriye’de yaptıkları 3 günlük incelemelerin ardından Yurda dönen CHP heyeti adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı...

Suriye’de yaptıkları 3 günlük incelemelerin ardından Yurda dönen CHP heyeti adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğolu, halkın istediği anayasal değişiklikleri için Hükümetin zamana ihtiyacı olduğunu gördüklerini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda Suriye’ye giden CHP heyeti yurda döndü. 3 günlük ziyaretin ardından Hatay’ın Cilvegözü Sınır kapısından yurda giren CHP heyeti ayaklarının tozuyla Hatay il teşkilatında bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Suriye’ye giden 5 kişilik heyette bulunan Hatay Milletvekilleri Mehmet Ali Edipoğlu, Refik Eryılmaz, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP Genel Başkan yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’de bulundukları 3 gün zarfında herhangi bir olayla karşılaşmadıklarının da altını çizerek "Yaptığımız ziyaretlerde kentlerde normal bir görüntü vardı. Tabi ki şunu da kabullenmek lazım. Biz Suriye’de Suriye makamlarıyla birlikte hareket ettik. Onlarda ülkelerinde her şeyin normal gittiğine dair bir izlenim edinmemizi istiyorlardı. Belki de bu yüzden büyük olaylarla yüz yüze gelmedik." dedi.
Bunun ötesinde başta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olmak üzere görüştükleri bütün yetkililerin yaptıkları açıklamalarda ve sorularına verdikleri yanıtların satır aralarında Suriye’de yaşanan kimi sıkıntıların olduğunun da kendilerine ifade edildiğini belirten Loğoğlu, "Özellikle Humus ve Hama’da yaşanan çatışmaların izleri duruyor." dedi.
Suriye’de zamana karşı bir yarışın yaşandığını ifade eden Loğoğlu, "Suriye yönetiminin halkın özgürlük, eşitlik ve fırsat eşitliği gibi beklentilerinin yol açtığı sıkıntılara cevap vermek gibi bir gayretin içinde olduklarını anlıyoruz. Fakat bu konularda beklenenden daha yavaş hareket edebileceklerini her şeyin bir anda olamayacağı gibi bir zaman sıkıntısıyla da karşı karşıya olduklarını gördük. Suriye makamları da ülkede sıkıntı yoktur demiyorlar. Ancak halkın haklı isteklerinin bir noktada El Kaide ve Müslüman Kardeşlere bağlı bazı unsurlardan oluşan çeteler tarafından rehin alındığı düşüncesindeler." diye konuştu.
Suriye’de yaşanan bütün sıkıntının, ülke yönetiminin yapmak istediği ancak zamana ihtiyaç duyduğu reformların hayata geçmesi ile muhalif güçlerin bu sabrı gösterip gösteremeyecekleri olduğunu vurgulayan Loğoğlu, “Suriye ne yazık ki böyle bir ikilemle karşı karşıya." dedi.
CHP olarak Suriye yönetimine demokrasi, hukukun üstünlüğü, eşitlik ve özgürlük gibi notlarda Suriye’nin gelişmesini istediklerini ifade ettiklerini de belirten Loğoğlu, “Suriye’nin toprak bütünlüğünün, bağımsızlık ve egemenliğinin korunmasından yana olduğumuzu da söyledik. Suriye’ye herhangi bir dış müdahale olmasına karşı olduğumuzu da söyledik. Suriye meselelerinin Suriye’nin meseleleri olduğunu ve sorunların çözümünün de Suriye halkı tarafından bulunması gerektiğini söyledik. Suriye makamlarına bize göstermek istedikleri normal Suriye’nin tüm Suriye’yi kapsaması dileklerimizi sunduk” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"SURİYE TÜRKİYENİN TAVRINDAN RAHATSIZ"
Suriye makamlarının Türkiye’nin göstermiş olduğu tavırdan dolayı büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını da kendilerine ilettiklerini belirten Loğoğlu, “Komşu ve dost ülke Türkiye’den daha dostlukla bağdaşır, tavır ve yaklaşım beklediklerini de bizlere ima ettiler. Suriye’de edindiğimiz izlenimleri komşu ülkede yaşanan bu sıkıntıların çözülmesi noktasında CHP olarak nasıl yardımcı olabiliriz. Onun arayışı içerisinde olacağız. İzlenimlerimizle ilgili ayrıntılı raporumuzu da Genel Bakanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na sunacağız. Ondan sonra da genel başkanımız ve parti organlarımızın alacağı kararlar neticesinde konu ile ilgili adımları atacağız” dedi.

"SURİYE’NİN İSTİKRARI ÖNEMLİ"
Suriye’de yaptıkları ziyaretle komşu ülkede yaşanan karışıklıklarla ilgili çok şeyler öğrendiklerinin de altını çizen Loğoğlu, sözlerini şöyle tamamladı, “Suriye halkının durumunu bire bir görme fırsatımız oldu. Gerçekler daima ortada olur. Suriye’de yaşanan olaylar ne iddia edildiği gibi kötü, nede Suriye makamlarının iddia ettiği kadar her şey düzgün ve yolunda. Önemli olan bu gerçeklerin Suriye halkı ve yönetimi tarafından bilinmesi ve ona göre çareler üretilmesi. Çünkü Suriye’nin istikrarı güvenliği, barışı ve refahı bizim içinde çok önemli” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz